cache/resized/6a940c6071fcd0cb7c0e8f90da98ceb2.jpg
VELIKO GRADISTE
Duminica, 16 de februarie 2020, a avut loc ședinta consultativă a Uniunii Românilor din Serbia URS), la Veliko
cache/resized/979d54971003382a9e1e791839e8cc00.jpg
DIASPORA
La data de 31 ianuarie 2020, Marea Britanie va părăsi în mod oficial Uniunea Europeană. Retragerea se va efectua în
cache/resized/09e2307d6cb4292df3d46debb21e64a7.jpg
DIASPORA
Președintele comisiei senatoriale pentru Diaspora, Viorel Badea, a transmis o scrisoare ambasadorului Marii Britanii la
cache/resized/415d1f931abb3273aed95825a264cd97.jpg
BOR
Reluăm povestea celui mai mare și mai îndrăgit interpret de muzică populară românească din Serbia, inegalabilul Branko
cache/resized/e1713eebd7438d96d1bbcdeb74dbb51b.jpg
KLADOVO
Românii din Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor DUNĂREA, din Kladovo, reuniți într-un cerc restrâns, au
cache/resized/f8942b4df29cf7f90a8aa07bb0fc60d6.jpg
BOR
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac, un fin cunoscător al situației românilor din Valea Timocului, vorbește despre
cache/resized/b5af2ff47d16437c15c902c44bf65400.jpg
UCRAINA
După declarația jignitoare la adresa poporului român, făcută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit
cache/resized/63160834007421949242c09e0146dee6.jpg
KLADOVO
Aproape 200 de persoane s-au distrat pe cinste la Revelionul pe rit vechi, în Căminul Cultural din satul Vîrbița Mare
cache/resized/114dbc7220b2f69b76184080d3fbb4bb.jpg
DIASPORA
Institutul Hispano Roman, impreuna cu Scoala romaneasca Dacia Atena, Asociatia Dacia Rivoli si Scoala romaneasca
cache/resized/7f50ff8326de61382727fbc8ef13cce2.jpg
CHISINAU
„Tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuție, care creează, ne creează îngrijorare, şi,
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Mircea Popescu Scris de  Dec 05, 2016 - 18342 Views

CARMEN DOREAL, ARTISTA CĂREIA PICTURA ÎI ALINĂ DORUL DE ȚARĂ

„Spre pictură mă îndrept ori de câte ori mi-e dor de o poveste, de ţara mea, de părinţii dragi, de locurile copilăriei, de visele mele adolescentine” - Dialog cu pictoriţa şi poeta Carmen Doreal, o artistă româncă stabilită în Montréal

Reporter: Doamna Carmen Doreal, sunteţi artist plastic român în Canada. Ce înseamnă pentru dvs o astfel de activitate artistică?

Carmen Doreal: Pictura, ca şi poezia, pentru mine, sunt două pasiuni ce mă însoţesc încă din primii ani ai copilariei. De mică am cochetat cu amândouă, nehotărându-mă care dintre ele îmi este mai dragă, mai aproape sufletului… Ce este sigur este că amândouă îmi sunt foarte dragi.

Reporter: Ce stiluri preferați? Ce vă place să abordaţi mai mult în lucrările dvs plastice?

Carmen Doreal: Eu cred că sunt o pictoriţă expresionist - impulsionistă, prefer două stiluri, cu precădere frontiera figurativă şi abstractul. Ador picturile lui Marc Chagall, Van Gogh, Picasso şi Salvador Dali, pentru că iubesc poezia subiectelor acestor mari pictori, ce lasă loc imaginaţiei. De aceea îmi place să abordez mai frecvent compoziţii de frontieră figurativă şi fantasticul peisajelor abstracte. Eu cred că lucrările mele sunt diferenţiate nu numai de pasiunea pentru viaţă şi frumuseţea ei, personalizată în textura bogată, ci şi de curajul culorilor vii, aplicate sculptural, pentru că ador să simt textura culorilor. În pictura mea îmi place să readuc frecvent ideea de mască în centrul lucrărilor abstracte, precum şi portrete sugerate de amintiri românesti, din cultura şi literatura română.

Se pot observa diferite simboluri din folclorul oltenesc, precum şi simboluri brâncuşiene, pentru că provin din oraşul marelui sculptor. Subiectele pe care le abordez sunt cu precadere iubirea, amintirile româneşti, cu influenţe din simbolistica sculpturilor brâncuşiene, portrete, flori, copaci, natura şi, în general, frumosul, pentru că „ce atribut este mai potrivit lumii decât frumosul, tot atât de nemărginit ca şi ea?” Doamna Mireille Forget, preşedinta Cercului Artiştilor Plastici şi Pictori din Quebec, o mare perosonalite în artă, aici, la Montreal, a spus despre arta mea că este inconfundabilă, fiindcă transmite o pasiune arzătoare şi acea „joie de vivre” (de neuitat).

