Ideea despre înființarea Centrului cultural Românesc din Kladovo s-a născut cu mult timp în urmă și este a doua încercare de implementare a unui astfel de proiect vizionar.
Centrul Cultural a devenit deja un punct de atracție, iar cursurile se desfășoară normal, cu ajutorul tinerei profesoare Jelena Ivașcovici.
Sunt trei motive principale pentru înființarea al Centrului cultural:
1. Să ofere elevilor învățământul suplimentar în limbă Română, stăpânirea limbii Române literare, pentru ca elevii care se duc la studii în România să nu mai aibe nevoie de an pregatitor. Când studenții se înscriu la facultăți în România, fiecare student trebuie să prezinte dovada că are cunoștință de limba română la nivelul suficient să poată face față la facultate. Dovadă acceptabilă de obișnuit ar trebui să fie diplomă de școală liceala unde predării se desfășoară majoritar în limbă Română, cum este cazul în Voivodina unde sunt multe școli unde se predării desfășoară în limbă Română cu niște excepții, dar majoritar în limbă Română. Situația e aproape la fel pentru studenți Români din Republica Moldova, și Ucraina. Său studenți să se prezentez cu dovadă cu rezultatul examenului care dovedește că nivelul de cunoștință a limbii Române sta la nivelul de B2, din clasificația internațională. Având în vedere că învățământul în limbă este prezent în Serbia de Răsărit din 2013, dar nici aproape peste tot în Serbia de Răsărit și unde se desfășoară cursurile se fac 2 său 3 ore săptămânal, este evident că nici aproape asta nu e suficient pentru a stăpâni limba române până la nivelul suficient pentru studii superioare.
2. Având în vedere că îndeplinirea condițiilor este un proces lung, pe termen scurt Centrul cultural Românesc le- ar putea ajuta viitorilor studenți să învețe limba română și să treacă examenul B2, și așa sî evite anul pregătitor.
3. Cursurile limbii Române vor fi oferite tuturor celor care vor să o stăpânească pentru orice scop. După aderarea României la UE și după creșterea rapidă a standardului de viață în România, zona este practic plină de turiști români și turismul din zonă se dezvoltă mai mult, și mai mult cu ajutorul din partea turiștilor din România care sunt și cei mai numeroși turiști din zonă. Se estimează neoficial că românii din județele limitrofe precum Mehedinți și Caraș-Severin cheltuiesc anual aproape 7 - 10 milioane de EUR numai în orașul Kladovo ceea ce se vede foarte clar. Astfel, cunoașterea limbii române devine o necesitate în zonă și pentru afaceri.
- Click to open image! Click to open image!
- Click to open image! Click to open image!
- Click to open image! Click to open image!
- Click to open image! Click to open image!
- Click to open image! Click to open image!
- Click to open image! Click to open image!
- Click to open image! Click to open image!
https://www.jurnalromanesc.ro/jr2/index.php/evenimente/110-kladovo/1575-cursuri-de-limba-romana-la-centrul-cultural-romanesc-din-kladovo.html#sigProId23480dd69e