cache/resized/fd576c888b64de780847eac211640270.jpg
KLADOVO
Comuna Kladovo marchează și anul această Ziua Orașului care e oficial pe 26 aprilie. Este ziua în care Serbia a
cache/resized/1bc376cb68309a6658fcd9c68e357184.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 20 – 21 aprilie 2024, o
cache/resized/670ab0a80b376b9814ff4450eab3c009.jpg
CHISINAU
Rolul societății civile în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a fost discutat de către prim-ministrul
cache/resized/4f74f4e71471a7a571eab76a0f01e7a6.jpg
SERBIA
În contextul tensiunilor geopolitice din Balcani, preocupările crescând ale politicienilor sârbi, sub conducerea
cache/resized/5c3fd93598794d99bba90cac811dc2d9.jpg
ZAJECEAR
Serbia de Est este prin natura sa specială și diferită, o natură cu mult potențial care tocmai câștigă amploare în
cache/resized/6308023bfb78af9b76c02056f0d480c2.jpg
BOR
O conferință de presă, desfășutată la Centrul media din Belgrad a scos la iveală derapajele intolerabile ale
cache/resized/c781fe8aa596fe23d1cee26538fe1f12.jpg
DIASPORA
Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP: „Mă interesează să avem un mediu asociativ puternic în afara granițelor și
cache/resized/478d8d67ef21d4ee6b22808ac0982667.jpg
BOR
Jignire fără precedent și ură etnică venite din partea unui ofician al statului sârb, nimeni altul decât directorul
cache/resized/d89735deed7794517f55883c377e9601.jpg
DIASPORA
Evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, București, 24-26 mai 2024. Departamentul pentru Românii de
cache/resized/ed048c52edfef1133a8affb84e0b2fa9.jpg
SERBIA
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Vucic a declarat că alegerile de la Belgrad sunt programate pentru 2
Ana Tomić Scris de  Oct 19, 2023 - 14642 Views

Debutul poluării extreme a aerului: Ce tipuri de încălzire sunt cele mai dăunătoare mediului?

Mijlocul lunii octombrie și începutul sezonului de încălzire din ultimii ani în cea mai mare parte a Serbiei marchează începutul poluării extreme a aerului. Așadar, în locul presupusei idile de iarnă când ne uităm pe fereastră, vedem de regulă ceață care rămâne chiar și atunci când soarele strălucește sau, mai des, mai multe nuanțe de gri, fiecare dintre ele otrăvitoare. Acest lucru este valabil pentru aproape întreaga țară și mai ales pentru orașele Valjevo, Sabac, Bor, Zajecar, Smederevo, Bor, Belgrad, Novi Pazar..

„De fapt, avem o poluare excesivă cu aceste particule în toate locurile din centrul Serbiei și în cea mai mare parte a Voivodinei”, a declarat Dejan Lekic de la Organizația Națională pentru Ecologie (NEA) pentru N1.

În cele mai multe cazuri, acestea sunt particule în suspensie PM 2,5 și PM 10. Toate acestea sunt consecințele funcționării centralelor termice, centralelor termice mai mici de până la 50 MW și șemineelor individuale, adică încălzirea cu combustibili fosili precum cărbunele și lemnul.

Centralele termice din Serbia încălzesc aproximativ două milioane de cetățeni, adică aproape o treime din populație.

Cărbune, plin de otravă

Încălzirea cu combustibili fosili este cea mai toxică. Cărbunele poate conține numeroase substanțe toxice precum plumb, sulf, crom, arsen, cadmiu, taliu, mercur, fluor, clor. Elementele toxice sunt eliberate în aer sub formă de dioxid de sulf sau particule de arsen, nichel, potasiu, plumb și chiar elemente radioactive. Poluarea cu cărbune depinde și de calitatea acestuia, dar și de dispozitivele în care este ars. Cu cât calitatea cărbunelui este mai scăzută, cu atât este mai mare impactul negativ asupra mediului și sănătății. În Serbia, cărbunele de cea mai mică calitate - lignitul - este utilizat masiv pentru exploatarea centralelor termice. Adesea are mai mult de 50% umiditate și cenușă și eliberează o mulțime de vapori de sulf. Rezultatul final este mai puțină încălzire și mai multă poluare.

