Dușan Pîrvulovici, directorul Federației Românilor din Serbia și al Comitetului pentru Drepturile Omului Negotin, dar și fondator și director al portalului TimocPress, a fost condamnat la un an și jumătate închisoare, de justiția din Serbia, după 10 ani de procese. Acesta consideră condamnarea ca fiind una politică și acuză, într-un comunicat de presă, „prigoana la care sunt supuși cei care promovează cultura și limba română la sud de Dunăre, în nord-estul Serbiei”.
Evenimentul Zilei (evz.ro) publică un comunicat transmis de Dușan Pîrvulovici, intitulat „Procesele cu caracter politic, actul final de distrugere a românilor timoceni!?”. Totodată, textul evocă drama prin care a trecut în ultimii 20 de ani liderul comunității românești din Serbia de Răsărit. Precizăm faptul că nu comentăm în niciun fel deciziile magistraților sârbi și nici pe cele ale instanțelor sârbe, ci doar redăm un punct de vedere tulburător al domnului Dușan Pîrvulovici. Redăm mai jos textul publicat de Evenimentul Zilei:
„Procesele cu caracter politic, actul final de distrugere a românilor timoceni!?
Poate că procesele politice împotriva românilor timoceni au fost dintotdeauna, dar sunt relevante și astăzi? Analiza proceselor împotriva preoților Bisericii Ortodoxe Române care activează în Timoc, împotriva activiștilor organizațiilor politice și a organizațiilor societății civile ale minorității naționale românești, limitându-ne exprimarea la zona din nord-estul Serbiei, unde trăiesc membrii comunității istorice românești, numiți local «vlahi», arată că acestea există și astăzi.
Trezirea și reînvirea spiritualității religioase a românilor timoceni din nord-estul Serbiei a început în 2003, prin persecuțiile instituționale, instanțiale și atacurile Bisericii Ortodoxe Sârbe asupra preoților de origine română din această regiune, a ctitorilor lăcașurilor de cult, a credincioșilor, a Bisericii Ortodoxe Române ca instituție și chiar a Statului român însuși.
Prigoana la care sunt supuși românii din Timoc
Aceste atacuri au fost primite cu demnitate de cei persecutați, datorită asistenței juridice gratuite din partea avocaților și a Biroului de asistență juridică al Comitetului pentru Drepturile Omului, din Negotin. Pentru ca acest scut să se spargă, s-a urmărit «îndepărtarea» președintelui acestei organizații non-guvernamentale independente, patriotul Dușan Pârvulovici.
După încercarea din data de 21 mai 2005 de la Mănăstirea Colograși, ctitorie românească medievală, ipodiaconul de atunci Boian Aleksandrovici, astăzi Vicar al Bisericii Ortodoxe Române în Timoc, de a ține o slujbă de pomenire pentru soldații creștini, cu ocazia aniversării a 620 de ani de la bătălia de la Rovine împotriva Imperiului Otoman, Tribunalul de la Negotin a organizat imediat un proces, într-o ședință fulger, chiar a doua zi, duminică, 22 mai 2005, lucru nemaiîntâlnit până atunci în practica instanțelor din Negotin și probabil de oriunde.
Patriotul Dușan Pârvulovici a fost chemat de îndată prin telefon și judecat pentru răspândirea urii rasiale, religioase și naționale, deoarece a informat mass-media cu privire la faptul că în ziua de 21 mai 2005, exista o slujbă de parastas pe ruinele vechii mănăstiri, abandonată, aflată sub protecția statului sârb.
Procesul a încetat la intervenția autorităților de la București
După intervențiile imediate venite pe cale diplomatică de la București și Belgrad, procesul a încetat, iar Dușan Prvulovic a fost eliberat, însă acesta a fost un mesaj clar, adresat credincioșilor și reprezentanților românilor din Timoc, că Statul sârb controlează justiția și îi privește în mod ostil pe reprezentanții comunității istorice românești de aici.
Presiunile au crescut, au urmat procese unul după altul împotriva tuturor celor care au făcut ceva în beneficiul comunității noastre tradiționale, chiar dacă nicio acțiune nu a fost niciodată îndreptată împotriva poporului majoritar sârb sau a Statului sârb. După ce procedurile s-au încheiat în sistemul judiciar intern din Serbia, s-a ajuns chiar și la instanțele de la Strassbourg.
Deși a existat o mare presiune în apărarea lăcașurilor noastre de cult și a ctitorilor lor, precum și a preoților și credincioșilor, pentru a nu se acorda pedepse cu închisoarea, totuși, pedepsele au fost aplicate, dar condiționat.
În 2006, Federația Românilor din Serbia, director fiind Dușan Pârvulovici, a apărut la alegerile pentru Consiliul Naționale al Minorității naționale române «vlahe», și a câștigat cu o majoritate de două treimi aceste alegeri, formând atunci organele acelui Consiliu Național Român «Vlah». Astăzi acest consiliu, la presiunea Statului sârb a devenit ostil românilor, dar la vremea respectivă a luat prima decizie istorică, aceea că limba oficială a minorității naționale românești, denumiți «vlahi», este limba română.
