În cadrul acestui eveniment, deschis de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a prezentat activitatea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) și proiectele care pot fi accesate de cetățenii români.
„Marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova sunt și români de pretutindeni, fie că trăiesc în țară sau în afara granițelor țării. Unii au și cetățenie română, alții - nu. În egală măsură, sunt români de pretutindeni și sunteți bineveniți acasă: la București sau la Chișinău. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din Guvernul României se ocupă de politicile de sprijinire a românilor din afara granițelor țării, adică din lumea întreagă. Datoria noastră, a statului român, este să-i sprijinim pe români acolo unde trăiesc ei. Datoria noastră, a României, este să ne asumăm să sprijinim Republica Moldova în vederea aderării la comunitatea europeană. De ce? Pentru că așa cum un părinte are datoria să-și sprijine copilul, așa face și România: are datoria să sprijine Republica Moldova și o face cu succes”, a declarat demnitarul DRP.
La Congresul Diasporei au participat miniștri din cadrul Guvernului Republicii Moldova, ambasadori și reprezentanți ai autorităților publice.
Congresul Diasporei 2023 face parte din seria de evenimente “Zilele Diasporei 2023”, desfășurate pe 18 și 19 august, prin care organizatorii își propun să ofere cetățenilor moldoveni veniți din toate țările lumii oportunitatea de a interacționa cu reprezentanții autorităților publice și de a intensifica dialogul privind beneficiile oferite de programele guvernamentale ale Republicii Moldova.