cache/resized/fd576c888b64de780847eac211640270.jpg
KLADOVO
Comuna Kladovo marchează și anul această Ziua Orașului care e oficial pe 26 aprilie. Este ziua în care Serbia a
cache/resized/1bc376cb68309a6658fcd9c68e357184.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 20 – 21 aprilie 2024, o
cache/resized/670ab0a80b376b9814ff4450eab3c009.jpg
CHISINAU
Rolul societății civile în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a fost discutat de către prim-ministrul
cache/resized/4f74f4e71471a7a571eab76a0f01e7a6.jpg
SERBIA
În contextul tensiunilor geopolitice din Balcani, preocupările crescând ale politicienilor sârbi, sub conducerea
cache/resized/5c3fd93598794d99bba90cac811dc2d9.jpg
ZAJECEAR
Serbia de Est este prin natura sa specială și diferită, o natură cu mult potențial care tocmai câștigă amploare în
cache/resized/6308023bfb78af9b76c02056f0d480c2.jpg
BOR
O conferință de presă, desfășutată la Centrul media din Belgrad a scos la iveală derapajele intolerabile ale
cache/resized/c781fe8aa596fe23d1cee26538fe1f12.jpg
DIASPORA
Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP: „Mă interesează să avem un mediu asociativ puternic în afara granițelor și
cache/resized/478d8d67ef21d4ee6b22808ac0982667.jpg
BOR
Jignire fără precedent și ură etnică venite din partea unui ofician al statului sârb, nimeni altul decât directorul
cache/resized/d89735deed7794517f55883c377e9601.jpg
DIASPORA
Evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, București, 24-26 mai 2024. Departamentul pentru Românii de
cache/resized/ed048c52edfef1133a8affb84e0b2fa9.jpg
SERBIA
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Vucic a declarat că alegerile de la Belgrad sunt programate pentru 2
Romeo Crîșmaru Scris de  Sep 07, 2021 - 16570 Views

Uniunea Românilor din Serbia, scrisoare deschisă către Țara Mamă

Uniunea Românilor din Serbia (URS) a transmis o scrisoare deschisă autorităților de la cel mai înalt nivel din România, în care solicit să fie primiți în audiență pentru a cere ajutor. „Scopul dualismului pronunțat în Serbia este divizarea permanentă a românilor din Serbia, manipularea valahilor și menținerea situației actuale, respectiv prezentarea umbrită a realității”.

SCRISOARE DESCHISĂ

Către:

PREȘEDENȚIA ROMÂNIEI, Excelenței Sale, Domnului Președinte al României, KLAUS IOHANNIS

PRIM – MINISTRUL ROMÂNIEI, Excelenței Sale, Domnului FLORIN - VASILE CÎȚU

MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE, Excelenței Sale, Domnului BOGDAN LUCIAN AURESCU

CAMERA DEPUTAȚILOR, Excelenței Sale, Domnului Președinte LUDOVIC ORBAN

SENATUL ROMÂNIEI, Excelenței Sale, Doamnei ANCA PALIU DRAGU

Excelențe,

Luând în considerare apărarea drepturilor și intereselor majore ale românilor din Serbia, în pofida piedicilor, animozităților și divergențelor, după decenii în care românii din Serbia au fost divizați la nord (Banat) și sud de Dunăre ( Timoc), generația de azi, în lupta pentru emancipare socio-culturală, identitară și spirituală, a recurs la UNIREA ISTORICĂ FRĂȚEASCĂ a românilor de pe întreg teritoriul Serbiei, atunci când firul unității de neam și limbă a fost înnodat. Un vis istoric secular s-a împlinit, pe 1 Decembrie 2016 - unificarea românilor din Serbia ( Timoc și Banat).