Particule PM

Potrivit datelor Agenției Sârbe pentru Protecția Mediului (SEPA), principala cauză a poluării aerului în Serbia este arderea combustibililor fosili pentru încălzire în cuptoare individuale și centrale termice cu o putere mai mică de 50 MW, care în ponderea totală din emisiile celor mai periculoși poluanți, particulele PM10 și PM2.5 care sunt un amestec de fum, funingine, praf, acid și metal, participă cu 57% pentru PM10 și 75% pentru particulele PM2.5. Experții avertizează că acest tip de cărbune nu este pentru uz casnic, adică șeminee individuale, dar se cumpără totuși pentru că este mai ieftin.

După cărbune, păcura derivată din petrol este cel mai mare poluator. Conține elemente toxice, motiv pentru care un număr tot mai mare de centrale termice trec la gaz. În Belgrad, toate centralele mai mari de încălzire, cu excepția Zemun, funcționează pe gaz.

„Impactul acestor centrale termice asupra poluării aerului este mai mic, cu excepția orașului Zemun, dar există un număr mare de clădiri publice care încă mai folosesc păcură”, spune Lekic. El citează drept exemplu clădirea Teatrului Naţional din Belgrad, care este încălzit cu gaz, dar că administraţia oraşului, inclusiv secretariatul pentru protecţia mediului, „foloseşte în continuare păcură”.

Lekic spune că au existat schimbări pozitive în unele orașe din Serbia, precum Kragujevac, care a trecut la gaz, sau Novi Pazar și Gornji Milanovac, care sunt încălzite cu biomasă. „Deși biomasa produce și particule PM, atunci când este realizată în mod tehnologic adecvat, este un alt tip de substanță chimică care poartă poluare. Este cu siguranță o îmbunătățire”. El subliniază că ar trebui să continuăm în această direcție. Pe de altă parte, el citează exemplul Smederevo unde, după cunoștințele sale, din 14 centrale termice, doar două funcționează pe gaz. „Știu că nu este ușor să accesezi toate camerele de cazane, dar într-o țară în care se construiesc drumuri, stadioane și alte proiecte mari de construcție, aceasta nu ar trebui să fie o mare problemă”, crede Lekic. 

În această primăvară, Ministerul Protecției Mediului a anunțat o investiție de 220 de milioane de dinari pentru tranziția centralelor de cazane din 27 de instituții publice către surse de energie mai ecologice, ca parte a măsurilor de reducere a poluării aerului în Serbia, precum și alte aproape 100 de milioane de dinari pentru gospodăriile din 19 municipii să facă același lucru. Rezultatele acestui anunț nu sunt cunoscute deoarece ministerul nu a răspuns la întrebarea adresata. Lekic afirmă că problema jurisdicției clădirilor menționate este ceva care poate încetini acest proiect.

Lemn și extreme

Lemnul este o altă sursă de energie care este utilizată pe scară largă pentru încălzire. De asemenea, lemnul eliberează cantități mai mari de particule PM 2,5 și PM 10. Cantitatea de substante nocive depinde de tipul și umiditatea lemnului, dar și de cazan. Lemnul uscat arde mai bine și poluează mai puțin și, cu siguranță, cea mai bună opțiune pentru încălzire este peleții. Ca și în cazul cărbunelui, energia eliberată de omnia și sfaturile se află în conștiința camerei în care energia bule.

Potrivit lui Lekic, este necesar să existe dispozitive eficiente din punct de vedere energetic care să aibă certificat. El spune că la noi, pe lângă economie, există o lipsă de motivație pentru utilizarea surselor de energie mai poluante, precum și o lipsă de educație.

Gaz și o privire spre viitor

Gazul natural este cel mai curat combustibil fosil, care a fost declarat resursă regenerabilă în Uniunea Europeană. Lekic subliniază că gazul are și produse secundare, cum ar fi dioxidul de carbon și metanul. „Cu toate acestea, emisiile noastre totale au un impact neglijabil în ceea ce privește decarbonizarea.” Calitatea aerului ar fi îmbunătățită cu gaz. Acest lucru este bun pentru noi, deoarece particulele în suspensie PM 2,5 și PM 10 sunt reduse”, spune Lekic. Soluția reală ar fi electricitatea provenită din surse regenerabile.

„În țara noastră, electricitatea este încă obținută predominant din combustibili fosili, așa că pentru noi încă pare un viitor îndepărtat”. Clădirile ar trebui să aibă panouri solare sau cazane de apă pentru încălzire. Energia biotermală este neglijată. Suntem cu zece ani în urmă față de lumea dezvoltată”.

Sursa: https://n1info.rs/zeleni-kutak/grejanje-zivotna-sredina/

Etichetat cu
Ana Tomić

Corespondent din Serbia, pentru zonele Zajecar și Bor
 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…