cache/resized/fd576c888b64de780847eac211640270.jpg
KLADOVO
Comuna Kladovo marchează și anul această Ziua Orașului care e oficial pe 26 aprilie. Este ziua în care Serbia a
cache/resized/1bc376cb68309a6658fcd9c68e357184.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 20 – 21 aprilie 2024, o
cache/resized/670ab0a80b376b9814ff4450eab3c009.jpg
CHISINAU
Rolul societății civile în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a fost discutat de către prim-ministrul
cache/resized/4f74f4e71471a7a571eab76a0f01e7a6.jpg
SERBIA
În contextul tensiunilor geopolitice din Balcani, preocupările crescând ale politicienilor sârbi, sub conducerea
cache/resized/5c3fd93598794d99bba90cac811dc2d9.jpg
ZAJECEAR
Serbia de Est este prin natura sa specială și diferită, o natură cu mult potențial care tocmai câștigă amploare în
cache/resized/6308023bfb78af9b76c02056f0d480c2.jpg
BOR
O conferință de presă, desfășutată la Centrul media din Belgrad a scos la iveală derapajele intolerabile ale
cache/resized/c781fe8aa596fe23d1cee26538fe1f12.jpg
DIASPORA
Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP: „Mă interesează să avem un mediu asociativ puternic în afara granițelor și
cache/resized/478d8d67ef21d4ee6b22808ac0982667.jpg
BOR
Jignire fără precedent și ură etnică venite din partea unui ofician al statului sârb, nimeni altul decât directorul
cache/resized/d89735deed7794517f55883c377e9601.jpg
DIASPORA
Evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, București, 24-26 mai 2024. Departamentul pentru Românii de
cache/resized/ed048c52edfef1133a8affb84e0b2fa9.jpg
SERBIA
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Vucic a declarat că alegerile de la Belgrad sunt programate pentru 2
Romeo Crîșmaru Scris de  Apr 11, 2024 - 3171 Views

Vizită de lucru în Republica Federală Germania, 5-8 aprilie 2024

Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP: „Mă interesează să avem un mediu asociativ puternic în afara granițelor și suntem binecuvântați să avem biserica aproape, pentru că ține românii legați de identitatea românească"

În perioada 5 - 8 aprilie 2024, secretarul de stat Gheorghe-Florin Cârciu a efectuat o vizită de lucru în Republica Federală Germania, împreună cu o delegație a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP). Programul vizitei a inclus o serie de întâlniri organizate la Würzburg, Schwabach, Nürnberg, Stuttgart și Tübingen cu membri ai mediului asociativ românesc, ai clerului, precum și cu reprezentanți ai Consulatului General al României la München și ai Consulatului General al României la Stuttgart. La invitația părintelui protosinghel Ghelasie Păcurar, delegația DRP a participat la Würzburg, pe data de 5 aprilie, la Taina Sfântului Maslu, la Parohia „Sfântul Apostol Andrei”, alături de comunitatea de enoriași și preoți.

În cea de-a doua zi a vizitei de lucru, pe 6 aprilie, a avut loc la Nürnberg întâlnirea cu reprezentanții mediului asociativ din zonă. Principalele teme puse în discuție au vizat programele DRP, schimbul de idei și bune practici în vederea implementării cu succes a proiectelor sprijinite de Departament, precum și desfășurarea edițiilor din acest an ale proiectelor: „Ziua Românilor de Pretutindeni” și „Taberele ARC”, dedicate românilor din străinătate. În același timp, s-a dezbătut proiectul de înființare a centrelor comunitare în străinătate, având ca scop sprijinirea integrării românilor și facilitarea întoarcerii acestora în țară.

Secretarul de stat Gheorghe Cârciu: „Frații noștri de pretutindeni au nevoie de sprijin coerent și constant. Putem avea un dialog mai bun, putem să le fim mai aproape prin înființarea centrelor comunitare. Despre asta am discutat cu comunitatea românească din zonele München și Nürnberg. Departamentul va putea fi astfel o punte stabilă, o mână întinsă din interes și dragoste pentru viitorul românilor de aici. Voi face tot ce-mi stă în putere pentru a duce cât mai bine la îndeplinire acest obiectiv pe care mi l-am asumat cu responsabilitate și deschidere.”

La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai Consulatului României la München, alături de Miheia-Mălina Diculescu-Blebea, consul general, și Werner Henning, consilier în cadrul Consiliului Local Nürnberg.

În a doua parte a zilei, delegația DRP a participat, la Schwabach, la lucrările Protopopiatului Bavariei de Nord, la invitația protopopului Bavariei de Nord, preotul Marius Tăut. Întâlnirea a facilitat un dialog deschis cu preoții prezenți privind importanța păstrării și conservării tradițiilor românești, continuarea activității școlilor duminicale în vederea promovării identității românești în diaspora, a limbii și culturii românești.

„Am luat parte cu bucurie la lucrările Protopopiatului Bavariei de Nord, alături de ÎPS Serafim, căruia îi mulțumesc pentru toate învățăturile pline de înțelepciune și iubire pe care le-a cuvântat credincioșilor români din Schwabach. Oriunde ne aflăm în această lume, suntem binecuvântați să avem biserica aproape de sufletul nostru, un ambasador viu al comunităților românești din afara României. Tot aici, Taina Sfântului Maslu ne-a unit pe toți în rugăciune pentru binele românilor, care astăzi sunt departe de casă, avându-i în mijlocul nostru și pe părinții protopop al Bavariei de Nord, Marius Tăut și profesor Patriciu Vlaicu, protopop al Belgiei și Țărilor de Jos. Continuăm ceea ce am început acum doi ani: să sprijinim și bisericile în activitățile lor sociale, educaționale și pastorale și să menținem astfel o legătură de nezdruncinat cu România de acasă”, a declarat demnitarul DRP.

Ziua de duminică, 7 aprilie, a debutat cu participarea la Sfânta Liturghie, săvârșită în biserica Sfântul Calinic de la Cernica, Schwabach, alături de comunitatea locală de români, urmată de întrevederea cu reprezentanții asociațiilor românești din Stuttgart, la sediul Consulatului General al României de la Stuttgart. Secretarul de stat a reiterat, în cadrul întâlnirii, angajamentul DRP și al statului român privind susținerea activității asociațiilor din afara granițelor țării, care își doresc să dezvolte proiecte în beneficiul românilor de pretutindeni. La eveniment a participat și Vlad Vasiliu, consul general al României la Stuttgart.

Secretarul de stat Gheorghe Cârciu: „Cu reprezentanții asociațiilor românești, beneficiari ai programului de finanțare nerambursabilă al Departamentului, am avut un dialog deschis despre cum putem veni și mai mult în sprijinul lor pentru a duce la bun sfârșit implementarea proiectelor pentru românii din Stuttgart. Om cu om, discuție cu discuție, doar așa strângem dialogul dintre statul român și comunitățile din afară. Mă interesează să avem un mediu asociativ care să se dezvolte cât mai mult, pentru că ține românii legați de identitatea românească.”

Programul vizitei s-a încheiat cu participarea delegației DRP la întâlnirea de la biserica românească din Tübingen, cu preotul protopop Nicolae Gilla și cu preoții parohi din landul Baden-Württemberg. În cadrul dezbaterilor s-a subliniat importanța amenajării de spații dedicate enoriașilor români pentru desfășurarea de activități care să consolideze credința și atașamentul față de valorile comune.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…