cache/resized/6308023bfb78af9b76c02056f0d480c2.jpg
BOR
O conferință de presă, desfășutată la Centrul media din Belgrad a scos la iveală derapajele intolerabile ale
cache/resized/c781fe8aa596fe23d1cee26538fe1f12.jpg
DIASPORA
Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP: „Mă interesează să avem un mediu asociativ puternic în afara granițelor și
cache/resized/478d8d67ef21d4ee6b22808ac0982667.jpg
BOR
Jignire fără precedent și ură etnică venite din partea unui ofician al statului sârb, nimeni altul decât directorul
cache/resized/d89735deed7794517f55883c377e9601.jpg
DIASPORA
Evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, București, 24-26 mai 2024. Departamentul pentru Românii de
cache/resized/ed048c52edfef1133a8affb84e0b2fa9.jpg
SERBIA
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Vucic a declarat că alegerile de la Belgrad sunt programate pentru 2
cache/resized/e5346cd449c7960801124f90ac19d676.jpg
CHISINAU
Proiectul de twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul
cache/resized/6f7f59b93f54ec075d075b99c85d278a.jpg
KLADOVO
Centrul Cultural Românesc din Kladovo face un nou pas important spre atingerea obiectivelor sale educațională, intrând
cache/resized/9a2d5624e503809ffd6b1dd6ec3cda7a.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a lansat, pe 21 februarie, Sesiunea de finanțare nerambursabilă
cache/resized/4a043185bca22f25ad690d66c2175fe4.jpg
NEGOTIN
Direcția pentru proprietate a Republici Serbia a anunțat licitație publică pentru lucrări de modernizare a punctului de
cache/resized/33e8d47e1bce39c13b6e7b0f9a9fd197.jpg
KLADOVO
Salariu mediu nu este o singură măsură de calitate de viață și nivelul de trai, dar cu siguranță este una dintre cele
Romeo Crîșmaru Scris de  Iul 07, 2019 - 10418 Views

DECLARAȚIA privind materia opțională „Limba Română cu Elemente ale Culturii Naționale"

DECLARAȚIA referitor la materia opțională "Limba Română cu Elemente ale Culturii Naționale" a fost trimisă către toate organizațiile /asociațiile și instituțile românești din Serbia, care au primit proiecte nerambusabile și mijloace financiare de la instituțiile abilitate cu românii de pretutindeni (Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Institutul Cultural Român și Institutul Eudoxiu Hurmuzachi) pentru susținerea și semnarea demersului.

Către:

- Partidul Neamul Românesc - Predrag Balašević
- Protopopiatul Dacia Ripensis - Bojan Aleksandrović
- Ariadne Filum - Zaviša Zurz
- Timoc Pres -Dušan Parvulović
- Banatica Art - Eugen Cinci
- S. C. L. "Tibuscus" - Vasile Barbu
- Fundația Protopop "Traian Oprea" - Daniel Răduț
- Marele Festival de Folclor și Muzică Românească din Voivodina - Dorel Cina
- S. C. A "Veselia" din Glogoni
- C. P. E. "Libertatea" - Nicu Ciobanu

DECLARAŢIA UNIUNII ROMÂNILOR DIN SERBIA

Referitor la disciplina opţională în școală LIMBA ROMÂNĂ CU ELEMENTE ALE CULTURII NAȚIONALE

Către:

MINISTETUL EDUCAŢIEI, ŞTIINŢEI ŞI DEZVOLTĂRII TEHNOLOGICE,
DOMNUL MLADEN ŠARČEVIĆ, MINISTRU

ADMINISTRAŢIILE ŞCOLARE DIN ZAJECEAR, BRANIČEVO, POMORAVSKI,
PODUNAVSKI şi BELGRAD

ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ LOCALĂ DIN ZAJECAR, BOR, NEGOTIN,
MAJDANPEK, ČUPRIJA, POŽAREVAC, SVILAJNAC, KLADOVA, PETROVAC
NA MLAVI şi KUČEVO

Stimaţi domni,

Consiliul Director al Uniunii Românilor din Serbia (URS), cea mai influentă, reprezentativă şi numeroasă federaţie (18 organizaţii/asociaţii) a mediului asociativ românesc din Serbia, înaintează tezele, propunerile, sugestile şi recomandările sale, cu privire la materia opțională în şcoala primară, "LIMBA ROMÂNĂ CU ELEMENTE ALE CULTURII NAȚIONALE", autorităţilor de la Belgrad, Ministerului Educaţiei, Ştiinţei şi Dezvoltării Tehnologice, Administraţiilor Şcolare din Zaječar, Braničevo, Pomoravski, Podunavski şi regiunea Belgrad şi Administraţiilor publice locale din municipiile în care etnicii români convieţuiesc cu apartenenţii poporului majoritar în ţinuturile istorice, Timoc, Valea Moravei, Homolie şi sudul Dunării.