După grele încercări de coagulare a mediului asociativ românesc din Serbia și crearea unui nucleu puternic al românismului, Adunarea constitutivă a UNIUNII ROMÂNILOR DIN SERBIA (URS), care devine persoană juridică s-a desfășurat într-o zi cu semnificații profunde pentru toți românii,1 Decembrie - Ziua Marii Uniri și Ziua Națională a României. Ziua de 1 Decembrie 2016, a rămas în memoria colectivă și individuală a tuturor românilor din Serbia și reprezintă un act istoric prilejuit de Unirea celor mai importante și reprezentative organizații / asociații românești din Timoc, Valea Moravei, Valea Dunării, Vojvodina (Banat) și regiunea Belgradului, adică societatea civică/mediul asociativ într-un nucleu - alianță unică românească, denumită sugestiv, Uniunea Românilor din Serbia sau așa cum este cunoscută aici și dincolo de graniță, Ursul românesc. La fondarea federației unice românești, la Cladova pe 1 Decembrie 2016 și-au unit forțele 13 organizații/asociații cu prefix românesc. În prezent, numărul organizațiilor care constituie asocierea societății civice, a crescut la 21, ceea ce înseamnă ¾ din numărul total de organizații cu caracter românesc din Serbia. Amintim organizațiile /asociațiile, sediul și numele președinților care au scris istorie.

1.Românii Independenți din Serbia, Vârșeț – Dr. Dorinel Stan

2.Renașterea Românilor din Serbia, Boljevaț – Vlada Savici

3.Unirea Românilor, Majdanpek – Ljubomir Brândușan

4.Românii Împreună, V. Gradiște – Jiva Momirovici

5.Familia,Petrovăsâla – Trăian Trifu Căta

6.Inițiativa Românilor din Serbia, Bor – Boian Barbuțici

7.Banatica,Panciova – Octavian Suci

8.Centrul Cultural Informativ al Românilor, Brestovaț – Daniel Petcovski

9.Agenția pentru Informare și Documentarea Românilor din Serbia, Șljvik – Zoran Sibinovici

10.Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, Ranovaț, Dragan Stojanjelovici

11.KUD Alexa Nicolici, Osnici – Bane Kraciunovici

12.Curcubeul,Velika Jasikova – Sașa Jovanovici

13.Eudava, Cladova – Zika Krzaljievici

14.Podul lui Trăian, Svilajnaț, – Ante Zurconu

15.Asociația Românilor Dunărea, Belgrad, Dejan Markovici

16.Românii din Omoli, Kucevo – Sașa Jovanovici

17.Piatra Brezonicului, Brezonik – Dragan Radulovici

18.Diversitate ne Unește, Pojarevaț, – Predrag Miloșevici

19.Asociația Românilor din Veliko Gradiște, Veliko Gradiște – Olgița Karanovici

20.Unirea Românilor „Dunărea“, Zajeciar, Bojko Stankovici

21.Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea“, Cladova – Tihan Matasarevici

Uniunea Românilor din Serbia reunește asociațiile și organizațiile românești pe întreg teritoriul Serbiei, (care își păstrează autonomia) și reprezintă etnicii români într-un mod unic, contribuind la dezvoltarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase. Președenția alianței se asigură prin rotație la fiecare doi ani (între Timoc și Banat). În replică, elementul valah din Serbia, dirijat de Eugen Popescu (fondatorul agenției de presă Romanian Global News -RNG), după câteva zile, pe 3 decembrie 2016 organizează și subvenționează așa-zis Congresul Valahilor din Serbia (Kongres Vlaha Srbije), tradus pentru București Congresul Românilor din Serbia, constituit din aceleași asociații de orentare vlahă și curente antiromânești care de aproape trei decenii pun în scenă opereta - românii timoceni sunt vlahi. Diametral opus, Ursul românesc susține vehement adevărul istoric - vlahii sunt români, așa cum moldovenii,bănățenii, aromânii... sunt români și fac parte din poporul român. Devine, astfel, explicabil de ce în Timoc vlahii (o nouă identitate), conform recensământului sunt circa 35.000, iar numărul românilor abia 2500. Dacă vlahii timoceni s-ar declara români ( în Serbia fiecare persoană își poate declara liber apartenența etnică ) am deveni a doua minoritate în stat cu reprezentare politică în parlamentul de la Belgrad.

https://ris.org.rs/analiza-problemei-valahe-serbia-si-rolul-lui-eugen-popescu/

Scopul dualismului pronunțat în Serbia este divizarea permanentă a românilor din Serbia, manipularea valahilor și menținerea situației actuale,respectiv prezentarea umbrită a realității, ceea ce s-a reușit aproape cu desăvârșire până la momentul 1 Decembrie 2016.

