cache/resized/4a043185bca22f25ad690d66c2175fe4.jpg
NEGOTIN
Direcția pentru proprietate a Republici Serbia a anunțat licitație publică pentru lucrări de modernizare a punctului de
cache/resized/33e8d47e1bce39c13b6e7b0f9a9fd197.jpg
KLADOVO
Salariu mediu nu este o singură măsură de calitate de viață și nivelul de trai, dar cu siguranță este una dintre cele
cache/resized/4e5f6ac2ee3442a2d05cd9485bb18f48.jpg
KLADOVO
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj a dăruit 100 de volume de carte Centrului Cultural Românes din
cache/resized/2c00382a0d67c08b0d2d4794c757a4f7.jpg
KLADOVO
Ziua Națională a României, Ziua Marii Uniri și cea mai importantă în istoria modernă a României a fost marcată și
cache/resized/f38324fefe3d89de9268bb61a8fd0199.jpg
PETROVAC
Partidul Român din Serbia și sărbătorit centenarul, printr-o adunare festivă și un congres extraordinar la care s-au
cache/resized/a644442ad26efc62fb1f28be444cfbbd.jpg
SERBIA
Potrivit unui raport al Reuters, viceprim-ministrul sârb, Milos Vucevic, recunoaște îmbunătățirea considerabilă a
cache/resized/21c60e866afdbca8e699212531f50630.jpg
UCRAINA
Conflictul aflat în curs de desfășurare din Ucraina, care durează de acum douăzeci de luni, rămâne un accent principal
cache/resized/0139361706231f1a6567f652c39e73fa.jpg
KLADOVO
Centrul Cultural Românesc din Kladovo lucrează din plin. Instituția nou înființată cu sprijinul financiar al
cache/resized/1714e668f29074ddb28b498255f633b6.jpg
BOR
Mijlocul lunii octombrie și începutul sezonului de încălzire din ultimii ani în cea mai mare parte a Serbiei marchează
cache/resized/02cb8b0d83a8b8dff44b12e79d27d283.jpg
KLADOVO
Românii din Serbia de Răsărit sunt mai bogați și mai împliniți sufletește, după ce la Kladovo s-a deschis un minunat
Romeo Crîșmaru Scris de  Aug 10, 2022 - 31226 Views

A trecut la Domnul un mare om, un mare român. Veșnica lui pomenire în neam și în neam! VASILE TĂRÂȚEANU

Vasile TĂRÂȚEANU nu mai e printre noi. În dimineața de luni, 8 august 2022, inima lui a încetat să mai bată. Recunosc că deși am văzut peste tot știrea, am refuzat să cred că așa ceva este posibil! Numai că, din păcate, moartea nu alege, iar titanii acestui neam rămân nemuritori doar prin opera lor. Pierdere grea pentru literele române din nordul Bucovinei, irecuperabilă pierdere pentru societatea civilă a românilor din Cernăuți, resimțită acut de toată suflarea românească, dar mai cu seamă de Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi, al cărui vrednic și curajos președinte a fost până la ultima suflare.

E GREU ȘI CUMPLIT SĂ VORBEȘTI LA TRECUT DESPRE ACEST OM MONUMENTAL! Așa că voi prefera să redau din mesajul celor de la Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi, cei care l-au iubit cel mai mult și l-au cunoscut cel mai bine: „Ne despărțim de el cu nemărginită tristețe, cu inima îndoliată și cu conștiința clară că nimeni nu-l va putea suplini. A dus o viață zbuciumată, mereu în luptă cu inerția, cu opreliștile și abuzurile regimului, cu nedreptatea. Chiar și acum, când nu mai avea forța de odinioară să urce pe baricade, când bătălia părea oarecum încheiată, a știut să treacă la cele veșnice ca un adevărat luptător, urcând spre stele pe scutul nenumăratelor victorii obținute în crunta confruntare cu spectrul morții, care l-a urmărit, pas cu pas, în ultimii ani, dându-i târcoale în mai multe rânduri. A luptat vitejește, până la ultima clipă, ținând moartea la distanță, uimindu-ne (a câta oară!) prin curajul și forța sa de rezistență. În duel permanent cu propriile slăbiciuni și în continuă luptă cu veșnicele carențe ale sistemului social și politic de azi și de ieri, a făcut ca actul de rezistență să fie, pentru el, un principiu de viață, un mod de existență. Atacat sub diferite forme, în diferite timpuri, prin diferite metode, a fost omul care niciodată nu s-a dat bătut”.

