cache/resized/fd576c888b64de780847eac211640270.jpg
KLADOVO
Comuna Kladovo marchează și anul această Ziua Orașului care e oficial pe 26 aprilie. Este ziua în care Serbia a
cache/resized/1bc376cb68309a6658fcd9c68e357184.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 20 – 21 aprilie 2024, o
cache/resized/670ab0a80b376b9814ff4450eab3c009.jpg
CHISINAU
Rolul societății civile în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a fost discutat de către prim-ministrul
cache/resized/4f74f4e71471a7a571eab76a0f01e7a6.jpg
SERBIA
În contextul tensiunilor geopolitice din Balcani, preocupările crescând ale politicienilor sârbi, sub conducerea
cache/resized/5c3fd93598794d99bba90cac811dc2d9.jpg
ZAJECEAR
Serbia de Est este prin natura sa specială și diferită, o natură cu mult potențial care tocmai câștigă amploare în
cache/resized/6308023bfb78af9b76c02056f0d480c2.jpg
BOR
O conferință de presă, desfășutată la Centrul media din Belgrad a scos la iveală derapajele intolerabile ale
cache/resized/c781fe8aa596fe23d1cee26538fe1f12.jpg
DIASPORA
Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP: „Mă interesează să avem un mediu asociativ puternic în afara granițelor și
cache/resized/478d8d67ef21d4ee6b22808ac0982667.jpg
BOR
Jignire fără precedent și ură etnică venite din partea unui ofician al statului sârb, nimeni altul decât directorul
cache/resized/d89735deed7794517f55883c377e9601.jpg
DIASPORA
Evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, București, 24-26 mai 2024. Departamentul pentru Românii de
cache/resized/ed048c52edfef1133a8affb84e0b2fa9.jpg
SERBIA
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Vucic a declarat că alegerile de la Belgrad sunt programate pentru 2
Romeo Crîșmaru Scris de  Aug 10, 2022 - 31507 Views

A trecut la Domnul un mare om, un mare român. Veșnica lui pomenire în neam și în neam! VASILE TĂRÂȚEANU

Vasile TĂRÂȚEANU nu mai e printre noi. În dimineața de luni, 8 august 2022, inima lui a încetat să mai bată. Recunosc că deși am văzut peste tot știrea, am refuzat să cred că așa ceva este posibil! Numai că, din păcate, moartea nu alege, iar titanii acestui neam rămân nemuritori doar prin opera lor. Pierdere grea pentru literele române din nordul Bucovinei, irecuperabilă pierdere pentru societatea civilă a românilor din Cernăuți, resimțită acut de toată suflarea românească, dar mai cu seamă de Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi, al cărui vrednic și curajos președinte a fost până la ultima suflare.

E GREU ȘI CUMPLIT SĂ VORBEȘTI LA TRECUT DESPRE ACEST OM MONUMENTAL! Așa că voi prefera să redau din mesajul celor de la Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi, cei care l-au iubit cel mai mult și l-au cunoscut cel mai bine: „Ne despărțim de el cu nemărginită tristețe, cu inima îndoliată și cu conștiința clară că nimeni nu-l va putea suplini. A dus o viață zbuciumată, mereu în luptă cu inerția, cu opreliștile și abuzurile regimului, cu nedreptatea. Chiar și acum, când nu mai avea forța de odinioară să urce pe baricade, când bătălia părea oarecum încheiată, a știut să treacă la cele veșnice ca un adevărat luptător, urcând spre stele pe scutul nenumăratelor victorii obținute în crunta confruntare cu spectrul morții, care l-a urmărit, pas cu pas, în ultimii ani, dându-i târcoale în mai multe rânduri. A luptat vitejește, până la ultima clipă, ținând moartea la distanță, uimindu-ne (a câta oară!) prin curajul și forța sa de rezistență. În duel permanent cu propriile slăbiciuni și în continuă luptă cu veșnicele carențe ale sistemului social și politic de azi și de ieri, a făcut ca actul de rezistență să fie, pentru el, un principiu de viață, un mod de existență. Atacat sub diferite forme, în diferite timpuri, prin diferite metode, a fost omul care niciodată nu s-a dat bătut”.

