cache/resized/fd576c888b64de780847eac211640270.jpg
KLADOVO
Comuna Kladovo marchează și anul această Ziua Orașului care e oficial pe 26 aprilie. Este ziua în care Serbia a
cache/resized/1bc376cb68309a6658fcd9c68e357184.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 20 – 21 aprilie 2024, o
cache/resized/670ab0a80b376b9814ff4450eab3c009.jpg
CHISINAU
Rolul societății civile în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a fost discutat de către prim-ministrul
cache/resized/4f74f4e71471a7a571eab76a0f01e7a6.jpg
SERBIA
În contextul tensiunilor geopolitice din Balcani, preocupările crescând ale politicienilor sârbi, sub conducerea
cache/resized/5c3fd93598794d99bba90cac811dc2d9.jpg
ZAJECEAR
Serbia de Est este prin natura sa specială și diferită, o natură cu mult potențial care tocmai câștigă amploare în
cache/resized/6308023bfb78af9b76c02056f0d480c2.jpg
BOR
O conferință de presă, desfășutată la Centrul media din Belgrad a scos la iveală derapajele intolerabile ale
cache/resized/c781fe8aa596fe23d1cee26538fe1f12.jpg
DIASPORA
Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP: „Mă interesează să avem un mediu asociativ puternic în afara granițelor și
cache/resized/478d8d67ef21d4ee6b22808ac0982667.jpg
BOR
Jignire fără precedent și ură etnică venite din partea unui ofician al statului sârb, nimeni altul decât directorul
cache/resized/d89735deed7794517f55883c377e9601.jpg
DIASPORA
Evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, București, 24-26 mai 2024. Departamentul pentru Românii de
cache/resized/ed048c52edfef1133a8affb84e0b2fa9.jpg
SERBIA
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Vucic a declarat că alegerile de la Belgrad sunt programate pentru 2
Romeo Crîșmaru Scris de  Noi 21, 2023 - 11868 Views

CENTENARUL PARTIDULUI ROMÂN DIN SERBIA

Partidul Român din Serbia și sărbătorit centenarul, printr-o adunare festivă și un congres extraordinar la care s-au creionat datele participării la alegerile parlamentare anticipare din Serbia de luna viitoare.

Pe 10 februarie 2023, Partidul Român din Serbia a împlinit 100 de ani de existență. În zilele noastre, formațiunea politică a dobândit și un caracter special, după ce a reușit să unească românii din Voivodina alături de cei din Serbia de Răsărit. Și pentru că țara vecină se confruntă cu probleme grave și cu alegeri anticipate, programate pentru luna decembrie a acestui an, Partidul Român a intrat într-o coaliție de partide pro europene, pentru a participa la aceste alegeri. Coaliția se numește SERBIA ÎMPOTRIVA VIOLENȚEI, iar în ultimele sondaje de opine este creditată cu peste 30 la sută din voturi. Includerea Partidului Român în această coaliție, dar și participarea la aceste alegeri atât de importante pentru Serbia au fost marcate sâmbătă la Petrovac na Mlavi printr-o adunare generală extraordinară, la care au fost prezenți peste 100 de membri, dar și lideri ai principalelor partide din Coaliția Serbia împotriva Violenței. La ședință s-a vorbit și despre editarea unui ziar periodic al partidului.

Președintele Partidului Român, dr. Ion Sfera, a dat citire ordinii de zi în care erau consemnate: Centenarul Partidului Român; Schimbări la statutul pertidului, care aduce în conducere încă doi vicepreședinți; Alegerile parlamentare, provinciale și locale din Serbia; Fondarea unui ziar al partidului.

„Eu de la dumneavoastră cer să veniți acasă, să veniți la ființa dumneavoastră românească, toți suntem români, rădăcinile noastre sunt române și numai dacă suntem împreună putem să ne cerem drepturile de la statul sârb”, le-a spus dr. Ion Sfera celor prezenți în sală.

La rândul său, vicepreședintele Partidului Român, JIVA LAZICI, a adăugat: „Eu știu că mulți dintre voi ați fost sau mai sunteți în partide sârbești, și au am fost în multe partide sârbești, dar știți cum se spune: Când arde casa, iar nouă acum ne arde casa, toți copiii trebuie să se întoarcă acasă. Eu mă rog de voi toți să vă gândiți și să intrați în Partidul Român, pentru că în acest moment e important ca toți să fim împreună”.

La întâlnirea membrilor Partidului Român au fost prezenți lideri politici și parlamentari din România și Serbia, inclusiv lideri ai principalelor partide care formează coaliția SERBIA ÎMPOTRIVA VIOLENȚEI. Mesajele lor au fost emoționante și cu un puternic caracter pro-european.