Rolul învăţământului şi educaţiei în prima limbă într-o societate modernă este indiscutabil. Aplicarea măsurilor şi observaţiilor propuse de Uniunea Românilor din Serbia ar demonstra că autorităţile din Serbia se conformează angajamentelor europene, respectiv demararea şi soluţionarea eficientă a problemelor acute ce țin de modul de organizare, implementare şi predare a cursurilor de Limba Română, drept materie opţională obligatorie în Serbia de Răsărit.

Drepturile lingvistice ale persoanelor aparţinând unor minorităţi în domeniul învăţământului sunt garantate prin Constituţia R. Serbia, în concordanţă cu art. 12., Legea cu privire la Învăţământul Primar, (Monitorul oficial -R.S., nr.72/03, 52/11 şi 55/13,35/13, 35/15 şi 62/16 US), Acordul de colaborare în domeniul protecţiei minorităţilor naționale între România şi Serbia (nr. 14/04) şi Protocoalele Comisiei Mixte interguvernamentale între România şi Serbia. În acest context, solicităm asigurarea dreptului la educație în limba maternă, care are rol dublu în viaţa noastră. Funcţia dezvoltării personalităţii şi funcţia păstrării identităţii.

"Limba maternă cu elemente ale culturii naționale", în cazul nostru "Limna română cu elemente ale culturii naționale", din anul 2017 are statut-disciplină opţională obligatorie pentru elevii şcolilor primare.

Conform regulamentului, alegerea obiectelor opţionale în şcoală este la dispoziţia directorului instituţiei în colaborare cu Ministerul învăţământului, care elaborează lista obiectelor opţionale (Ancheta) pentru care părinţii pot opta în şcoală.

În practică, pe teritoriul municipalităţii sau Administraţiei şcolare, în care trăiesc apartenenţi ai minorităţii naționale, studiul limbii materne ca disciplină opţională nu este reprezentat uniform în anchete. Este atât de evident şi cerem ca, oferta obiectelor opționale să fie aceeaşi pentru fiecare şcoală care se găseşte pe teritoriul Administratiei şcolare, când este vorba de limba maternă, respectiv limba română.

În dependenţă de regulament, care defineşte planul de activitate, elevii/părinţii în formă scrisă se declară şi aleg materia opţională, iar ancheta se realizează în ultimele zile ale anului şcolar, (de regulă penultima zi lucrătoare - joi). În ceea ce priveşte modul de organizare al anchetei, vom exemplifica situația de pe teritoriul Administraţiei şcolare Braničevo, unde în majoritatea şcolilor chestionarul privind decizia părinţilor referitor la disciplina opţională "Limba română cu elemente ale culturii naționale" a fost înmânat joi, 14 iunie a.c. (penultima zi de şcoală), cu sarcina să fie finalizată a doua zi (ultima zi de școală). În această împrejurare aproape 2/3 din elevii/părinţii anchetaţi n-au răspuns solicitării din diverse motive. Pe teritoriul Administraţiei şcolare Pomoravska, ancheta (chestionarul) în ansamblu nu s-a realizat, în afară de câteva cazuri izolate.

Cerem cu fermitate ca ancheta să fie realizată în prima săptămână a anului şcolar 2019/2020, adică în septembrie, pentru ca fiecare elev, respectiv instituţie şcolară să poată opta pentru limba maternă în toate şcolile pe teritoriul Administraţiei şcolare, iar acolo unde s-a realizat trebuie reluată din cauza tranparenței. Amintim, că părinţii care în anul şcolar 2019/2020 au înscris copiii în clasa a I-a, nu a avut încă posibilitatea de a opta pentru disciplina opțională, urmând a se pronunţa în septembrie, la începutul anului şcolar. Problema punerii în aplicare a anchetei pentru părinţii cu ocazia înscrierii în clasa a I-a, nu trebuie neglijată, respectiv nerealiazată, deorece se încalcă regulamentul şi dispoziţia Ministerului Educaţiei de la Belgrad. În prezent nu există mecanisme pentru controlul şcolilor când se realizează ancheta şi obligatoriu se impune publicarea informaţiilor privind rezultarele anchetei (Conform legislației, instituţiile şcolare sunt obligate să aibă site-uri pe internet).

