cache/resized/fd576c888b64de780847eac211640270.jpg
KLADOVO
Comuna Kladovo marchează și anul această Ziua Orașului care e oficial pe 26 aprilie. Este ziua în care Serbia a
cache/resized/1bc376cb68309a6658fcd9c68e357184.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 20 – 21 aprilie 2024, o
cache/resized/670ab0a80b376b9814ff4450eab3c009.jpg
CHISINAU
Rolul societății civile în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a fost discutat de către prim-ministrul
cache/resized/4f74f4e71471a7a571eab76a0f01e7a6.jpg
SERBIA
În contextul tensiunilor geopolitice din Balcani, preocupările crescând ale politicienilor sârbi, sub conducerea
cache/resized/5c3fd93598794d99bba90cac811dc2d9.jpg
ZAJECEAR
Serbia de Est este prin natura sa specială și diferită, o natură cu mult potențial care tocmai câștigă amploare în
cache/resized/6308023bfb78af9b76c02056f0d480c2.jpg
BOR
O conferință de presă, desfășutată la Centrul media din Belgrad a scos la iveală derapajele intolerabile ale
cache/resized/c781fe8aa596fe23d1cee26538fe1f12.jpg
DIASPORA
Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP: „Mă interesează să avem un mediu asociativ puternic în afara granițelor și
cache/resized/478d8d67ef21d4ee6b22808ac0982667.jpg
BOR
Jignire fără precedent și ură etnică venite din partea unui ofician al statului sârb, nimeni altul decât directorul
cache/resized/d89735deed7794517f55883c377e9601.jpg
DIASPORA
Evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, București, 24-26 mai 2024. Departamentul pentru Românii de
cache/resized/ed048c52edfef1133a8affb84e0b2fa9.jpg
SERBIA
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Vucic a declarat că alegerile de la Belgrad sunt programate pentru 2
Ana Tomić Scris de  Apr 20, 2024 - 1889 Views

Frumusețile turistice din Serbia de Răsărit

Serbia de Est este prin natura sa specială și diferită, o natură cu mult potențial care tocmai câștigă amploare în turism.Tezaurul de obiective istorice, naturale și arhitecturale care se întind de-a lungul părții de est a Serbiei sunt ascunse în pădurile dense, versanții muntilor și peșterile adânci ale acestei regiuni.

În cea ce urmează vom descrie prima parte a frumusețelor Serbiei de Est.

Orașul Zajecar se află pe râul Timok Alb și Negru, care se unesc lângă Zaječar și formează râul Timok.

FELIX ROMULIANA (GAMZIGRAD) Palatul Imperial este situat la 11 kilometri de Zaječar, lângă satul Gamzigrad. Acest sit arheologic a fost creat la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea și este unul dintre cele mai bine conservate monumente romane din Serbia. Această reședință a fost construită de împăratul roman Gaius Valerius Maximian Galerius, ginerele lui Doclețian. Palatul Imperial a fost numit dupa mama lui Galerius, Romuliana.Se întinde pe o suprafață de 6,5 hectare și are aproximativ 20 de turnuri fortificate. În interiorul meterezelor se află, printre altele, un palat luxos, două temple păgâne și trei biserici creștine. Investigațiile arheologice pe acest sit au început în 1953. Din anul 2007 a fost adăugat pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial. Astăzi, situl arheologic Felix Romuliana găzduiește numeroase evenimente culturale, concerte, spectacole, adunări științifice...

GITARIJADA este festivalul tradițional de muzică rock din orașul Zajecar, care se organizează în lunile iulie/august în fiecare an. Pe lângă competiția formațiilor demo rock, spectacolul fac formații rock cunoscute. Pana vă plimbați prin orașul Zajecar nu uitați să încercați celebra bere Zajecarsko care se fabrică în oraș, numită în limba sârbă ”Zajecarsko pivo”, cu siguranta nu veți regreta.

 

RTANJ- Muntele Rtanj este situat în estul Serbiei, la 85km de orașul Zajecar. Se ridică brusc din câmpie și are o formă de piramidă aproape regulată. Cel mai înalt punct al muntelui Rtanj este vârful Šiljak, la 1561 m deasupra nivelului mării. Pe Rtanj crește un număr mare de specii endemice, dintre care cel mai faimos este ceaiul Rtnjski. Ceaiul Rtanjski este folosit pentru a trata bolile pulmonare și este renumit pentru efectul său afrodisiac. Muntele Rtanj este cunoscut și pentru diversele mistere asociate cu acesta. Forma aproape perfectă a piramidei, câmpuri energetice neobișnuite, asemănări cu piramidele mayașe și egiptene, numeroase tuneluri subterane... Mulți cred că formele geometrice regulate nu sunt o coincidență și că această piramidă a fost făcută de extratereștri. Unii teoreticieni ai conspirației interni (și internaționali) cred că Rtanj este una dintre bazele extraterestre de pe Pământ.

