cache/resized/4a043185bca22f25ad690d66c2175fe4.jpg
NEGOTIN
Direcția pentru proprietate a Republici Serbia a anunțat licitație publică pentru lucrări de modernizare a punctului de
cache/resized/33e8d47e1bce39c13b6e7b0f9a9fd197.jpg
KLADOVO
Salariu mediu nu este o singură măsură de calitate de viață și nivelul de trai, dar cu siguranță este una dintre cele
cache/resized/4e5f6ac2ee3442a2d05cd9485bb18f48.jpg
KLADOVO
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj a dăruit 100 de volume de carte Centrului Cultural Românes din
cache/resized/2c00382a0d67c08b0d2d4794c757a4f7.jpg
KLADOVO
Ziua Națională a României, Ziua Marii Uniri și cea mai importantă în istoria modernă a României a fost marcată și
cache/resized/f38324fefe3d89de9268bb61a8fd0199.jpg
PETROVAC
Partidul Român din Serbia și sărbătorit centenarul, printr-o adunare festivă și un congres extraordinar la care s-au
cache/resized/a644442ad26efc62fb1f28be444cfbbd.jpg
SERBIA
Potrivit unui raport al Reuters, viceprim-ministrul sârb, Milos Vucevic, recunoaște îmbunătățirea considerabilă a
cache/resized/21c60e866afdbca8e699212531f50630.jpg
UCRAINA
Conflictul aflat în curs de desfășurare din Ucraina, care durează de acum douăzeci de luni, rămâne un accent principal
cache/resized/0139361706231f1a6567f652c39e73fa.jpg
KLADOVO
Centrul Cultural Românesc din Kladovo lucrează din plin. Instituția nou înființată cu sprijinul financiar al
cache/resized/1714e668f29074ddb28b498255f633b6.jpg
BOR
Mijlocul lunii octombrie și începutul sezonului de încălzire din ultimii ani în cea mai mare parte a Serbiei marchează
cache/resized/02cb8b0d83a8b8dff44b12e79d27d283.jpg
KLADOVO
Românii din Serbia de Răsărit sunt mai bogați și mai împliniți sufletește, după ce la Kladovo s-a deschis un minunat
Romeo Crîșmaru Scris de  Iul 30, 2016 - 179238 Views

ROMÂNII DIN SERBIA ȘI ODISEEA OBȚINERII CETĂȚENIEI ROMÂNE Recomandat

UPDATE, 1 august 2016, ora 13.00: Număr dosare de cetățenie primite la misiunile diplomatice ale României din Serbia:

Consulatul General al României la Zajećar: 17 dosare;

Consulatul General al României la Vârșeț: 35 de dosare;

Secția Consulară a Ambasadei României la Belgrad: 2 dosare.

În urma solicitării transmise Biroului de Presă al MAE, referitor la numărul de dosare primite de cele trei consulate ale României în Serbia (Belgrad, Vîrșeț și Zajećar), ni s-a comunicat faptul că în total, la cele trei consulate au fost depuse un număr de 54 de dosare de solicitare a cetățeniei române în baza articolului 8 indice 1 din Legea 21/1991, Legea cetățeniei române. 

Ziarul nostru a revenit cu o solicitare suplimentară la MAE, pentru a ni se spune câte dosare s-au depus la fiecare dintre cele trei consulate. Biroul de presă al MAE a răspuns: „Ca urmare a solicitării dumneavoastră vă transmitem următoarele informaţii suplimentare: În baza prevederilor OUG 37/2015 privind modificarea Legii Cetățeniei Române, nr. 21/1991, până la acest moment, la Secția Consulară a Ambasadei României la Belgrad s-au primit 2 dosare de dobândire a cetăţeniei, respectiv 17 dosare la Consulatul General al României la Zajecar şi 35 dosare la Consulatul General al României la Vârșet”.


După aproape 11 luni de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanței de urgență privind modificarea Legii Cetățeniei Române, prin introducerea prevederilor în baza cărora cetățenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin care a contribuit în mod deosebit la protejarea şi promovarea culturii, civilizației şi spiritualității românești, românii din Serbia nu apelează la serviciile misiunilor diplomatice din țara vecină, preferând să își depună dosarele la București. Doar 54 de dosare s-au depus până acum direct la consulate. (VEZI CE CONDIȚII TREBUIE SĂ ÎNDEPLINEȘTI!)

