cache/resized/f38324fefe3d89de9268bb61a8fd0199.jpg
PETROVAC
Partidul Român din Serbia și sărbătorit centenarul, printr-o adunare festivă și un congres extraordinar la care s-au
cache/resized/a644442ad26efc62fb1f28be444cfbbd.jpg
SERBIA
Potrivit unui raport al Reuters, viceprim-ministrul sârb, Milos Vucevic, recunoaște îmbunătățirea considerabilă a
cache/resized/21c60e866afdbca8e699212531f50630.jpg
UCRAINA
Conflictul aflat în curs de desfășurare din Ucraina, care durează de acum douăzeci de luni, rămâne un accent principal
cache/resized/0139361706231f1a6567f652c39e73fa.jpg
KLADOVO
Centrul Cultural Românesc din Kladovo lucrează din plin. Instituția nou înființată cu sprijinul financiar al
cache/resized/1714e668f29074ddb28b498255f633b6.jpg
BOR
Mijlocul lunii octombrie și începutul sezonului de încălzire din ultimii ani în cea mai mare parte a Serbiei marchează
cache/resized/02cb8b0d83a8b8dff44b12e79d27d283.jpg
KLADOVO
Românii din Serbia de Răsărit sunt mai bogați și mai împliniți sufletește, după ce la Kladovo s-a deschis un minunat
cache/resized/b9b94c9cdcf46f8f4138fa7af3c2b4a9.jpg
VOIVODINA
Deși în Serbia au avut loc alegeri parlamentare și locale, se pare că și anul aceasta, până la finalul anului,
cache/resized/1744ac016798d9f21c01045f30afefdd.jpg
SERBIA
În 2008, Kosovo și-a proclamat independența; cu toate acestea, Serbia își menține poziția oficială conform căreia
cache/resized/5735c8a161517634b57a13b0103ae4a4.jpg
UCRAINA
Departamentul pentru românii de pretutindeni anunță deschiderea procesului de selecție a partenerilor prin intermediul
cache/resized/3c107aa377c0e5291bda6bf1c9891485.jpg
ZAJECEAR
Ambasadorul României în Republica Serbia, Excelența Sa Silvia Davidoiu, însoțită de consul Mihai Șerban, au vizitat
Romeo Crîșmaru Scris de  Oct 08, 2023 - 4382 Views

Susținerea educației în limba română în Ucraina! DRP deschide procedura de selecție a partenerilor, prin care se vor acorda bursele

Departamentul pentru românii de pretutindeni anunță deschiderea procesului de selecție a partenerilor prin intermediul cărora se vor acorda: burse de studiu elevilor etnicilor români cu domiciliul în Ucraina, sprijin financiar pentru cadrele didactice care predau limba română sau în limba română în Ucraina și burse de studiu studenților care urmează cursurile catedrelor/lectoratelor de limba română din Ucraina.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni anunță deschiderea procesului de selecție a asociațiilor, fundațiilor și a altor organizații nonguvernamentale în vederea derulării Programului Susținerea educației în limba română în Ucraina, incluzând 3 componente:

(1) acordare de burse elevilor etnici români înscriși în clasele I-VIII în școlile din Ucraina cu predare în limba română ca limbă maternă sau cu predarea unor materii în limba română, în anul școlar 2022-2023, cuantumul bursei fiind de 2.000 de lei/elev;

(2) acordarea de sprijin financiar către cadrele didactice care predau limba română sau în limba română la toate nivelurile de învățământ public, în anul școlar 2023-2024, cuantumul sprijinului fiind de 2.000 de lei/cadru didactic;

(3) acordare de burse studenților care urmează cursurile catedrelor/lectoratelor de limba română de la centrele universitare/institutele pedagogice din Cernăuți, Ismail și Ujgorod în anul școlar 2022-2023, cuantumul bursei fiind de 2.000 de lei/student.

Sunt eligibile pentru a participa la procesul de selecție toate asociațiile, fundațiile sau organizațiile nonguvernamentale care aparțin etnicilor români din Ucraina și au ca obiect de activitate păstrarea, promovarea identității lingvistice și culturale, cu sediul (principal sau secundar) în regiuni din Ucraina în care trăiesc comunități de români.

Asociațiile, fundațiile sau organizațiile nonguvernamentale trebuie să fie înregistrate atât din punct de vedere legal, cât și fiscal în Ucraina și să demonstreze că au capacitatea de a desfășura în bune condiții procesul de selecție a beneficiarilor.

Asociațiile, fundațiile sau organizațiile nonguvernamentale pot aplica pentru o componentă, două sau toate cele trei componente ale Programului.

