cache/resized/fd576c888b64de780847eac211640270.jpg
KLADOVO
Comuna Kladovo marchează și anul această Ziua Orașului care e oficial pe 26 aprilie. Este ziua în care Serbia a
cache/resized/1bc376cb68309a6658fcd9c68e357184.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 20 – 21 aprilie 2024, o
cache/resized/670ab0a80b376b9814ff4450eab3c009.jpg
CHISINAU
Rolul societății civile în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a fost discutat de către prim-ministrul
cache/resized/4f74f4e71471a7a571eab76a0f01e7a6.jpg
SERBIA
În contextul tensiunilor geopolitice din Balcani, preocupările crescând ale politicienilor sârbi, sub conducerea
cache/resized/5c3fd93598794d99bba90cac811dc2d9.jpg
ZAJECEAR
Serbia de Est este prin natura sa specială și diferită, o natură cu mult potențial care tocmai câștigă amploare în
cache/resized/6308023bfb78af9b76c02056f0d480c2.jpg
BOR
O conferință de presă, desfășutată la Centrul media din Belgrad a scos la iveală derapajele intolerabile ale
cache/resized/c781fe8aa596fe23d1cee26538fe1f12.jpg
DIASPORA
Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP: „Mă interesează să avem un mediu asociativ puternic în afara granițelor și
cache/resized/478d8d67ef21d4ee6b22808ac0982667.jpg
BOR
Jignire fără precedent și ură etnică venite din partea unui ofician al statului sârb, nimeni altul decât directorul
cache/resized/d89735deed7794517f55883c377e9601.jpg
DIASPORA
Evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, București, 24-26 mai 2024. Departamentul pentru Românii de
cache/resized/ed048c52edfef1133a8affb84e0b2fa9.jpg
SERBIA
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Vucic a declarat că alegerile de la Belgrad sunt programate pentru 2
Romeo Crîșmaru Scris de  Apr 17, 2024 - 1296 Views

Atacul șefului Poliției Criminale asupra românilor din Bor, condamnat dur de opoziția democratică din Serbia

O conferință de presă, desfășutată la Centrul media din Belgrad a scos la iveală derapajele intolerabile ale oficialului Poliției sârbe, care i-a jignit grosolan pe românii din zona Bor, după drama micuței Danka. La conferință a participat Biliana Stoikovici președinte al Partidului „Srbija Zajedno” (Serbia împreună) și liderii Partidului Român din Serbia – Jiva Lazici, Dragan Demici și Damir Șerbanovici. Se cere demisie de urgență a oficialului Ninislav Cmolic (Țmolici).

Biliana Stoikovici președintele Partidului 'Srbija Zajedno' (Serbia împreună) care este membru a coaliției „Serbia Împotrivă Violenței' a deschis conferința de presă: „Vă mulțumim că ați venit la această conferință de presă care credem că e foarte importantă pentru viitorul a societății sârbești care ar trebui să fie, său de fapt și este multietnică și multiculturală, și așa ar trebui să rămână în ciudă tendințelor despre care noi vom vorbi astăzi, și care sunt motivul acestei conferinței de presă”. Liderul Partidului SERBIA ÎMPREUNĂ a invitat pe cei prezenți să vizioneze un montaj video cu toate declarațiile grave făcute la adresa comunității românești din Serbia.

„Astăzi ne-am aflat aici că să condamnăm acest discurs de ură și să anunțăm pașii următori în legătură cu această situație extrem de gravă”, a mai spus Bilijana Stoikovici.

