cache/resized/fd576c888b64de780847eac211640270.jpg
KLADOVO
Comuna Kladovo marchează și anul această Ziua Orașului care e oficial pe 26 aprilie. Este ziua în care Serbia a
cache/resized/1bc376cb68309a6658fcd9c68e357184.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 20 – 21 aprilie 2024, o
cache/resized/670ab0a80b376b9814ff4450eab3c009.jpg
CHISINAU
Rolul societății civile în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a fost discutat de către prim-ministrul
cache/resized/4f74f4e71471a7a571eab76a0f01e7a6.jpg
SERBIA
În contextul tensiunilor geopolitice din Balcani, preocupările crescând ale politicienilor sârbi, sub conducerea
cache/resized/5c3fd93598794d99bba90cac811dc2d9.jpg
ZAJECEAR
Serbia de Est este prin natura sa specială și diferită, o natură cu mult potențial care tocmai câștigă amploare în
cache/resized/6308023bfb78af9b76c02056f0d480c2.jpg
BOR
O conferință de presă, desfășutată la Centrul media din Belgrad a scos la iveală derapajele intolerabile ale
cache/resized/c781fe8aa596fe23d1cee26538fe1f12.jpg
DIASPORA
Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP: „Mă interesează să avem un mediu asociativ puternic în afara granițelor și
cache/resized/478d8d67ef21d4ee6b22808ac0982667.jpg
BOR
Jignire fără precedent și ură etnică venite din partea unui ofician al statului sârb, nimeni altul decât directorul
cache/resized/d89735deed7794517f55883c377e9601.jpg
DIASPORA
Evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, București, 24-26 mai 2024. Departamentul pentru Românii de
cache/resized/ed048c52edfef1133a8affb84e0b2fa9.jpg
SERBIA
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Vucic a declarat că alegerile de la Belgrad sunt programate pentru 2
Romeo Crîșmaru Scris de  Iul 02, 2016 - 8248 Views

FESTIVALUL „JOC ROMÂNESC” DE LA JÂTCOVIȚA, ÎN PERIOADA 15 – 18 IULIE 2016

În perioada 15-18 iulie 2016, la Golumbăţ şi Jâtcoviţa va avea loc măreaţa sărbătoare a românităţii care se desfăşoară sub genericul ,,JOC ROMÂNESC" şi va fi cofinanţată de DPRRP - MAE - România şi Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia. Este vorba de ediţia a V-a a Festivalului Internaţional de Jazz şi Muzică Etno, a ediţiei a X-a, jubiliară, a Festivalului Internaţional de Folclor al Românilor din Balcani ,,JOC ROMÂNESC - Jâtcoviţa 2016, precum şi a unei serie de manifestări adiacente care de care mai interesante, competiţii naţionale şi internaţionale.


Părintele spiritual al acestui eveniment unic este bravul român Bogoliub Glişici, „a lu Peroni”, din Jâtcoviţa (comuna Golumbăţ din Timoc), respectiv proiectul îl realizează Iasmina şi Iviţa Glişici, împreună cu Fratele de Cruce Lucian Marina din Novi Sad (Voivodina), director artistic al Festivalului.

Prestigioasa sărbătoare va fi organizată în mod tradiţional de SOCIETATEA DE LIMBA ROMÂNĂ DIN VOIVODINA – REPUBLICA SERBIA împreună cu Asociaţia ,,SANDU TIMOC" şi FORUMUL EUROPEAN PENTRU ISTORIE ŞI CULTURĂ - FILIALA SERBIA, respectiv Comunitatea Locală Jâtcoviţa cu sprijinul Adunării comunei Golumbăţ şi cu ajutorul partenerilor din străinătate şi a sponsorilor.

Sărbătoarea românităţii subînţelege, de fapt, organizarea ediţiei a V-a a Festivalului Internaţional de Jazz şi Muzică Etno, a ediţiei a X-a, jubiliară, a Festivalului Internaţional de Folclor al Românilor din Balcani ,,JOC ROMÂNESC - Jâtcoviţa 2016, precum şi a unei serie de manifestări adiacente care de care mai interesante, competiţii naţionale şi internaţionale.

Societatea de Limba Română din Voivodina împreună cu Forumul European pentru Istorie şi Cultură - Filiala Serbia, vor organiza un simpozion despre istoria şi cultura românilor, respectiv în colaborare şi cu Asociaţia părinţilor care vor ca şi copiii lor să înveţe limba română ,,SANDU TIMOC", se va organiza şi o consfătuire despre învăţământul românesc în Timoc.

Sâmbătă, 16 iulie 2016, la ora 15.00 la Golubaţ, se va organiza lansarea primului număr al univei reviste pentru filologie a românilor din Serbia editată de Societatea de Limba Română în parteneriat cu Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiş" din Arad, România.