Selecția asociațiilor, fundațiilor sau organizațiilor nonguvernamentale se va face de către o comisie organizată la nivelul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Asociațiile, fundațiile sau organizațiile nonguvernamentale selectate vor încheia un contract cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în condițiile Legii nr. 321/2006 privind regimul acordării finanțărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acțiunile privind sprijinirea activității românilor de pretutindeni și a organizațiilor reprezentative ale acestora, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Termenul pentru transmiterea documentelor este 13 octombrie 2023.

Dosarul de participare la selecție va conține următoarele documente:

1. Cerere de participare la selecție;

2. Statutul asociației, fundației sau organizației din care trebuie să rezulte că aparțin etnicilor români din Ucraina, că au ca obiect de activitate păstrarea, promovarea identității lingvistice și culturale și că au sediul (principal sau secundar) în regiuni din Ucraina în care trăiesc comunități de români – copie, certificată conform cu originalul și traducere în limba română certificată de reprezentantul legal;

3. Dovada înregistrării din punct de vedere legal și fiscal în Ucraina – copie, certificată conform cu originalul și traducere în limba română certificată de reprezentantul legal;

4. Actul de identitate al reprezentantului legal – copie certificată conform cu originalul originalul și traducere în limba română certificată de reprezentantul legal;

5. Actul de identitate al persoanei desemnate ca responsabilă a proiectului – copie certificată conform cu originalul originalul și traducere în limba română certificată de reprezentantul legal;

6. CV-urile reprezentantului legal și al persoanei desemnate ca responsabilă;

7. Declarația privind apartenența la identitatea culturală română a reprezentantului legal și a persoanei desemnate;

8. Declarația privind protecția datelor cu caracter personal a reprezentantului legal și a persoanei desemnate;

9. Extrasul de cont al asociației, fundației sau organizației – copie, certificată conform cu originalul și traducere în limba română certificată de reprezentantul legal.

Toate documentele emise în limba ucraineană trebuie să fie însoțite de traducere în limba română, certificată de reprezentantul legal.

Toate documentele vor fi trimise inițial în format electronic, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

În cazul în care, în urma evaluării, dosarul este aprobat, vor fi transmise toate documentele în original sau cu mențiunea ”conform cu originalul”, în vederea semnării contractului cu DRP.

Obiectul contractului, după caz, constă în:

– Identificarea elevilor etnici români înscriși în clasele I-VIII în anul școlar 2022 – 2023, care studiază într-o școala din Ucraina cu predare în limba română ca limbă maternă sau cu studiul unor materii în limba română, beneficiari ai burselor;

– Identificarea studenților care urmează cursurile catedrelor/lectoratelor de limba română de la centrele universitare/institutele pedagogice din Cernăuți, Ismail și Ujgorod în anul școlar 2022-2023, beneficiari ai burselor;

– Identificarea cadrelor didactice din Ucraina care predau limba română sau în limba română, în anul școlar 2023-2024, beneficiari ai sprijinului financiar;

– Colectarea și verificarea documentelor pentru întocmirea dosarelor complete și corecte a beneficiarilor de bursă/sprijin financiar;

– Introducerea informațiilor în aplicația pusă la dispoziție de Autoritatea Finanțatoare și generarea cererilor de acordare a bursei/ a sprijinului financiar;

– Centralizarea tuturor dosarelor și așezarea acestora în bibliorafturi în ordinea numerelor de înregistrare generate de aplicație.

Documentele vor fi transmise la adresa din: str. Muzeul Zambaccian nr.17, sector 1, cod poştal 011871, Bucureşti, România, împreună cu centralizatorul acestora.

Bursele pentru elevi, sprijinul financiar pentru cadrele didactice și bursele pentru studenți se acordă în condițiile Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 321/2006 privind regimul acordării finanţărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acţiunile privind sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și a Legii bugetului de stat pe anul 2023 nr. 368/2023.

Cererile pentru acordare burselor/ sprijinului financiar vor fi înregistrate prin intermediul platformei informatice puse la dispoziție de DRP.

Sprijinul financiar se acordă cadrelor didactice din Ucraina care predau limba română sau în limba română, în anul școlar 2023-2024, de la nivel preșcolar la nivel universitar în unitățile publice din Ucraina aflate în coordonarea Ministerului Educației, cu excepția cadrelor didactice care predau limba engleză, limba franceză sau alte limbi străine, personalului auxiliar (de exemplu psihologul școlii, angajații care asigură curățenia etc.), personalului de conducere (exemplu director) dacă nu predă limba română sau în limba română. Nu se acorda sprijin financiar cadrelor didactice care predau limba română sau în limba română la alte categorii de unități de învățământ, de exemplu școli private, școli de artă sub coordonarea unor Ministere/instituții altele decât Ministerul Educației.

Documentele vor fi transmise la următoarea adresă: str. Muzeul Zambaccian nr.17, sector 1, cod poştal 011871, Bucureşti, România.

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…