SOKOBANJA- Dacă vrei să-ți întinerești corpul și să-ți revigorezi spiritul cu efectul benefic al apelor termo-minerale și al aerului plin de oxigen și ioni negativi, această destinație celebră trebuie să fie în fruntea listei tale de vacanță. Baia turcească Amam este situată chiar în centrul orașului Sokobanja. A fost construită de turci pe temelia băilor romane în secolul al XV-lea. Aqua Park din Sokobanja se află la 1,5 kilometri de centru și este o atracție esențială care vă poate îmbogăți vacanța cu copii în Sokobanja. În fiecare an, în Sokobanja au loc competiții de sporturi extreme, care atrag atenția specială a vizitatorilor. Cei care caută aventură pot încerca activități de adrenalină, cum ar fi: scufundare liberă, mauntainbiking, reeclimbing, cruce de orientare sare în apă, parapanta, navigând pe lacul Bovan, caiac, Coborâre în Rtanjska Lednica. Pe drumul spre Knjaževac, la 20 de kilometri de Sokobanja, și deasupra satului Sesalac, se află peștera Sesalačka. Peștera Sesalačka este iluminată pe o lungime de 200 de metri și are 7 săli, iar legenda spune că a fost un refugiu pentru bandiți timp de secole.

LEPTERIJA este cel mai vizitat loc de picnic din Sokobanja. Are o zonă mare de joacă și conținut pentru copii, precum și mese și scaune pentru luat masa în aer liber. O experiență deosebită este oferită de o plimbare de-a lungul potecilor prin pădurea de basm și zona de lângă râu care te duce chiar în acest loc de picnic. Pe drumul spre Lepterija, există un restaurant Pećina (peștere) foarte popular, care este plin de oaspeți datorită locației sale excelente. O atracție specială a acestei regiuni este Fecioara în stâncă. La înălțimea tăieturii stâncii de pe malul drept al Moravicii, se vede conturul figurii Fecioarei cu Iisus în brațe. Pelerinaje vin aici din cele mai vechi timpuri pentru că există multe mărturii despre puterile tămăduitoare ale Maicii Domnului, al cărei chip a fost sculptat chiar de natură. În imediata apropiere se află și o biserică cu hramul Nașterea Sfintei Fecioare Maria.

RIPALJKA- Cel mai frumos monument natural din Sokobanja și cu siguranță una dintre cele mai frumoase cascade din Serbia. Dacă doriți să umpleți albumul foto cu cele mai frumoase detalii ale naturii, atunci nu uitați să vizitați cascada Ripaljka. Apa cade de la o înălțime de 11 metri, iar picăturile de apă care te udă ocazional au un efect complet magic și relaxant. Lângă cascada în sine, există o masă și scaune din lemn de unde vă puteți bucura de priveliștea frumoasă. Apropo, legenda spune că acest loc îndeplinește dorințele, așa că asigurați-vă că vă puneți o dorință dacă veniți la cascadă. Această cascadă mare este precedată de o serie de cascade mai mici, lângă care se află și bănci și mese pentru odihnă și picnic.

 

MĂNĂSTIREA BUKOVO - se află la intrarea în orașul Negotin. Deși nu este sigur, se presupune că mănăstirea a fost construită la sfârșitul secolului al XIII-lea de regele Milutin, în timp ce numele își datorează probabil numele pădurilor de fagi din jur. Biserica principală a mănăstirii este cu hramul Sfântului Părinte Nicolae Făcătorul de Minuni. Tradiția de cultivare a viței de vie și de producere a vinului în Valea Negotinului este indisolubil legată de Mănăstirea Bukovo, care, datorită poziției sale geografice, condițiilor climatice excepțional de favorabile și tipului special de sol de pe proprietatea mănăstirii, a fost un sinonim și principala caracteristică a viticultura și vinificația în această regiune de secole. Medalia de argint pentru vinul Filigran Cabernet Sauvignon 2013 câștigat la concursul Decanter 2017 este o dovadă a acestor pretenții, dar și a dăruirii supreme a viticultorilor și vinificatorilor din crama mănăstirii. Tămâia neagră indigenă este doar bijuteria din coroana de vinuri a cramei Mănăstirea Bukovo.

PIVNIȚELE LA RAJAC ȘI ROGLJEVO nu sunt renumite doar pentru vin, ci și pentru arhitectura lor autentică. Toate pivnițele sunt construite în același mod și într-un stil rustic recunoscut, o combinație de piatră și lemn. Primul etaj este mobilat pentru ca vizitatori să petreacă noaptea și să stea, în timp ce parterul, adică pivnița, este destinat vinului care este depozitat acolo. Poziția Pivniței pe vârful dealului permite o vedere magnifică a peisajului natural. Prin urmare, nu este de mirare că acest tip de mediu, împreună cu vinul excelent și mâncarea locală excelentă, face din Pivnițe un loc ideal pentru odihnă și distracție.

 

 

CASA LUI STEVAN MOKRANJAC - Cel mai faimos compozitor sârb s-a născut la Negotin, iar locul său natal a fost transformat într-un muzeu. Casa are o expoziție permanentă înfățișând viața celebrului compozitor. Se remarcă prin caracteristicile mai modeste ale unei case tradiționale de sat balcanic. Curtea este frumoasă și liniștită, cu detalii suplimentare despre Mokranjec și sculptura sa din bronz.

Etichetat cu
Ana Tomić

Corespondent din Serbia, pentru zonele Zajecar și Bor
 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…