Pe Valea Moravei, la Isacova, tinerii români din Serbia fac cursuri de limba română pentru a le fi mai ușor să ceară acordarea cetățeniei române în baza noilor prevederi aduse de modificarea Legii Cetățeniei Române, anul trecut, prin Ordonanță de Urgență. Cursurile se țin la casa parohială a Parohiei de Horreum Margi și Isacova, în care locuiesc preotul Iel Buobu Lui și soția sa Rodica. Circa 20 de tineri frecventează aceste cursuri la care învață să scrie și să citească în limba română, dar și despre cultura națională a României, precum și Imnul Național al României. Cursurile sunt ținute de către soția româncă a preotului, Rodica Buobu Lui.
Modificarea Legii Cetățeniei Române, Legea 21/1991, prin OUG 37/2015 suscită tot mai mult interesul românilor din Serbia de Răsărit, iar mulți dintre ei se pregătesc serios la limba română, pentru a face față cu succes cerințelor dobândirii cetățeniei române. Cei mai interesați de prevederile noului articol, 8 indice 1, introdus în lege sunt tinerii, mulți dintre ei absolvenți de liceu și dornici nu numai să devină cetățeni români, ci și să urmeze cursurile unei universități din țara mamă.
Potrivit articolului 8 indice 1, introdus în Legea Cetățeniei anul trecut, în luna septembrie, „Persoana fără cetăţenie sau cetăţeanul străin care a contribuit în mod deosebit la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti, poate solicita acordarea cetățeniei române dacă îndeplineşte concomitent și condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) şi e) din Legea cetățeniei române (dovedeşte, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român, nu întreprinde sau sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale şi declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acţiuni; a împlinit vârsta de 18 ani; este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român) și având posibilitatea stabilirii domiciliului în ţară sau menţinerea acestuia în străinătate".
În aceste condiții, la casa parohială a soților Buobu Lui, nu mai puțin de 20 de tineri vin săptămânal la cursurile ținute de Rodica Buobul Lui, unde învață tainele limbii române, învață să scrie și să citească în limba română, dar mai învață și noțiuni de religie, geografie, istorie, științele naturii și bineînțeles Imnul Național al României.„Tinerii noștri frumoși și deștepți", așa cum îi numește cu drag Rodica Buobu Lui, vor să devină cetățeni români, dar nu numai atât, deoarece mulți dintre ei își mai doresc să meargă în România la facultate. „Sunt tineri frumoși și deștepți, români de-ai noștri din satele învecinate, Isacova și Bigrenica și vor să învețe totul despre România. Facem împreună cursuri de limba română, dar și de istorie, geografie, religie și științe ale naturii. Desigur că învățăm și Imnul Național al României, iar mulți dintre tineri sunt absolvenți de liceu și chiar dacă inițial nu și-au dorit acest lucru, acum îmi spun că vor să meargă la Universitate în România. Este minunat și sunt fericită că pot, cu voia lui Dumnezeu, să îi ajut. Facem cursuri serioase, exact ca la școală!", povestește Rodica Buobu Lui.
Alături de Biserica de la Isacova, familia Buobu Lui a ridicat și o casă parohială, în care există o sală de curs și o bibliotecă românească. Casa parohială se ridică între anii 2011 și 2012, din banii Patriarhiei Române. Lucrările din interior și cele destinate racordării la energie electrică s-au realizat din banii atrași prin proiectele finanțate de Departamentul Politici pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni (DPRRP). În casa parohială au început, în istorica zi de 15 iunie 2012, primele cursuri de limba română. Cu efortul soției preotului Buobu, Rodica, cursurile de limba română au devenit itinerante, prima localitate în care s-au desfășurat fiind orașul Petrovac na Mlavi. Timp de trei ani, aceste minunate cursuri au avut loc nu numai la Petrovac, ci și la Veliko Gradiște, Golubac, Bobovo, Poradin și Belgrad. Acesta a fost de altfel primul pas concret către ceea ce mult mai târziu, în noiembrie 2013, a însemnat introducerea cursurilor de limba română cu elemente de cultură națională în școlile de stat din Serbia de Răsărit.
Articole recente - Romeo Crîșmaru
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.