cache/resized/4a043185bca22f25ad690d66c2175fe4.jpg
NEGOTIN
Direcția pentru proprietate a Republici Serbia a anunțat licitație publică pentru lucrări de modernizare a punctului de
cache/resized/33e8d47e1bce39c13b6e7b0f9a9fd197.jpg
KLADOVO
Salariu mediu nu este o singură măsură de calitate de viață și nivelul de trai, dar cu siguranță este una dintre cele
cache/resized/4e5f6ac2ee3442a2d05cd9485bb18f48.jpg
KLADOVO
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj a dăruit 100 de volume de carte Centrului Cultural Românes din
cache/resized/2c00382a0d67c08b0d2d4794c757a4f7.jpg
KLADOVO
Ziua Națională a României, Ziua Marii Uniri și cea mai importantă în istoria modernă a României a fost marcată și
cache/resized/f38324fefe3d89de9268bb61a8fd0199.jpg
PETROVAC
Partidul Român din Serbia și sărbătorit centenarul, printr-o adunare festivă și un congres extraordinar la care s-au
cache/resized/a644442ad26efc62fb1f28be444cfbbd.jpg
SERBIA
Potrivit unui raport al Reuters, viceprim-ministrul sârb, Milos Vucevic, recunoaște îmbunătățirea considerabilă a
cache/resized/21c60e866afdbca8e699212531f50630.jpg
UCRAINA
Conflictul aflat în curs de desfășurare din Ucraina, care durează de acum douăzeci de luni, rămâne un accent principal
cache/resized/0139361706231f1a6567f652c39e73fa.jpg
KLADOVO
Centrul Cultural Românesc din Kladovo lucrează din plin. Instituția nou înființată cu sprijinul financiar al
cache/resized/1714e668f29074ddb28b498255f633b6.jpg
BOR
Mijlocul lunii octombrie și începutul sezonului de încălzire din ultimii ani în cea mai mare parte a Serbiei marchează
cache/resized/02cb8b0d83a8b8dff44b12e79d27d283.jpg
KLADOVO
Românii din Serbia de Răsărit sunt mai bogați și mai împliniți sufletește, după ce la Kladovo s-a deschis un minunat
Ivan Vrzogic Scris de  Aug 08, 2023 - 14640 Views

Ambasadorul României la Belgrad, în vizită istorică la Kucevo

Ambasadorul României la Belgrad, Excelența Sa doamna Silvia Davidoiu, împreună cu consulul general Mihai Șerban au efectuat o vizită la Kučevo în Serbia de Răsărit. Comună Kučevo e situată în mijlocul masivului de munți Omolie (Homolje) într-o zonă excepțional de frumoasă din punctul de vedere natural și la fel unde se află semnificativă comunitate românească, și unde se află și biroul al Consulului Național a Minorității Naționale Române. Doamnă ambasador Silvia Davidoiu a fost primită de primarul comunei Kučevo, Ivan Rajičić.

O vizită istorică la Kucevo, în mijlocul unei importante comunități românești, a fost efectuată de ambasadorul României la Belgrad, Excelența Sa Silvia Davidoiu. Se poate spune că este pentru prima dată când un ambasador al României a fost primit la nivel local în Serbia de Răsărit, cea ce este un semnal pozitiv. De asemenea, pentru prima data, în mod oficial și deschis, s-a vorbit despre problemele cu care se confruntă comunitatea românească din zonă, la fel și despre pașii concreți spre rezolvarea lor.