În tot acest răstimp (aproape 5 ani), Uniunea Românilor din Serbia (URS) există, funcționează și acționează, fără sprijin și susținere din partea instituțiilor abilitate privind românii de pretutindeni (Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, actualul Departament pentru Românii de Pretutindeni, Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru Românii de Pretutindeni) sau din partea Statului sârb, care sprijină doar instituțiile românești (Consiliul Național al Minorității Naționale Române din Serbia și altele ) create în baza calcului politic și subordonate fondatorului. De ce în continuare instituțiile Statului român acordă mijloace financiare (proiecte) curentului valah/vlah și instituțiilor românești din Serbia, în detrimentul societății civice, iar efectele sunt devastatoare pentru comunitatea istorică românească ?

Alianța Ursul românesc, reprezintă POPORUL, nu are interese meschine, susținere logistică și lobby la instituțiile sus amintite, respectiv nu se bucură de aprecierea corpului diplomatic românesc din Serbia. În această ordine de idei, în ultimul deceniu, în materie de trafic de influență, lobby-uri pe Serbia s-a făcut remarcat grupul lui Eugen Popescu (Alfa și Omega elementului valah) , precum și Dinu Gheorghe, reprezentantul consulatului României la Vârșeț, care protejează și favorizează instituțiile , respectiv o pseudo - fundație contestată de beneficiari. Indiferent de situația precară și greu de imaginat, prin contribuții proprii, autofinanțare, sponsorizări, cotizații... am reușit să păstrăm alianța și unitatea, iar paradoxal organizațiile /asociațiile românești aderează în continuare la Uniunea Românilor din Serbia, identificându- se cu Unitatea românilor din Timoc și Banat - O singură voce românească în Serbia.

Uniunea Românilor din Serbia, respectiv organizațiile alianței , organizează cursuri de limba română în Timoc, manifestări culturale, festivaluri, editează publicații independente (vezi revista Glasul Cerbiciei pe site- ul https://ris.org.rs), tipărește cărți, luptă pentru deschiderea claselor cu predare în limba română în Timoc, păstrarea procesului educativ- instructiv în Vojvodina, protejează, promovează și valorifică patrimoniul cultural românesc din Serbia etc.

https://ris.org.rs/urs-ul-si-ris-ul-au-semnat-un-memoriu-care-a-fost-inaintat-maimultor-institutii-de-stat-din-serbia-si-romania-pentru-salvarea-scolii-romanestidin-costei/

http://www.jurnalromanesc.ro/jr2/index.php/voivodina/105-voivodina/1290declaratia-privind-materia-optionala-limba-romana-cu-elemente-ale-culturiinationale.html

În cei cinci ani de existență, primul factor al relației URS-ului cu România, a fost și este în continuare corpul diplomatic românesc din Serbia, care din păcate ignoră până la refugiu societatea civică românească unită sub o singură umbrelă. Pentru o imagine transparentă aducem la lumină aspecte (nesemnalate) referitor la atitudinea părtinitoare a corpului diplomatic românesc din Serbia (nu generalizăm misiunea diplomatică în ansamblu). În tot acest răstimp, reprezentanții Uniunii Românilor din Serbia n-au fost invitați nici măcar la recepțiile prilejuite de Ziua Națională a României la Belgrad sau Vârșeț, niciodată Ursul românesc nu a primit locuri în taberele ARC, școlile de vară sau taberele pentru tineret și studenți, deoarece distribuirea pe Serbia se realizează în regia, după scenariul și aranjamentul corpului diplomatic. Și exemplele pot continua. Sunt subtilități și „realizări“ pe care nu le putem face public și care nu ne onorează. Indiferent de atitudinea părtinitoare, noi, societatea civică ne-am obișnuit cu tratamentul pe care îl aplică diplomații, cu regularitate în mod continuu.