Reporter: Care este tehnica în care pictaţi mai mult?

Carmen Doreal: Am pictat în copilărie cu guaşe şi acuarelă. Iubeam în special acuarela pentru tansparenţă şi facilitatea combinării culorilor, în timp ce guaşa mă acapara prin aspectul intens redat de pasta culorilor. Mai târziu, am apreciat nespus posibilităţile oferite de culorile în ulei, pentru că îmi dădeau posibilitatea să concep şi, în acelaşi timp, să mă exprim accentuat; îmi plăcea nespus să las urma pensulei pe pânză şi ador să văd urma spatulei în pictură. Dar tehnica la care apelez mai mult în ultimul timp este acrilicul pentru că apreciez rapiditatea cu care se usucă culorile, textura lor bogata şi mai ales fantastica posibilitate de a mă juca cu imaginaţia şi subconştientul, lăsând visul să aducă la suprafaţă tot ce este acolo în adâncul sufletului… Iubesc enorm să simt textura culorilor, de aceea utilizez cu mare plăcere spatula. În orice caz, totul a plecat de la desen, de la plăcerea mea de a creiona flori, fluturi, pomi, peisaje, portrete, vise pe hârtie… şi de aceea le mulţumesc părinților mei pentru că m-au dat din primii ani la Şcoala de Muzică şi Artă Plastică.

Reporter: Ce reprezintă pictura pentru dvs. şi cum este să fii pictor român în Canada?

Carmen Doreal: De când am aflat că mi-a fost dată această facilitate pentru desen şi pictură, am încercat să fac și eu, în felul meu, frumuseţe. Când nu am putut, am căutat-o la alţii, făcută gata. Nu pentru a copia, ci pentru a admira şi a mă educa. Şi am descoperit atâtea minuni în galerii de artă şi în muzee! Pentru că ce altceva poate fi pictura, dacă nu forma cea mai pasională a sufletului nostru în culoare? Aşa cum am mai spus, pentru mine pictura este o activitate spre care mă îndrept ori de câte ori mi-e dor de o poveste, mi-e dor de ţara mea, de părinţii dragi, de locurile copilăriei, de visele mele adolescentine… Sunt fermecată de ceva frumos din jur, sau caut să mă înteleg când, chiar mi-e dor de mine, copilul, adolescenţa, de altădată. Eu cred că sunt mai multe perspective pentru un artist în Canada, mai multe deschideri artistice; mai multe galerii de artă, concursuri, festivaluri internaţionale de artă, la care poate participa. În orice caz, culorile şi pânzele sunt mai accesibile, iar sufletul mai predispus spre creaţie, în special pentru cineva venit dintr-o ţară îndepărtată.

Reporter: Aţi avut până acum expoziţii personale sau de grup?

Carmen Doreal: Am participat la nenumărate expoziţii de grup, festivaluri internaţionale, şi concursuri de artă organizate în România şi Canada, cât şi în alte ţări. Am avut bucuria şi onoarea de a avea aici la Montreal patru expoziţii personale. Fac parte din mai multe organizaţii de artă, iar lucrările mele au ajuns în multe ţări din lume.

Reporter: Unde aţi dori cel mai mult să vă expuneţi lucrările plastice?

Carmen Doreal: In muzee. Oriunde, acolo unde arta este bine primită, înţeleasă, iubită şi văzută. În orice casă, galerie de artă, bibliotecă, fără preferinţe. Cel mai important pentru mine este să mă bucur de actul creaţiei, adică să fiu în aceea dispoziţie nemaipomenită de inspiraţie şi să pictez, iar dacă la final pot dărui şi altcuiva ceva din acea bucurie pură, e minunat, peste măsură de bine! La anul aş vrea să ajung cu câteva din lucrările mele la New-York, poate și pentru că am două portrete speciale pe care mi-aş dori să le expun acolo, în oraşul unde nu se doarme niciodată.

Reporter: Intenţionaţi să organizaţi o expoziţie de pictură şi în România?

Carmen Doreal: M-aş bucura să o pot face... Nu ştiu şi când voi avea posibilitate şi mai ales timp? Până acum am participat la câteva expoziţii de artă organizate în România, ultima fiind la Muzeul Naval din Constanţa în anul 2014, unde a fost foarte frumos.

Reporter: Care a fost cea mai mare satisfacţie a dvs. ca artist plastic?

