Potrivit lui Vucevic, care deține funcția de ministru al apărării, este imperativ să se sublinieze colaborarea directă dintre forțele armate ale Serbiei și Chinei, alături de cooperarea economică substanțială și investițiile considerabile, care au o greutate semnificativă în națiunea noastră.
Potrivit declarației sale, eforturile Serbiei de a-și îmbunătăți și moderniza forțele militare sunt concentrate în primul rând pe scopuri defensive.
Vucevic a afirmat că sistemul de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune FK-3, împreună cu dronele CH-95 și CH-92A, sunt, fără îndoială, printre cele mai importante sisteme defensive procurate de Serbia. FK-3, care seamănă cu S-300-ul rusesc sau cu patriotul american, a fost contractat în 2019 și primit ulterior în 2022.
Potrivit Reuters, în aprilie a anului precedent, sârbii și-au prezentat rachetele sol-aer chinezești, împreună cu echipamente militare suplimentare achiziționate atât din Rusia, cât și din surse occidentale.
În timpul unei întâlniri de la Beijing, președintele chinez Xi Jinping a exprimat nevoia unei coordonări strategice îmbunătățite cu Serbia, despre care a numit-o un aliat neclintit. Președintele Jinping s-a angajat să ofere asistență Serbiei pentru a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială.
În ultimele luni, a existat o escaladare notabilă a tensiunilor între Serbia și Kosovo, acesta din urmă și-a proclamat independența în 2008, după o perioadă de război de gherilă și intervenție NATO în 1999. Atât Statele Unite, cât și Rusia, aliniate istoric cu Serbia, au și-au exprimat vigilența față de această situație în curs de dezvoltare.
Vucevic a afirmat că Serbia intenționează să-și sporească capacitatea de a-și proteja suveranitatea, fără a menționa în mod explicit niciun plan de a procura echipament militar suplimentar din China. Cu toate acestea, el și-a exprimat încrederea în progresul relațiilor bilaterale, subliniind statutul Chinei de unul dintre cei mai fermi aliați ai Serbiei.