„Dumneavoastră sunteți cu adevărat o punte între România și Serbia, iar eu, ca parlamentar al României, cred cu tărie că locul Serbiei este în Uniunea Europeană și sper ca parcursul european al Serbiei să fie unul cât mai facil și cât mai rapid. Cred că este nevoie ca națiunile din acest spațiu sud-est european să se regăsească toate în UE și să beneficieze toate de ceea ce înseamnă spațiul comun european, de viață, de legislație, de progres”, a declarat deputatul PNL Daniel Gheorghe, prezent la eveniment.

„Cred că acesta trebuie să fie motivul și dezideratul, la 100 de ani de când ați înființat această frumoasă mișcare. Motivul trebuie să fie tinerii, pentru că ei au dreptul la libertate, la cultură, la tradiții, au dreptul la identitate. Eu le spun mereu tinerilor să își citească istoria, să se mândrească cu ea, pentru ca pe unde vor merge să poată fi niciodată păcăliți, să fie văzuți ca unii ce vin din lumea a treia”, a precizat ADRIAN TUDOR, președintele executiv al PARTIDULUI VERDE DIN ROMÂNIA;

Și cei trei lideri politici din partidele sârbe ce fac parte din Coaliția Anti Violență, prezenți la eveniment, au vorbit frumos la adresa Partidului Român.

BILIJANA STOJKOVIC, co-președinte PARTIDUL ÎMPREUNĂ: „Mă bucur să fiu aici cu prietenii mei de la Partidul Român. Noi suntem un partid care respectă legile și care dorește ca Serbia să fie multietnică, dar din păcate, în acest moment, Serbia nu este așa. Dar vom lucra împreună să schimbăm Serbia!”

NEBOIȘA ZELENKOVICI, co-președinte PARTIDUL ÎMPREUNĂ: „Serbia Împotriva Violenței este o coaliție de diferite partide și de oameni diferiți, iar imperativul nostru este acela ca Serbia să trăiască liber, fără frica zilei de mâine”.

GORAN PETROVICI, vicepreședinte PARTIDUL DREPTATE ȘI JUSTIȚIE: „Lista în care se găsește și Partidul Român, se luptă pentru eliberarea Serbiei, pentru democratizarea Serbiei, pentru ca această țară se se poată dezvolta și să poată pleca în sfârșit pe drumul cel bun. Tocmai de aceea este foarte important ca zi, noi toți împreună, să dăm dovadă de unitate”.

De la adunarea festivă nu au lipsit nici discursurile emoționante, din care au străbătur frământările și dorințele unei comunități românești chinuite de-a lungul secolelor. De asemenea, europarlamentarul Marian Jean Marinescu a transmis un mesaj de la Bruxelles, congresului.

NICU CIOBANU, vicepreședinte PARTIDUL ROMÂN DIN SERBIA, „Deci dacă ne dorim o Serbie normală, trebuie să știm că e foarte greu să obținem asta! Suntem conștienți! Dar dacă nu facem primul pas, nici pe al doilea nu îl vom putea face! Fraților! Este importantă unitatea noastră! Să nu avem mari așteptări și să nu ne supărărm dacă nu obținem câștigul dorit!”.

MĂRIOARA SFERA, vicepreședinte PARTIDUL ROMÂN DIN SERBIA: „Caracterul omului este baza pentru conștiința națională! Dacă noi românii ne pierdem conștiința noastră națională, suntem morți și nu mai avem dreptul absolut la nimic, și nici la viață!”.

MARIAN JEAN MARINESCU, europarlamentar PPE: „Doar integrarea Serbiei în Uniunea Europeană va garanta respectarea deplină a drepturilor minorităților naționale. Viitoarele alegeri pot fi un pas înainte pentru apartenența Serbiei la Comunitatea Europeană, pentru instituirea statului de drept. Mă bucur că minoritatea românească are șansa ca, după mulți ani, să fie reprezentată în Parlamentul Serbiei, participând la alegerile din decembrie, în cadrul unei coaliții pro-europene”.

Participarea la alegeri a singurului partid politic pur românesc din Serbia este un moment istoric și de cotitură pentru comunitatea românească. Coaliţia "Serbia Împotriva Violenţei" este formată din Partidul Libertăţii şi Justiţiei, formaţiunea Împreună, Partidul Democrat, Mişcarea Poporului din Serbia, Frontul Verzi-Stânga, Centrul Serbia, Mişcarea Cetăţenilor Liberi, Partidul Român, formaţiunea Revolta Ecologică, Mişcarea pentru Schimbare, uniunea Sloga şi mişcarea Faţa Nouă a Serbiei.

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…