Pe pagina oficială de Facebook a Asociației Renașterea Românilor din Serbia, de la Boljevac, condusă de Vlada Savici apare un interesant comentariu legat de modul în care se fac anchetele de limba română în această zonă a Văii Timocului, în care trăiesc foarte mulți români. „Nu este ușor de realizat predarea limbii române în sitemul școlar al Serbiei”, scrie Vlada Savici pe pagina RRS.
Concluzia trasă de liderul RRS este una cât se poate de amară: „Nu este ușor de realizat predarea limbii române în sistemul școlar al Serbiei”. Iar explicația care însoțește acestă concluzie este cât se poate de elocventă. Demersurile unei anchete care a fost derulată în liceul „Nicola Tesla” din Boljevac, relevă, potrivit documentelor postate pe pagina RRS, că numărul elevilor care au dorit să învețe limba română a fost în anul 2013 de 20 - în clasa întâi, 13 – în clasa a doua și 15 în clasa a treia. „Dar cine sunt eu, ca să pot obliga un stat sau o școală să respecte dorința părinților și elevilor? (Văd că de impozite și taxe nu ne iartă!). Asemenea anchete se fac în iunie și în septembrie. De obicei, această anchetă nu să face în două exemplare (doar când cineva știe și insistă), dar când trebuie să înceapa școala, orele de limba română nu se fac, că nu sunt elevi suficienți. Se mai practică și alte neadevăruri, precum cele legate de orele care se țin seara sau nu se mai țin, că nu este nimeni interesat”, scrie Vlada Savici.
Președintele RRS mai adaugă, cu tristețe: „Cu toate că am discutat cu toate autoritățile frumos, am primit, la fel de frumos, răspunsuri nefavorabile. Într-un caz concret, băiatul meu, fiind pe listă, a avut și probleme la școală. Ne-am făcut de lucru din plin și, în același timp, țara mea mamă s-a comportat ca un observator. Astfel de poziție este numai bună pentru Serbia, care a continuat demersurile ei precedente”.