Întreaga conferință, în limba sârbă, aici: 

https://www.youtube.com/watch?v=r7HevTpfpiQ

Iată declarațiile uluitoare, care au zguduit comunitatea românească din Serbia:

Înseamnă că ei sunt de fapt membri tipici de acea zonă. Știți ce este caracteristic pentru acea zonă 'vlaha' în criminalistică modernă? 1. Ei au un număr de mare de mariaje incestoide, 2. Acea e zonă endemica de sifilis, o singură zonă endemica cu sifilis în Europa, 3. Au omorile cele mai morbide în criminalistică modernă. Prezentator: De unde vine acea morbiditate în omoruri? Eu Vă zic că e legătură endemica cu vrăjitorie și așa mai departe. Acea este un fenomen psihologic și sociologic care trebuie de explicat din punctul de vedere științific. Noi nu putem explică acea în trei sentințe, ce zice Jelco este și acea magia vlaha, după cea sunt ei și cunoscuți, și așadar sunt și astfel de meleaguri. Criminalistică modernă a explicat la nivelul mondial aceste trei lucruri pentru acea zonă vlaha. Al doilea omorile cele mai morbide se manifestez cu absența totală de cooperare cu organele de stat în cea ce privește de rezolvare a omorului. Exemplu unu omului care el nu e în relații bune său îl- a perceptat că îl- pune în pericol, îl- a sună la sărbătoare de exemplu. El (invitat) se află la sărbătoare, se relaxa, ei beau și mănânc, știi cum merge ăsta la sărbătorile, și el (invitat) pleacă acasă. Altul îl- așteaptă undeva și îl-omoară.”

Ninoslav Cmolici:Pe de altă parte este astfel de profil de personalitate, nu există empatia, IQ e foarte scăzut. La fel meleagurile ăștia sunt foarte ciudate pentru noi, graiul, vorbă, sunt Vlahi”

Vicepreședintele Partidului Român Živoslav Lazić a a declarat că doresc ca acuzarea să inițieze proceduri împotriva lui Cmolić și a fostului șef al Departamentului pentru Criminalistică al Poliției din Belgrad, Žarko Popović, pentru răspândirea discursului instigator la ură. De asemenea, se solicită Consiliului Presei și Organismului de Reglementare pentru Media Electronică să ia măsuri împotriva mass-media care răspândesc discursuri de ură și intoleranță națională, iar Ombudsmanul și Comisarul pentru Egalitate să ia măsuri și să stabilească discriminarea.

Dacă cererile nu vor fi îndeplinite într-un termen rezonabil, Lazić a anunțat că va solicita ajutorul instituțiilor internaționale pentru protecția drepturilor omului. Lazić a spus că este regretabil că un eveniment precum uciderea unui copil în Bor provoacă un atac asupra întregii comunități și că este înfricoșător să stigmatizi întreaga comunitate. Lazić a adăugat că se lucrează la asimilarea comunității româno-vlahe și că oamenilor le este rușine de originea lor și că toate acestea se fac prin dezumanizare în mass-media.

Copreședintele partidului Zajedno Biljana Stojković a subliniat că Serbia este o societate multietnică și multiculturală și că așa trebuie să rămână și că lipsa de reacție a instituțiilor vorbește despre modul în care guvernul tratează drepturile omului.

Președintele Comitetului Executiv al Partidului Român, Dragan Demić, a spus că poporul român și vlah sunt o singură comunitate națională și a citit datele cu care a vrut să infirme acuzațiile discriminatorii: „Noi așteptăm inițial că organele de stat vor reacționa în legătură cu răspândire de ură împotrivă Vlahi și Români Serbia de Răsărit. Noi că Partidul Român sigur că condamnăm tot ce au declarat și șeful Administrației Poliției Criminalistice (Țmolici) , și domnul Jarco Popovici, fostu șef al departamentului pentru delictele de criminalitate și sexuale din poliția belgradeană, care au declarat la televiziunile 'Pink' și 'Informer' care au acoperire națională și noi am așteptat că ceva se va întâmpla și cineva va porni procedură pentru responsabilitatea lor, și în fine televiziunile respective se delimiteze de ei. Din păcate nimic din ăsta nu s-a întâmplat și noi am fost nevoiți să organizăm astfel de reacții prin astfel de conferințe de presă. Uni se întreabă de ce noi reactionam că noi nu suntem chemați, noi spunem că noi consideram că Vlahi și Români sunt un singur popor”.

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…