„Vă mulțumim că astăzi am efectuat prima vizită la municipalitatea Kučevo, și mă bucur că am avut discuții foarte constructive cu domnul primar și cu domnul președinte al Consilului Local, și totul este în spiritul relațiilor noastre bune și dorinței noastre de a întări relațiile dintre comunitățile locale din Serbia și România. Am discutat și despre proiecte viitoare și despre formele posibile de cooperare în câteva domenii. Am vorbit despre posibilitate de utilizare a fondurilor UE în cadrul cooperării transfrontaliere pentru proiecte în diferite domenii, ne-am concentrat pe cele care au impact direct asupra populației locale, dintre care cele mai importante sunt cele în domeniul de sănătate publică, la fel că și cele din domeniulde acțiuni în situații de urgență. Multe lucruri au fost deja făcute dar sigur că există loc pentru progres și îmbunătățire. Motivul acestei vizite a fost discuția cu domnul primar și domnul președinte a Consilului Local. Avem și ocomunitate a minorității naționale Române aici, și ne bucură excepțional că există și reprezentanța ei aici și în acest sens am discutat și despre cooperarea viitoare în domeniul de învățământ, inclusiv învățarea limbii române ca obiect opțional în școlile elementare. Sunt foarte bucuroasă că am stabilit un contact direct cu domnul primar și domnul președinte al Consilului Local, și vom folosi acest moment ca un impuls pentru cooperarea dintre comunitățile locale din România și Serbia. La fel, ținta noastră va fi să îi încurajăm pe reprezentanții comunităților locale din România să viziteze Kučevo, la fel că și reprezentanții comunităților locale din Serbia să viziteze România”, a declarat Ambasadorul Silvia Davidoiu.

„Excența Voastră doamnă ambasador Silvia Davidoiu, vă mulțumesc pentru vizita de lucru în comuna Kučevo. Cu adevărat avem o discuție constructivă și deschisă despre multe teme, și adevărat e dorința noastră să aducem cooperarea noastră la un nivel mai înalt, și tot cu scopul că cetățeni noștri să aibă avantaje directe din discuțiile și acordurile noastre. Ceva despre ce m-a informat doamnă ambasador este că multe proiecte din domeniul cooperării transfrontaliere sunt în curs de pregătire, în ceea ce privește sănătatea oamenilor, și asta este ceea ce mă bucură deosebit pentru că la noi este în curs de derulare și ne apropriem de finalul proiectului de reconstrucție a Căminului de sănătate de la Kučevo și mă bucur că putem colabora cu partenerii noștri din România că să asigurăm echipamentul nou pentru Căminul nostru de sănătate de la Kučevo, și vom lucra la realizarea acestui proiect. Al doilea subiect despre care vorbeam a fost și colaborarea în domeniul de protecție împotriva dezastrelor naturale, în primul rând inundaților și am informat-o pe doamna ambasador despre problemele care le-am avut în luna iunie cu inundațile și cu adevărat am găsit în domeniul respectiv teme comune pentru că și zonele limitrofe a României au același probleme cu inundațiile. Doamna ambasador m-a asigurat că Guvernul României a asigurat suma de 9 milioane de EUR, și că vom putea și noi să participăm în proiecte care se referă la protecție împotriva dezastrelor naturale în perioada următoare. Desigur vorbeam și despre situația comunității naționale Române din comuna Kučevo, și a minorității naționale Române. Am abordat toate temele și am dat asigurări că municipalitatea din Kučevo și țara noastră vor sprijini toate minorității naționale, și că libertatea oamenilor de a se declara cum se simt este garantată prin constituție, și ne vom strădui și vom implementa toate deciziile pe care cetățenii noștri le vor dori. Comuna Kučevo este comuna tuturor cetățenilor, și este datoria noastră să avem grijă de fiecare cetățean al nostru. Cu adevărat aveam o discuție foarte bună și prietenoasă și în perioadă următoare vom face multe lucrurile bune și tot cu scopul ca cetățenii noștri să beneficieze de avantajele întâlnirilor și acordurilor noastre. Am primit și invitație din partea domnei ambasador să vizităm și oficial România, și cu siguranță vom face acest lucru, și cred că și cetățenii noștri vor simți beneficiile foarte curând”, a declarat primarul comunei Kučevo, dr. Ivan Rajičić.

Doamna ambasador a efectuat o vizită și la biroul Consilului Național al Minorității Naționale a Românilor, din Kučevo.

Sursa: RTV Braničevo (YouTube)

Ivan Vrzogic

Corespondent jurnalromanesc.ro din Kladovo și Negotin

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…