Se va lansa şi studiul „OPINII ŞI REFLECŢII" (cartea a II-a) a Virginiei Popovici din Novi Sad, precum şi revista de ,,Studii de Ştiinţă şi Cultură" a Universităţii de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

În cadrul măreţei sărbători a românităţii, SOCIETATEA DE LIMBA ROMÂNĂ DIN VOIVODINA – REPUBLICA SERBIA va organiza şi o expoziţie reprezentativă a maestrului fotograf Virgiliu Jireghie din Arad, respectiv împreună cu FORUMUL EUROPEAN PENTRU ISTORIE ŞI CULTURĂ - FILIALA SERBIA, se va organiza şi o expoziţie de fotografii şi documente despre românii de la sud de Dunăre şi o preafrumoasă expoziţie despre Festivalul Internaţional „JOC ROMÂNESC”.

Coorganizatorii Festivalului nu vor uita nici de data aceasta să organizeze împreună cu locuitorii Comunităţii Locale Jâtcoviţa şi sfânta slujbă de pomenire a eroilor români care şi-au pierdut viaţa pentru patrie. Slujba va fi oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Părintele Protopop Boian Alexandrovici, Protopopiatul ,,DACIA RIPENSIS".

Pe lângă numeroasele expoziţii ale meşterilor populari şi ale asociaţiilor femeilor care expun nestematele lor din lăzile de zestre, respectiv parada porturilor naţionale şi expoziţia de costume naţionale, se va organiza şi o consfătuire despre folclor, la care se vor prezenta şi comunicările unor experţi în materie, dar şi sfaturile şi experienţele maeştrilor coregrafi, a renumiţilor dirijori, solişti...

Astfel, o interesantă comunicare despre ,,FOLCLORUL COPIILOR", va fi prezentată de prof. dr. Cristina PLANJANIN SIMIĆ, la fel cum, este real de aşteptat ca de un interes deosebit să se bucure şi comunicare prof. univ. dr. Dorin Lozovanu, preşedintele Asociaţiei de Geografie şi Etnografie ,,EGEA MOLDOVA" din Chişinău, Republica Moldova.

De asemenea, se vor organiza şi expoziţii de publicaţii cu lansări de carte despre istoria şi folclorul românilor.

În mod tradiţional, se vor organiza şi competiţiile ,,CEA MAI BUNĂ BRÂNZĂ", ,,CEA MAI GUSTOASĂ MĂMĂLIGĂ (COLIEŞĂ)", apoi ,,CEA MAI BUNĂ VARZĂ DULCE", ,,CEA MAI BUNĂ CIORBĂ DE PEŞTE", ,,CEA MAI BUNĂ FASOLE"... precum şi specialităţi la grătar, purcel la ţăruş, ciorbă de miel...

Tradiţionale mâncăruri româneşti le vor prepara atât participanţii din zonă, din Timoc, respectiv Serbia, cât şi participanţii din Austria, Bulgaria, Croaţia, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Irak, Italia, Marea Britanie, Republica Kazahstan, Republica Moldova, Republica Sârpska, Spania, Statele Unite ale Americii, Ucraina, Ungaria şi din ale ţări de unde au fost invitaţi sau şi-au confirmat deja participarea oaspeţii.

Normal, premii menţiuni, diplome, cupe şi alte premii se vor decerna şi participanţilor de pe scena deschisă a Festivalului, prilej cu care vor fi premiaţi soliştii vocali şi instrumentişti, formaţiile de dansuri, tarfurile şi orchestrele, apoi cele mai frumoase costume naţionale, şi bineînţeles, se va acorda şi MARELE PREMIU AL FESTIVALUI ,,JOC ROMÂNESC"

În mod tradiţional, Societatea de Limba Română va organiza şi Competiţia Naţională ,,ROMÂNCA-MISS SERBIA", Competiţia Internaţională ,,MISS FESTIVALULUI", precum şi alegera ,,MISS FARMEC" şi a ,,MISS PUBLICULUI". Tradiţionalii sponsori ai acestei manifestări sunt domnii pau Popov şi Dănuţ Cioloca, respectiv Moara ,,ŽITOBANAT" din Vârşeţ.

La realizarea acestor proiecte îşi vor da contribuţia şi alţi parteneri din ţară şi străinătate, precum cei de la Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiş" din Arad, Universitatea ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, apoi din Cehul Silvaniei şi Dumbrăveni, de la Centrul pentru Studii Balcanice, precum şi partenerii din Republica Moldova, Italia, Asociaţia femeilor ,,Mâini farnice bănăţene"...

În mod deosebit subliniem încă odată sprijinul acordat de Ministerul Afacerilor Externe al României - Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni care va cofinanţa organizarea ediţiei a X-a, jubiliare a Festivalului Internaţional ,,JOC ROMÂNESC".

O prezentare realizată în avanpremieră de Lucian Marina

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…