Pe data de 15 septembrie 2016 se împlinește exact un an de când a fost publicată în Monitorul Oficial al României OUG 37/2015 privind modificarea Legii Cetățeniei Române, nr. 21/1991. Potrivit acestor modificări, s-a introdus, după art. 8, un articol 8 indice 1, potrivit căruia „Cetățenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin care a contribuit în mod deosebit la protejarea şi promovarea culturii, civilizației şi spiritualității românești, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în țară sau cu menținerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinește condițiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) şi e)”.

Dacă Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC), prin toate birourile deținute în țară, a început să primească dosarele celor care solicită obținerea cetățeniei române în baza acestor noi prevederi, cele 3 consulate ale României de pe teritoriul Republicii Serbia (Belgrad, Vîrșeț și Zajećar) au început să primească dosarele celor interesați abia cu data de 1 iunie 2016, motivația oficială fiind aceea că au așteptat să primească metodologia de lucru necesară lucrului cu acest tip de dosare. Chiar și așa, în cele două luni care s-au scurs de atunci, doar 54 de dosare au fost depuse în total la cele trei consulate din Serbia.

Majoritatea celor care doresc să ceară acordarea cetățeniei române în baza articolului 8 indice 1 spun că preferă să meargă mai bine la sediul central al ANC din București, decât să apeleze la consulatele României. Așa se face că la București au fost depuse în perioada noiembrie 2015 – iulie 2016 aproape 600 de dosare de acest fel, potrivit informațiilor publicate de site-ul oficial al ANC, http://cetatenie.just.ro. Românii din Serbia călătoresc spre capitala României, în unele cazuri preferând să închirieze mini-autocare sau microbuze pentru a merge în grup, unde dacă merg fără programare uneori stau la cozi imense.

Doar 54 de dosare de cetățenie depuse la consulatele românești din Serbia

Pentru o mai bună informare a cititorilor noștri din Serbia, jurnalromanesc.ro a solicitat un punct de vedere oficial de la Biroul de Presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Cu foarte multă promptitudine, transparență și eleganță, așa cum ne-a obișnuit deja, Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare din cadrul MAE a răspuns solicitării noastre. „În baza prevederilor OUG 37/2015 privind modificarea Legii Cetățeniei Române, nr. 21/1991, atât la Ambasada României la Belgrad, cât şi la Consulatul General al României la Zajecar şi la Consulatul General al României la Vîrșet, au fost primite, în total, 54 de dosare de redobândire a cetăţeniei române”, se arată în răspunsul furnizat de MAE.

„Pe website-ul oficial al misiunii diplomatice române sunt disponibile toate instrucțiunile referitoare la paşii de urmat în vederea obţinerii cetăţeniei, procedura de primire a dosarelor fiind iniţiată la data de 1 iunie 2016. De asemenea, informaţii detaliate privind obţinerea cetăţeniei române şi taxele percepute pentru serviciile consulare pot fi obţinute prin intermediul paginii de internet a Centrului de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate, cel mai nou instrument de informare pus la dispoziţia cetăţenilor români, care beneficiază şi de un call-center în regim de permanenţă 24/7”, se mai arată în răspunsul transmis de Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare din cadrul MAE.

Acordarea cetățeniei române în temeiul art. 8 indice 1, din Legea nr. 21/1991

Dispozițiile prevăzute la art. 8 indice 1, din Legea nr. 21/1991 se adresează persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin care a contribuit în mod deosebit la protejarea și promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești și care îndeplinește cumulativ următoarele condiţii: dovedește, prin comportament, acțiuni și atitudine, loialitate față de statul român, nu întreprinde sau sprijină acțiuni împotriva ordinii de drept sau a securității naționale și declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acțiuni; a împlinit vârsta de 18 ani; este cunoscut cu o bună comportare și nu a fost condamnat în țară sau în străinătate pentru o infracțiune care îl face nedemn de a fi cetățean român.