Carmen Doreal: Cred că este cea mai grea întrebare... Şi nu cred că ştiu să vă răspund. Începând cu anii de şcoală, încă din ţară, am avut multe satisfacţii artistice, care mai târziu s-au amplificat şi s-au multiplicat, pentru că eu sunt pasionată de pictură şi sunt foarte fericită când pictez. Şi dacă se întâmplă să şi reuşesc ceva frumos, din punctul meu de vedere, valoros, sunt extrem de fericită, de satisfăcută. Am participat la diferite concursuri de artă şi am câştigat câteva diplome în România, în Spania şi aici, în Canada. Reproduceri după picturile mele au copertat cărţi şi ultima satisfacţie este că am fost solicitată de Academia Americană de Ştiinţe şi Arte, al cărei congres a avut loc în vara aceasta la Montreal, şi au ales pictura mea, intitulată „Pomul vieții” pentru a coperta Procedingului. Am fost onorată şi bucuroasă să aflu mai ales că au preferat această lucrare a mea şi pentru că ea conţinea un simbol, reprzentand „Coloana Infinitului”, 2016 fiind an de celebrare a marelui Brâncuşi.

Reporter: Sunteţi şi poetă, membră a Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec. Câte volume de versuri aţi publicat până acum?

Carmen Doreal: Sunt membră a două asociaţii de scriitori români de aici din Canada, cea condusă de domnul Adrian Erbiceanu, pe care aţi menţionat-o şi a Asociaţiei Scriitorilor Români din Canada, condusa de domnul Alexandru Cetăţeanu. În ţară fac parte din Cenaclul Columna şi Fundaţia Culturală Constantin Brâncuşi. Am publicat trei volume de poezie: „Vernisajul iubirii”, 1999, Editura Curierul Dunării, Bucureşti; „Poeme în culori”, 2010, Editura Nemesis, Montreal şi „Întâlnire fără argumente”, 2013, Editura Fides, Iaşi. Toate aceste volume reprezintă, după cum vedeţi şi după titluri, dublul meu crez artistic de pictoriţă şi poetă.

Reporter: Cum se completează în cazul dvs cele două activităţi artistice, pictura şi poezia?

Carmen Doreal: Când am venit în Canada, am supravieţuit unei imense încercări, acel sacrificiu al ruperii de ţară şi de cei dragi, atfel încât nu puteam renunţa la amintirile mele, le căutam în cuvinte şi în culori... Mă căutam pe mine, pe cei dragi rămaşi acasă, în România, cu dragoste, cu duioşie şi cu dăruire… Pentru că această exprimare în cuvinte şi în culori, până la urmă, păstrează ceva din sufletul meu, din viaţa mea, din spiritul părinţilor, străbunilor mei… Şi până la urma chiar şi noi, fiecare, suntem un spirit îmbrăcat în carne. Iar actul creaţiei ne face acest dar, de ne păstra, de a ne dărui mai departe... Suntem nişte particule minuscule în univers, fiecare cu viaţa noastră, fiecare încercăm să ne raportăm inimile, sufletele noastre, la nemurirea universală… Şi de aceea cărţile vorbesc perpendicular sufletului, ca şi tablourile, ca şi pictura, ca şi muzica, ca tot ce înseamnă artă… pentru că ele duc mai departe tot ce are mai preţios omenirea, pe care noi, oamenii, vrem să o înfrumuseţăm, s-o îmbogăţim cu ceva…

De aceea toată căutarea artistică este o încercare de a ieşi pe verticală, nu pe ocolite, în lume şi de aceea consider că viaţa, viaţa noastră a fiecăruia, câteodată plânge, câteodată cântă, câteodată disperă, alteori speră... Pentru că ce poate fi mai frumos decât speranţa, această primăvară a sufletului? Pentru că toţi credem în nemurirea sufletului, această comoară spirituală, şi nimic nu ne coboară mai adânc şi mai sincer în suflet ca lumina, ca pasiunea, ca frumosul lumii, dar mai ales ca dragostea…

Reporter: Cum este apreciată activitatea dvs. artistică în comunitatea de români din Canada?

Carmen Doreal: Sunt solicitată periodic să particip cu poezie şi pictură în revistele de aici, să particip la întruniri comunitar-culturale organizate la Montreal, cât şi în celelalte oraşe mai importante din Canada, la festivaluri de cultură, expoziţii de artă şi emisiuni de radio-tv. De asemenea, poeziile şi pictura mea sunt publicate în jurnale canadiene şi fac parte din mai multe antologii literare.

Reporter: Prin ce consideraţi că promovaţi cultura română în Canada?

Carmen Doreal: Arta reuşeşte să spargă bariere de orice tip, să păstreze viu spiritul românesc nu numai prin cărţile, poezia şi pictura mea, ce sunt din ce în ce mai mult apreciate atât în comnunitatea românească din Canada, dar chiar şi de către canadienii originari de aici, cât şi prin toate cărţile, lucrările de artă ale confraţilor mei români, care trăim în acest colţ de lume şi încercăm să păstrăm viu mesajul, frumosul, graiul românesc... Pentru că ce altceva poate fi poezia, dacă nu forma cea mai pură a frumuseţii în cuvânt?!

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…