Măreaţa sărbătoare a românităţii, Festivalul ,,JOC ROMÂNESC” în Timocul Sârbesc este organizată anual, în mod tradiţional, de bravii români drd. Iasmina Glişici, preşedinta Asociaţiei Părinţilor ,,SANDU TIMOC” din Jâtcoviţa şi Iviţa Glişici, preşedintele Filialei din Serbia a Forumului European pentru Istorie şi Cultură. Festivalul în Timocul Sârbesc a avut loc pe teritoriul municipiului Golumbăţul Mare (Golubac), situat la intrarea în Porţile de Fier ale Dunării.
O contribuţie deosebită la acest eveniment de anvergură o are şi Lucian Marina, preşedintele Societăţii de Limba Română din Voivodina – Republica Serbia. Manifestarea, care se doreşte a fi un regal de joc şi voie bună, nu putea să aibă loc fără implicarea Comunităţii Locale Jâtcoviţa. Acesteia i s-a alăturat Adunărea comunei Golubac şi nu în ultimul rând, C.N.M.N.R.S. Cu mai mult timp înainte s-au încheiat şi parteneriate cu asociaţii din Serbia şi din Ţara-Mamă, dar şi cu oameni generoşi, toţi fiind interesaţi de promovarea limbii, culturii şi tradiţiilor româneşti. Radio-Televiziunea Voivodinei şi Casa de Presă ,,Libertatea” sunt şi acum parteneri media importanţi.
Mai multe fotografii de tradiționalul Festival „JOC ROMÂNESC”, vedeți AICI
Anul acesta, tradiționalul Festival „JOC ROMÂNESC” a fost cofinanţat şi de Ministerul Afacerior Externe al României - Departamentul Politici pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni deoarece măreaţa sărbătoare pe lângă programul propriu-zis al Festivalului, pe scena în aer liber, prevede şi o serie de alte activităţi vizând procesul de păstrare şi cultivare a limbii şi culturii române. Proiectul multimedial subînţelege organizarea Festivalului de Jazz şi Muzică Etno şi a Festivalului Internaţional de Folclor al Românilor din Balcani, ce s-a derulat pe parcursul a două zile. Apoi colocviul despre folclorul comunităţilor româneşti, a paradei portului, a unei expoziţii cu nestemate din lăzile de zestre, Concursul ,,ROMÂNCA-MISS SERBIA”, precum şi specialităţi culinare româneşti.
În cele 4 zile ale manifestării, pe lângă reuniuni ştiinţifice şi de specialitate referitoare la istorie, învăţământ şi mass-media în limba română, precum şi la stimularea creaţiei literare, au mai avut loc manifestări vizând trezirea conştiinţei de Neam, păstrarea patrimoniului cultural şi a identităţii naţionale. La Biblioteca din Golubac a avut loc festivitatea de lansare a revistei ,,LOGOS”, tipărită în parteneriat cu Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiş” din Arad. La sesiunea ştiinţifică consacrată folclorului au fost prezentate comunicări despre folclorul românilor.
Festivalul propriuzis de la Jîtcovița a început sâmbătă, 16 iulie 2016. La festival au fost prezenți deputatul Slobodan Perić, membru al Consiliului Național al Minorității Naționale a Vlahilor din Serbia și persoane importante din conducera municipiului Golubac. Înainte de începerea programului, părintele Iel Buobu Lui, de la Isacova, a oficial o slujbă religioasă la monumentul eroilor din sat. De asemenea, la mărețul festival de la Jîtcovița au fost prezenți președintele filialei Asociației Studenților Timoceni din Timișoara - Miloš Žuržević, dar și președintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea” din Kladovo, membru al Consiliului Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia – Tihan Matasarevici.
Din păcate, nimeni dintre liderii din România invitați nu au participat, așa cum nici din partea diplomației românești din Serbia nu a venit nimeni la acestă manifestare ajunsă la cea de-a zecea ediție.