În repetate rânduri, Uniunea Românilor din Serbia a încercat prin apel public, scrisori deschise și solicitări către instituțiile abilitate pentru românii de pretutindeni de la București, Ministerul Afacerilor Externe și Comisiile din cele două Camere ale Parlamentului cu atribuții în domeniul românilor de pretutindeni să faciliteze Uniunii Românilor din Serbia o vizită de informare și documentare la București pentru clarificarea situației, prezentarea stagiului actual de dezvoltare, inclusiv perspectivele românilor din Serbia. Din păcate, toate demersurile, apelurile și solicitările noastre au fost ignorate sau blocate de reprezentanții corpului diplomatic, în lipsa angajamentului, care în ultimii ani în calitate de parteneri promovează doar instituțiile românești create, finanțate și subordonate Statului sârb. Ursul românesc nu intră în calculul lor.

Este important să menționăm, după cum cunoașteți, Horea este primit de trei ori în audiență de împăratul Iosif al II – lea la Viena , pentru a prezenta plângerile, doleanțele și dorurile românilor. NOI SUNTEM ROMÂNI, iar originea moțească a unor lideri marcanți din federația Ursul românesc a rămas neștearsă și eternă.

În cadrul alianței Uniunea Românilor din Serbia există și un curent puternic care promovează traversarea distanței Timoc – București pe jos, nu pentru palmares, cartea recordurilor Guinness sau pentru impresionarea opinii publice interne și externe. Însă, această performanță cu ecou internațional va rămâne neștearsă în istorie,un exemplu inedit pentru posteritate, în ceea ce privește eforturile comune, cerbicia românilor din Timoc și Vojvodina (Banat) pentru acordarea unei audiențe și protejarea intereselor naționale ale românilor.

Excelențe, în această situație dificilă cu impact negativ, Uniunea Românilor din Serbia, care n-a primit niciodată fonduri nerambursabile de la Țara mamă România, tratată indiferent, fără lobby-uri și sprijin, după numeroase apeluri, solicitări către instituțiile sus menționate de la București să faciliteze Uniunii Românilor din Serbia o vizită mai amplă în legătură cu clarificarea situației, consultări pentru elaborarea noii strategii românești , până în prezent nu s-a realizat, pentru că nu există voință politică, anume, vocea etnicilor români din Serbia ( nu) trebuie auzită la București. Rămași fără opțiuni, prin această Scrisoare vă cerem ajutor, facem apel la autoritatea Dumneavoastră pentru a lua toate măsurile necesare în privința realizării și efectuării unei vizitei de consultări la București, deblocând situația anevoioasă care duce nemijlocit la stingerea URS-ului românesc. Singurele instituții în care românii din Serbia încă mai au încredere sunt Președinția României și Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

În această ordine de idei, reprezentanții Uniunii Românilor din Serbia (în numele celor 21 organizații neguvernamentale ) solicită o vizită de documentare la București, respectiv audiență la Excelențele Voastre, Domnule Klaus Iohannis, Președintele României , Domnule Florin – Vasile Cîțu, PrimMinistrul României, Domnule Bogdan Lucian Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe, Domnule Ludovic Orban, Președintele Camerei Deputaților și Doamna Anca Dragu, Președinta Senatului.

În baza celor menționate, semnalate și hotărârea Consiliului Director URS, validată de Congresul alianței cu prilejul Zilei Limbii Române la Cucevo (Timoc), dacă până la 1 Decembrie a. c. ( Ziua Națională a României și data aniversării a 5 ani de existență a Uniunii Românilor din Serbia ) , reprezentanții românilor din Timoc și Banat (URS) nu sunt primiți în audiență la București , semnalul Țării mamă România pentru noi etnicii români este clar. În această situație deplorabilă, (să sperăm că nu se va ajunge niciodată), nu ne rămâne decât să recurgem la proiectul desființării și dizolvării alianței Uniunea Românilor din Serbia . Predarea nu este opțiunea românilor din Serbia. Stingerea alianței URS ar însemna reîntoarcerea la vechea formă de organizare specifică perioadei comuniste gherila pentru continuarea luptei și apărarea dezideratelor identitare, spirituale și APARTENENȚA NAȚIONALĂ, care este tot ce avem mai sfânt.

Ursul românesc își exprimă speranța că Excelențele Voastre vor găsi soluții viabile și timpul necesar pentru vizita reprezentanților românilor din Timoc și Banat ( Uniunea Românilor din Serbia) la București.

(Anexa 1.- Harta localităților din R. Serbia în care societatea civică este afiliată la alianța Uniunea Românilor din Serbia – Ursul românesc)

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…