„Subsemnatul Vasile Tărâțeanu/ născut cu peste o jumătate de viață în urmă/ într-o familie de țărani/ cărora li s-a luat cu japca pământul, plugul, caii și bucuriile/ lăsându-li-se – proprietate privată – doar lacrimile/ speranțele și munca lor de ocnă mereu pentru alții/ domiciliat într-o rană sângerândă/ întinsă între două rânduri înstrăinate/ studii superioare făcute prin străini./ Ajuns uricar la curtea Dorului de Țară/ confirm faptul că am luat în primire/ de la domnul nostru cel întrutoatelea mare și drept/ cu adevărat acum și pururi/ niște gânduri subversive/ intermediar – inspirația divină și această mână a mea/ care nu face altceva decât să transcrie pre înțelesul/ nostru/ dictarea Lui:/ înarmează-te cu ele, fiule, și lucrează aidoma/ picăturii chinezești pe capul dușmanilor/ căci numai astfel vei putea astâmpăra setea celor/ mulți/ câștigându-ți totodată și mântuirea sufletului/ cu care Te-am înzestrat la naștere – / Amin!”

Mesajul ministrului afacerilor externe al României la încetarea din viață a academicianului Vasile Tărâțeanu (1945-2022)

Am aflat cu profundă întristare vestea trecerii în neființă, la 8 august 2022, a scriitorului și academicianului Vasile Tărâțeanu, personalitate culturală marcantă a comunității românești din Ucraina. Este o veste care îndurerează în egală măsură pe toți cei care, în România sau în Ucraina, au rezonat cu spiritul său poetic viu și profund, cu eforturile sale rodnice pentru afirmarea spiritualității românești, precum și cu activitatea sa neobosită în slujba comunității românești din Ucraina și a promovării aspirațiilor și drepturilor firești ale acesteia. În aceste clipe grele transmit întreaga mea compasiune și sincerele mele condoleanțe familiei îndoliate.

Vasile Tărâțeanu a fost o personalitate polivalentă. Poet, publicist și traducător, unul dintre liderii reprezentativi ai comunității românești din Ucraina, președinte al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, membru al Comitetului Coordonator al Consiliului Național al Românilor din Ucraina, membru de onoare al Academiei Române. A fost ales vicepreședinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, în comitetul director al Congresului Spiritualității Românești.

Dedicat limbii și culturii române și comunității românești din Ucraina până în ultima clipă, Vasile Tărâțeanu a întruchipat chintesența evenimentelor majore care au marcat traseul generației de intelectuali români care s-a format la Cernăuți în anii ’70-’80 ai secolului trecut. Biografia sa profesională și personală s-a contopit, în mare parte, cu cea a evoluției comunității românești din regiunea Cernăuți.

Vasile Tărâțeanu a fost, de asemenea, o voce angajată, puternică și respectată în sprijinul românilor din Ucraina, inițiator și susținător a nenumărate proiecte menite să păstreze și să dezvolte identitatea culturală și lingvistică a românilor din regiunea Cernăuți. Ca deputat în Consiliul regional Cernăuți, în perioadele 1992-1996 și 2001-2006, s-a dedicat total efortului de promovare și afirmare a drepturilor minorității române din Ucraina.

Poate cea mai expresivă descriere a lui Vasile Tărâțeanu este cea făcută de Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, și el originar din regiunea Cernăuți: „Un om viu, făcut din arcuri și scripeți, spirit incoruptibil și de neînvins”.

Dumnezeu să-l odihnească! Memoria sa și a faptelor sale va dăinui de-a pururea!

Ministrul afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…