Conform art. 9 din Regulamentul Consular, aprobat prin HG nr. 760/1999, cu modificările ulterioare, misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României pot prelua solicitările de acordare a cetăţeniei române în temeiul art. 8 indice 1 din Legea nr. 21/1991 cu respectarea competenţei teritoriale a misiunii diplomatice/oficiului consular. Punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Externe, alături de alte documente necesare soluționării cererii, este luat în considerare de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie în raportul de constatare a îndeplinirii sau, după caz, neîndeplinirii condițiilor pentru acordarea cetățeniei române prevăzute la art. 8 indice 1.

Pentru emiterea punctului de vedere, solicitantul va trebui să depună la dosar documente şi informaţii relevante privind activitatea de protejare și promovare a culturii, civilizației și spiritualității românești.

Solicitantul va pune la dispoziție documente și informații relevante din următoarele domenii:

• activitate publicistică în limba română sau cu tematică românească,

• activitate cultural-artistică de prestigiu cu promovarea valorilor româneşti

• activitate didactică și științifică de promovare a limbii şi culturii române

• activitate de management cultural-artistic, de afirmare şi popularizare a valorilor româneşti

• activitate de susținere a mediului asociativ românesc şi a comunităților religioase românești

• activitate de promovare a imaginii României sau de apărare a drepturilor românilor din străinătate.

Vor fi luate în considerare doar acele documente și informații relevante pentru promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești:

• lucrări de autor, tipărite sau în formă electronică, relevante pentru evidențierea contribuției la promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești;

• documentaţie consistentă şi convingătoare, cu caracter public (bibliografie critică, albume de artă, afişe de spectacol etc.), care atestă prestigiul autorului, precum şi preocuparea pentru abordarea, în demersul artistic propriu, a unor elemente cu specific cultural şi identitar românesc;

• documente care atestă desfăşurarea, pe o perioadă determinată consistentă, a unei activităţi cu profil didactic socio-uman în cadrul unor unităţi de învăţământ cu predare în limba română, din ţară sau din străinătate;

• documentaţie care atestă desfăşurarea unei activităţi de cercetare (articole publicate în reviste de specialitate, comunicări ştiinţifice, referate, contracte de cercetare ştiinţifică etc.);

• diplome sau certificate de absolvire ale studiilor liceale sau universitare finalizate în limba română;

• documente care atestă desfăşurarea, pe o perioadă determinată consistentă, a unor activităţi de promovare publică a produselor culturale româneşti în spaţiul cultural din statul de cetăţenie (impresariat, management cultural, voluntariat, mecenat, schimburi culturale etc.);

• documentaţie care atestă desfăşurarea unor demersuri semnificative de organizare a comunităţii româneşti în vederea asigurării participării acesteia la viaţa publică a societăţii gazdă, de sprijinire a coagulării confesionale, de afirmare a identităţii spirituale româneşti, de solidaritate faţă de membri ai comunităţilor româneşti din străinătate, prin sponsorizări, donaţii, colecte publice, acte filantropice sau umanitare;

• elemente documentare concrete care atestă notorietatea unor demersuri de promovare a imaginii României în mediul public din statul de cetăţenie;

• documentaţie care atestă implicarea în demersuri de combatere a unor situaţii de discriminare etnică;

• elemente documentare concrete care atestă existenţa unor demersuri de cooperare şi solidaritate cu colectivităţi locale din România, prin susţinerea de parteneriate în domeniile cultural şi educaţional;

• documente care atestă desfăşurarea, pe o perioadă determinată consistentă, a unor activităţi de promovare publică a mărcilor şi produselor fabricate în România, precum şi a unor activităţi de promovare publică a obiectivelor turistice româneşti.

Îndeplinirea sau neîndeplinirea condițiilor pentru acordarea cetățeniei române în temeiul art. 8 indice 1 din Legea 21/1991 este constatată, conform art. 15 alin. (6), Comisia pentru cetățenie, entitate fără personalitate juridică din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, printr-un raport motivat.

Cererile de acordare a cetățeniei române întemeiate pe dispozițiile art. 8 indice 1 pot fi depuse la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie, precum și la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României din statul pe teritoriul căruia solicitantul își are domiciliul.

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…