În regulamentul Ministerului Educaţiei, Ştiinţei şi Dezvoltării Tehnologice, referitor la disciplina Limba maternă, este prevăzută modalitatea de formarea grupei în cadrul şcolii pentru ciclu I-IV şi V-VIII, sau chiar la nivelul mai multor şcoli într-un municipiu, cu avizul (acordul) Administraţiei şcolare. Un exemplu şi model este oraşul Vârşeţ (Voivodina) unde există la nivelul municipiului 13 şcolii primare, iar Limba română ca materie opţională este introdusă la Ş.G. "Mladost" şi se realizează sâmbăta cu două grupe (I-IV şi V-VIII), circa 60 de elevi proveniți din cele 13 şcoli.

Tot regulamentul prevede introducerea cursurilor de Limba maternă, drept materie opţională dacă optează cel puțin 15 elevi din şcoală (grupele se pot forma la nivel de ciclu I IV şi V-VIII) sau chiar la nivelul mai multor şcoli într-un municipiu, cu acordul Administraţiei şcolare. Limba maternă se poate introduce în şcoală şi dacă numărul elevilor este mai mic de 15 cu acordul Ministerului Educaţiei de la Belgrad.

Uniunea Românilor din Serbia (URS) solicită ca, fără amânare, să se convină la:

I. Formarea grupei la nivel de Școală Generală (I –VIIII) cu cel puţin 10 elevi, pentru ca fiecărui elev care doreşte să studieze limba română să-i poată fi asigurat acest drept.

II. Notele disciplinei obţionale "Limba română cu elementele ale culturii naţionale" să intre în media generală şi succesul elevului pe clase.

III. Întocmirea planului, programei şi manualelor şcolare pentru disciplina opţională "Limba română cu elemente ale culturii naţionale", întrucât la ora actuală nu există nici măcar o carte (manual) pentru elevii claselor I -VIII.

IV. Continuitatea studiului limbii materne (române) în școală, astfel cel care a studiat un an limba maternă îi va fi asigurată continuitatea şi în anii următori şi nu anchetaţi în fiecare an şcolar. Părinţii nu tebuie să se pronunţe în fiecare an, ci la nivel de ciclu primar și gimnazial.

V. În Serbia toate minorităţile naţionale au inspector şcolar, excepţie este etnia română. Solicităm Ministerului Educaţiei de la Belgrad numirea inspectorului şcolar pentru aplicarea programelor în limba română şi organizarea concursului pentru acest post.

VI. Stabilirea statutului disciplinei opționale "Limba română cu elemente ale culturii naţionale" la nivelul şcolilor medii şi licee.

VII. Anunţuri, ştiri și comunicate pe site-ul şcolilor, în legătură cu obiectele opţionale care sunt incluse în anchetă, precum şi rezultatele privind opțiunea elevilor.

VIII. Obiectul opţional în şcolile din Serbia este condiţionat şi există manipulări, deoarece orele se dau profesorilor care nu au norma didactică completă, iar directorul şi cadrele didactice sugerează indirect elevilor/părinţilor materia opţională, cu pretextul lipsei cadrului calificat.

SOLICITĂM autorităţilor decizionale locale, regionale şi republicane din judeţele Zajecear, Braničevo, Pomoravski, Podunavski şi regiunea Belgrad să intervină de urgență pentru realizarea unei NOI anchete în privinţa disciplinei opţionale "Limba română cu elemente ale culturii naţionale", la începutul anului şcolar 2019/2020 (2-6 septembrie) pentru ca toţi elevii să poată opta pentru cursuri de limbă maternă, într-un interval de timp onorabil. În acest fel să elimină toate suspiciunile şi manipulările.

Uniunea Românilor din Serbia este un factor de stabilitate, care respectă legile Republicii Serbia, însă va acţiona în continuare pentru soluţionarea problemelor la nivel de minoritare naţională română, în dialog deschis şi constructiv cu organele de stat.

CONSILIUL DIRECTOR
UNIUNEA ROMÂNILOR DIN SERBIA

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…