Vineri, 8 aprilie 2016, Sfânta Biserică de la Isacova, de pe Valea Moravei, din Serbia de Răsărit, s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare pentru a-și slăvi ocrotitorii cerești, pe Sfinții Mucenici daco-romani Montanus preotul și soția sa Maxima. La ora 9.00 a început Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți în frunte cu preacucernicul părinte Boian Alecsandrovici, protopopul Daciei Ripensis și vicar al Timocului, care în predica sfinției sale a precizat că singura biserică din lume care are ca ocrotitori pe Sfintii Montanus și Maxima din Singidunum (Belgradul de azi) este bisericuța aceasta, unde slujește și se ostenește, încă de la începuturile istoriei acestui sfânt locaș, părintele iconom stavrofor Iel Buobu Lui, sub îndrumarea căruia a fost și zidită.
Agapă creștinească și lansare de carte
După slujbă, a urmat o agapă creștinească pregătită de parohie, cu ajutorul membrilor celor două asociații românești din zonă, Asociația „Horreum Margi” și Asociația pentru limba, cultura și religia românilor de pe Valea Moravei. A avut loc și o prezentare de carte. Svetomir Todorovic, român din Isînoa, de pe Valea Moravei și credincios al Bisericii românești și-a lansat volumul intitulat „Au vrut limba să mi-o taie”, cuprinzând un buchet de poezii cu teme variate, de la cea națională, la poezia de dragoste, scrise în trei limbi - limba maternă româna, limba sârbă și limba franceză, deoarece muncind în Franța 30 de ani, a activat acolo într-un cerc literar. (Nota redacției: Prezentarea cărții a fost făcută de preoteasa Rodica Buobu Lui, profesoară de limba română și religie, care în ultimii patru ani a ținut cursuri de limba română în Serbia de Răsărit, la Isacova, Veliko Gradiște, Petrovac, Belgrad, Porodin și Bobova).
La toate aceste activități au fost invitați și au participat Ecelența Sa, Domnul Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Serbia - Daniel Banu, consulul general al României la Zajecar - Iulian Nițu și domnul secretar al Ambasadei României la Belgrad – Alexandru Petruț.
Corul Protopopiatului Ortodox al Daciei Ripensis a interpretat balada voievodului martir Constantin Brâncoveanu, cel pârât turcilor, ca trădător, de către rudele sale din familia Cantacuzino, invidioase pentru realizările și bogățiile domnitorului. Balada redă atât dramatismul calvarului familiei Brâncoveanu, cât și tăria lor de suflet, credința lor nestramutată, care i-a învrednicit de cununile cerești ale muceniciei, primite în locul avuțiilor pământești care le-au fost răpite prin intrigi și nedreptate. Acest moment de suflet a fost o ofrandă adusă mucenicilor poporului nostru de peste veacuri, Sfinții Montanus și Maxima fiind tot mucenici.
Parohia de Horreum Margi și Isacova, prin preotul paroh Iel Buobu Lui, mulțumește tuturor celor care s-au îngrijit de buna desfășuare a evenimentului, precum și tuturor credincioșilor români prezenți, atât din Serbia de Răsărit, cât și din Voivodina, veniți împreună cu venerabilul părinte Ionel Mălaimare de la Alibunar. O mulțumire specială este adusă membrilor Asociației „Horreum Margi”, care au pregătit sala de la Centrul Misionar, ajutând cu muncă voluntară, și materiale pentru realizarea lucrărilor de gletuit și văruit, centrul fiind încă în lucru, și care au adus câteva camioane de nisip ca donație din partea președintei asociației, doamna Sanela Adamovici, cu care s-a îndreptat curtea centrului după încheierea lucrărilor de aducere a curentului electric.
Material redactat și trimis de prof. Rodica Buobu Lui