Cu acest prilej, oficialul Ministerului pentru românii de pretutindeni a luat parte la ședința extinsă a URS unde s-a discutat despre situația actuală a comunității românești din teritoriu, care conform Strategiei Naționale pentru Românii de Pretutindeni 2017-2020, însumează aproximativ 300.000 de etnici, și despre modalitățile de cooperare dintre românii din Serbia și cei din România prin intermediul structurilor asociative, cu accent pe dezvoltarea de proiecte comune, benefice ambelor părți.
Un alt punct esențial pe agendă l-a reprezentat limba română și posibilitățile de colaborare în vederea învățării, perfecționării și promovării acesteia în teritoriu atât prin cursuri realizate de profesori, cât și prin intermediul mijloacelor mass-media.
În a doua parte a evenimentului autoritătile sârbe alături de reprezentanți ai comunității românești din Timoc, precum și reprezentanți ai asociațiilor românești din mai multe orașe ale României au înființat Clubul de prietenie Sârbo-Român denumit Regina Maria.
Demnitarul MRP a reiterat susținerea statului român privind comunitatea românească din Serbia, încurajând cei peste 100 de etnici români prezenți la activitate să se implice mai mult în dezvoltarea de proiecte și să aplice pentru finanțare nerambursabilă la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. În egală măsură, Victor Alexeev i-a informat că noul Ghid al Beneficiarului pe anul 2019 se află în consultare publică pe site-ul instituției și orice persoană interesată să ajute la conturarea acestuia poată să transmită sugestiile și observațiile sale către MRP. Totodată, secretarul de stat le-a transmis tuturor celor prezenți că el împreună cu reprezentanți ai MRP vor efectua o deplasare în comunitățile istorice din jurul granițelor pentru a prezenta pe larg procedurile și documentele aferente procesului de depunere de proiecte la minister.
La eveniment au participat oficiali ai corpului diplomatic român acreditat în teritoriu, membrii ai mediului asociativ de la URS, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, Asociația „Românii împreună”, Asociația „Românii din Homolie”, reprezentanți de la Camera de Comerț bilaterală Româno-Sârbă, precum și reprezentanți ai mass-media în limba română din Serbia.