„Subsemnatul Vasile Tărâțeanu/ născut cu peste o jumătate de viață în urmă/ într-o familie de țărani/ cărora li s-a luat cu japca pământul, plugul, caii și bucuriile/ lăsându-li-se – proprietate privată – doar lacrimile/ speranțele și munca lor de ocnă mereu pentru alții/ domiciliat într-o rană sângerândă/ întinsă între două rânduri înstrăinate/ studii superioare făcute prin străini./ Ajuns uricar la curtea Dorului de Țară/ confirm faptul că am luat în primire/ de la domnul nostru cel întrutoatelea mare și drept/ cu adevărat acum și pururi/ niște gânduri subversive/ intermediar – inspirația divină și această mână a mea/ care nu face altceva decât să transcrie pre înțelesul/ nostru/ dictarea Lui:/ înarmează-te cu ele, fiule, și lucrează aidoma/ picăturii chinezești pe capul dușmanilor/ căci numai astfel vei putea astâmpăra setea celor/ mulți/ câștigându-ți totodată și mântuirea sufletului/ cu care Te-am înzestrat la naștere – / Amin!”

Mesajul ministrului afacerilor externe al României la încetarea din viață a academicianului Vasile Tărâțeanu (1945-2022)

Am aflat cu profundă întristare vestea trecerii în neființă, la 8 august 2022, a scriitorului și academicianului Vasile Tărâțeanu, personalitate culturală marcantă a comunității românești din Ucraina. Este o veste care îndurerează în egală măsură pe toți cei care, în România sau în Ucraina, au rezonat cu spiritul său poetic viu și profund, cu eforturile sale rodnice pentru afirmarea spiritualității românești, precum și cu activitatea sa neobosită în slujba comunității românești din Ucraina și a promovării aspirațiilor și drepturilor firești ale acesteia. În aceste clipe grele transmit întreaga mea compasiune și sincerele mele condoleanțe familiei îndoliate.

Vasile Tărâțeanu a fost o personalitate polivalentă. Poet, publicist și traducător, unul dintre liderii reprezentativi ai comunității românești din Ucraina, președinte al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, membru al Comitetului Coordonator al Consiliului Național al Românilor din Ucraina, membru de onoare al Academiei Române. A fost ales vicepreședinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, în comitetul director al Congresului Spiritualității Românești.

Dedicat limbii și culturii române și comunității românești din Ucraina până în ultima clipă, Vasile Tărâțeanu a întruchipat chintesența evenimentelor majore care au marcat traseul generației de intelectuali români care s-a format la Cernăuți în anii ’70-’80 ai secolului trecut. Biografia sa profesională și personală s-a contopit, în mare parte, cu cea a evoluției comunității românești din regiunea Cernăuți.

Vasile Tărâțeanu a fost, de asemenea, o voce angajată, puternică și respectată în sprijinul românilor din Ucraina, inițiator și susținător a nenumărate proiecte menite să păstreze și să dezvolte identitatea culturală și lingvistică a românilor din regiunea Cernăuți. Ca deputat în Consiliul regional Cernăuți, în perioadele 1992-1996 și 2001-2006, s-a dedicat total efortului de promovare și afirmare a drepturilor minorității române din Ucraina.

Poate cea mai expresivă descriere a lui Vasile Tărâțeanu este cea făcută de Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, și el originar din regiunea Cernăuți: „Un om viu, făcut din arcuri și scripeți, spirit incoruptibil și de neînvins”.

Dumnezeu să-l odihnească! Memoria sa și a faptelor sale va dăinui de-a pururea!

Ministrul afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…