cache/resized/9c775d3d40078b0cf32edda16401a30f.jpg
DIASPORA
În perioada iunie- septembrie 2023, Asociația Românilor din Republica Croația a desfășurat cu succes a doua ediție a
cache/resized/968c7812b4f69394194b529031bb1dec.jpg
CHISINAU
Secretarul de stat Gheorghe Cârciu a participat, în data de 18 august 2023, la „Congresul Diasporei 2023, Moldova sunt
cache/resized/e719d736f729b01e15590c41645601c7.jpg
ZAJECEAR
În conformitate cu prevederile legale în vigoare, în cadrul ședinței de Guvern din 10 august 2023 au fost adoptate un
cache/resized/a01a339f11417affb9140b707b6c5ed2.jpg
MAJDANPEK
Excelența sa, ambasadorul României la Belgrad, doamna Silvia Davidoiu, împreună cu consulul Mihai Şerban au efectuat
cache/resized/60dba8c3bea2dd777f7bf0d2dd22f58b.jpg
MAJDANPEK
Ambasadorul României la Belgrad, Excelența Sa doamna Silvia Davidoiu, împreună cu consulul general Mihai Șerban au
cache/resized/0b2cc4d2fb2879af222fb325816eb70a.jpg
BOR
Pe data de 6 august se sărbătorește Ziua Minerilor din Serbia și cu această ocazie compania chineză „Zijin” din Bor, în
cache/resized/26b13e5eeb5b6e1c34bf766c8045649f.jpg
VOIVODINA
Consiliul Național al Minorității Naționale Române (CNMNR) este principala instituție din Serbia cu rol în conservarea
cache/resized/801c702423f58954cc505edef11c7de7.jpg
EVENIMENTE
Hidroelectrica din România şi EPS din Serbia, cele două companii energetice implicate în operarea sistemului
cache/resized/11c42f76a9dfd81ff5fcfcf0fb744a03.jpg
EVENIMENTE
Acordul cu cereale, facilitat de ONU și Turcia în iulie anul trecut, a fost menit să atenueze criza alimentară globală
cache/resized/652f53f4b43cc028ecc5368518307491.jpg
EVENIMENTE
Săptămâna trecută, liderii celor șase țări din Balcanii de Vest s-au reunit într-o întâlnire informală la Tirana,
Romeo Crîșmaru Scris de  Oct 21, 2016 - 8122 Views

ROMÂN DIN SERBIA, UMILIT LA SEDIUL AUTORITĂȚII NAȚIONALE PENTRU CETĂȚENIE

Vicepreședintele Asociației Studenților Timoceni și al Asociației Renașterea Românilor din Serbia, din Valea Timocului, Aleksander Savici, se plânge că a fost dat afară din sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie, unde venise pentru a se informa despre procedurile de depunere a cererilor pentru cetățenia română în baza noilor prevederi ale Legii Cetățeniei și despre modul în care românii din Serbia, care au depus dosare la consulate, le pot urmări.


Aleksander Savici este unul dintre cei mai cunoscuți lideri ai studenților timoceni de la Craiova, vicepreședinte al Asociației Studenților Timoceni, vecepreședinte al Asociației „Renașterea Românilor din Serbia” și secretar general al Consiliului Românilor de Pretutindeni. Tânărul este cunoscut în mediul asociativ românesc din Serbia de Răsărit pentru consecvența cu care se luptă pentru respectarea drepturilor românilor din Valea Timocului. El venise, joi, 20 octombrie 2016, la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC) pentru a solicita informații despre metodologia de depunere a dosarelor de cetățenie de către românii din Serbia, în baza prevederilor introduse anul trecut prin modificarea Legii Cetățeniei Române nr. 21/1991, prevederile stipulate de articolul 8 indice 1. Potrivit acestui nou articol, introdus în luna septembrie 2015, „Persoana fără cetăţenie sau cetăţeanul străin care a contribuit în mod deosebit la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti, poate solicita acordarea cetățeniei române dacă îndeplineşte concomitent și condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) şi e) din Legea cetățeniei române, și având posibilitatea stabilirii domiciliului în ţară sau menţinerea acestuia în străinătate”. Savici spune că personalul de la ANC s-a purtat nepoliticos și chiar agresiv cu el și nu i-au răspuns la întrebările pe care le mai transmisese înainte și într-o solicitare de a fi primit în audiență.

Ambiguitate pentru dosarele depuse la consulate

Una dintre problemele majore cu care Aleksander Savici spune că se confruntă solicitanții de cetățenie română, în baza articolului 8 indice 1 din Legea 21/1991, este proasta comunicare cu Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Mai exact, cei care au depus dosarele la consulatele României din Republica Serbia, aflate la Zajecear, Vârșeț și Belgrad, spun că nu au primit numere de înregistrare și nu își pot urmări dosarele pentru a vedea în ce stadiu se află acestea. În mod normal, cei care vin la București pentru a depune dosarele primesc un număr de dosar cu care, ulterior, își pot urmări, pe site-ul oficial al ANC, stadiul în care se află fiecare dosar depus. Cei care au depus, însă, dosarele la consulate nu au primit numărul de dosar cu care să poată urmări stadiul acestuia.

Acesta este și motivul pentru care, în timp ce la consulatele din Serbia s-au depus câteva zeci de dosare pentru dobândirea cetățeniei române, la sediul din București sunt deja depuse aproape 600 de dosare.

„ANC, o instituție care nu respectă oamenii ce plătesc taxe”

„Am fost dat afară sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie. Săptămâna trecută am făcut o solicitare oficială pentru audiență. Nu am primit răspuns, iar confirmare, cu atât mai puțin. Am venit ca reprezentant al Asociației Renașterea Românilor din Serbia, Asociației Studenților Timoceni și Consiliului Românilor de Pretutindeni. Nu am venit pentru problemele personale, ci pentru problemele comunității române din regiunile istorice, în principal pentru românii din Serbia. Pregătisem o listă cu întrebări concrete, care sunt legate de procedura depunerii dosarului și cererii. Am vorbit cu doamna de la relații cu publicul. La întrebarea cum pot afla numărul de înregistrare a dosarului, persoanele care au depus cererea la consulatele din Zajecar sau Vârșeț, nu am primit un răspuns concret. Doamna mi-a recomandat ca fiecare persoană să platească un avocat cu procură care poate să primească informări în legatură cu dosarul respectiv. Persoanele care au depus dosarul, au plătit toate taxele au tot dreptul să fie informați si să fie respectați. Mulți oameni nu știu numărul de înregistrare al dosarului și nu pot afla asta”, povestește Aleksander Savici.

În opinia tânărului lider al comunității românești din Serbia de Răsărit, este vina instituției, care „este neserioasă și nu își respectă solicitanții, oamenii plătitorii de taxe”. Despre funcționara publică cu care a discutat la ANC, Savici spune cu deamăgire: „Evident a fost deranjată de întrebările mele. În birou a fost un domn avocat care a avut permisiunea sa stea mai mult de o oră la consultație. Îmi pot doar imagina ce relații au. În urma discuției, în care am fost foarte calm și prietenos, doamna s-a simțit deranjată”.

În cele din urmă, Aleksander Savici spune că pur și simplu a fost dat afară: „Mi-a zis să părăsesc instituția publică, iar în caz că nu o părăsesc, va chema paza. Am răspuns la fel de calm că face asta pe nedrept. I-am mulțumit și i-am zis că ma voi adresa Ministerului Justiției”.

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…