Autoritățile au tergiversat înregistrarea Consiliului Național Român «Vlah»
Din cauza acestei decizii, Statul sârb a întârziat vreme de 18 luni să înregistreze legal acest Consiliu Național Român «Vlah», format la data de 31 martie 2006, însă înregistrat abia la data de 31 august 2007. Motivația autorităților sârbe în întârzierea înregistrării Consiliul Național Român «Vlah» a fost aceea că nu ar trebui să procedeze la înregistrare sub presiunea instanței de la Strasbourg.
Există chiar o stenogramă a Parlamentului Republicii Serbia în care s-a discutat pe această temă. La lucrările tehnice legate de înregistrarea Consiliului Național Român «Vlah», Dușan Pârvulovici a participat alături de echipa sa juridică din cadrul Comitetului pentru Drepturile Omului de la Negotin. Nu cumva acesta este motivul ca serviciile Statului sârb să îl interogheze și judece pe Dușan Pârvulovici după bunul lor plac?
Exemplul 1: Ce au căutat documentele financiare ale Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin de la Administrația fiscală din Negotin pe masa șefului Agenției de Informații de Securitate Sârbe (BIA) din Negotin și de ce au fost chestionați angajații și contabilul Comitetului pentru drepturile omului Negotin de serviciile secrete sârbești ?
Exemplul 2: Pe ce bază au fost întrebați angajații Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin de către serviciile secrete sârbești dacă Dușan Pârvulovici primește bani «în mână» de la «români» și dacă da, cât primește? De ce rezultatul acestor anchete nu a fost făcut public?
Soția lui Dușan Pârvulovici a divorțat
Exemplul 3: Este o coincidență faptul că soția de atunci a lui Dușan Pârvulovici divorțează de acesta, iar imediat după aceea a fost angajată în Procuratura din Negotin, chiar în cadrul biroul procurorului adjunct de atunci, care s-a dovedit ulterior că era chiar partenerul fostei soții a lui Dušan Prvulović? Cea care a lucrat ca jurist stagiar la procurorul general dovedit ca partener al fostei sale soții, mai târziu a devenit locțiitoarea acestui procuror general de la Negotin, ea fiind însărcinată să semneze acuzația în rechizitoriul împotriva lui Dușan Pârvulovici, care este subiectul principal în această cauză.
Exemplul 4: Este o coincidență faptul că mama stagiarei, devenite procuror general adjunct, în calitate de judecător al Tribunalului general din Negotin, i-a luat lui Dușan Pârvulovici ambii copii minori (fiică și fiu) și i-a repartizat fostei sale soții, cu toate că Centrul de asistență socială din localitate nu a fost de acord cu această soluție? Se mai pune și întrebarea dacă nu cumva acest serviciu, oferit de mama sa, a ajutat-o pe stagiară să progreseze în Tribunal, devenind judecătoare.
Exemplul 5: A fost întâmplător că stagiarei i s-a atribuit chiar cazul împotriva lui Dușan Pârvulovici și prin acest lucru s-a finalizat înaintarea ca vitoare judecatoare, după ce și soțul acesteia a scris în mod activ împotriva Bisericii Ortodoxe Române pe site-ul Eparhiei de Timoc a Bisericii Ortodoxe Sârbe? Nu cumva acestea au fost recomandări bune pentru a alcătui o echipă care să îl judece și să îl prigonească prin tribunale pe domnul Dușan Pârvulovici?
Exemplul 6: Este o întâmplare că unuia dintre martorii acuzării i s-a promis, așa cum a spus el însuși, că va lucra la biroul de întreținere a calculatoarelor chiar în Parchetul de la Negotin, dacă va depune mărturie împotriva lui Dușan Pârvulovici într-un dosar care a durat aproape cinci ani și s-a încheiat cu achitarea acestuia, soluție împotriva căreia Procuratura superioară din Negotin a formulat în acest caz contestație la instanțele judecătorești superioare din Serbia?
Românul a fost condamnat la un an și jumătate
După toate aceste acțiuni și eșecul Parchetului de la Negotin și a serviciilor secrete de securitate, a fost necesară schimbarea tacticii. Timp de zece ani, din 2012, s-a desfășurat un proces împotriva lui Dușan Pârvulovici, pentru a fi înlăturat din politica românească din Serbia de Răsărit. În acest proces au fost schimbați nu mai puțin de 8 judecători, patru instanțe, patru procurori, pentru ca Dușan Pârvulovici să fie condamnat în final la… un an și jumătate de închisoare !!!
La doar câteva zile după ce verdictul a fost dat, a venit și decizia de executare, cu toate că verdictul a fost până atunci anulat de trei ori, iar calea de atac extraordinară este deschisă. Întrebarea este de ce nu s-a așteptat cu decizia de executare a pedepsei până când soluțiile legale extraordinare sunt definitive?
Ultima întrebare: dacă există aceste presiuni asupra instanțelor și parchetului din Negotin de la organele superioare, se poate vorbi sau nu despre un proces politic în cazul Dușan Pârvulovici? Noi credem că DA”.