cache/resized/fe91718afe188ba325a987cea88cf66e.jpg
KLADOVO
Urmăriți o nouă producție jurnalromaneascTV! Un material video despre Festivalul Românilor Kladovo 2019, în materialul
cache/resized/818709ec26740cece2cf48ef14611229.jpg
KLADOVO
A fost mare sărbătoare vineri, 5 iulie 2019, pentru românii din Kladovo și cei veniți din mai multe zone ale Serbiei de
cache/resized/02a8184d7519e9f45ece83dc23215e06.jpg
VOIVODINA
DECLARAȚIA referitor la materia opțională "Limba Română cu Elemente ale Culturii Naționale" a fost trimisă către toate
cache/resized/d39e1f419009ede6ee766c469a03195f.jpg
DIASPORA
Într-o atmosferă plină de voie-bună și energie, ediția 2019 a programului de tabere ARC, organizat de Ministerul pentru
cache/resized/617f485fd4d0e107533a748d465764c5.jpg
EVENIMENTE
S-au încheiat șase luni de foc în care România a fost, în premieră, deținătoarea Președinției rotative a Consiliului
cache/resized/57037e663808976dd4892d495ba356e4.jpg
EVENIMENTE
Activitățile de birou și cele din vacanță se află la poluri opuse. Când te afli la birou, de cele mai multe ori ești cu
cache/resized/96e87202ce7bfda78b3fa31b02533fd5.jpg
KLADOVO
După zeci de ani în care cursele cu vaporașul între Severin și Kladovo dispăruseră cu desăvârșire, printr-un proiect de
cache/resized/db67dc40e2a526604f441ed09667b517.jpg
EVENIMENTE
Dragi prieteni, cititori ai portalului jurnalromanesc.ro, vă prezentăm primul buletin de știri
cache/resized/38b362f836d6289ae3e000e79b607262.jpg
CHISINAU
Prima ședință a Guvernului condus de Maia Sandu a avut loc la Parlament. La ședință sunt prezenți șapte membri ai
cache/resized/d3082875330debea0522ddb3b5ce3963.jpg
DIASPORA
Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, ia atitudine după dezastrul de la votul din diaspora și a
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Mihai Firică Scris de  Sep 18, 2018 - 3003 Views

RADOMIR ANDRIC, PREȘEDINTELE SCRIITORILOR DIN SERBIA, DISTINS CU PREMIUL “EMINESCU” LA CRAIOVA

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O adevărată capitală mondială a poeziei a devenit Craiova, locul în care se desfășoară, zilele acestea, cea de-a VI-a ediție a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”, ai cărui promotori sunt Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Județean Dolj, Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, Academia Internațională „Mihai Eminescu” şi Fundația Europeană „Mihai Eminescu”. Deschiderea festivă a avut loc, luni, la Muzeul de Artă – Palatul „Jean Mihail”, în prezența participanților veniți din peste 30 de țări, între care Franța, Spania, Lituania, Ungaria, Serbia, Mexic, Argentina, India, Columbia, Chile ș.a. În acest cadru au fost acordate premiile anuale ale Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”, care au răsplătit activitatea profesională a 10 reprezentanți din diferite domenii de activitate. Radomir Andrici, președintele Asociației Scriitorilor din Serbia, a primit Premiul “Eminescu” pentru poezie. Laureații, ca și toți ceilalți invitați, au primit un salut de bun venit și felicitări și din partea autorităților locale și județene.

Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu” are loc în perioada 16-21 septembrie 2018, această a VI-a ediție fiind dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918. „Ne bucurăm să vă avem alături într-un context cu totul special, pentru că această a VI-a ediție a festivalului ce îl omagiază pe poetul nepereche, cel care scria „Unirea României e visul meu de fier”, este așezată tocmai sub egida Centenarului Marii Uniri din 1918, cea mai mare împlinire istorică a națiunii noastre. Este momentul, mai mult decât oricând, să privim mai profund către ceea ce ne apropie și ne unește, către valori precum solidaritatea și empatia, iar miracolul poeziei, pe care ni-l aduceți, exact acest lucru îl face: ne ajută să ne redescoperim și creează între noi punți de legătură, indiferent de obstacole, diferențe sau frontiere”, le-a spus oaspeților, ieri, la festivitatea de deschidere, Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.

Evenimentul este sprijinit de Primăria Craiova, participanții primind salutul din partea administrației locale reprezentată de Stelian Bărăgan, viceprimar al municipiului Craiova: «Este o sărbătoare de suflet pe care noi, craiovenii, suntem mândri că o găzduim, aici, într-un veritabil centru al marilor valori culturale și științifice. Oraș al unor mari personalități precum Constantin Brâncuși, Theodor Aman, Nicolae Titulescu sau Marin Sorescu, Craiova a renăscut în ultimii ani și datorită unor evenimente reper precum acesta – Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”».

Pe parcursul acestor zile, oaspeții din peste 30 de țări susțin recitaluri poetice, participă la lansări de cărți și concerte, la discuţii cu elevii despre rolul culturii în epoca tehnologiilor de azi şi de mâine, precum și la alte evenimente. La Craiova s-au desfășurat lansările unor volume de Lulzim Tafa – „Teuta”, Maria Miragli – „Polvere di stele”, Dmytro Tchystiak – „Teme-te de memorie”, Jeton Kelmendi – „Rănile Cuvântului”, Slavco Almăjan – „Un pește a sărit din acvariu” (la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”), un recital poetic urmat de un concert de muzică populară susținut de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” (la Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu”) și alte două recitaluri poetice, mâine, 19 septembrie, la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj (ora 10.00) și Colegiul Naţional „Elena Cuza” (ora 18.00).

Joi, 20 septembrie, programul evenimentelor se va muta la Calafat. La ora 12.00, la Muzeul de Artă, va avea loc un intermezzo muzical al Grupului vocal „Amadeus”, condus de prof. Dan Vană, iar la ora 14.00, ceremonia de dezvelire a bustului lui Mihai Eminescu, realizat de sculptorul Rodion Gheorghiţă, în parcul care îi va purta numele. Tot aici se va desfășura festivitatea de acordare a Marelui Premiu și Premiului Special ale Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”.

«Este o mare bucurie că poeți din atâtea țări vin la Craiova, marea majoritate pentru prima oară, câțiva pentru a doua oară. Sunt oameni care își cheltuiesc o grămadă de bani și de energie pentru a ajunge aici. S-a dus vestea că la Craiova oamenii sunt foarte calzi, că sunt bine primiți, că poezia lor este apreciată. Dar, mai mult decât atât, aici se fac proiecte. Festivalul nu înseamnă câteva recitaluri și atât, ci se publică lucrări, traduceri, sunt reciprocități editoriale. Spre exemplu, a apărut „Craiova, mon amour”, o antologie de poezii dedicate Craiovei, anul acesta am tipărit și un volum cu impresii din presa locală, națională și internațională despre festival, adică articole din China, Noua Zeelandă, Brazilia etc. Ceea ce demonstrează că acest eveniment se bucură de reputație, de interes», a declarat prof. Ion Deaconescu, președintele Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”.

Premiile Academiei Internaționale „Mihai Eminescu” 2018:

Premiul pentru Medicină: Dan Anușca (Craiova);

Premiul pentru Excelență în Management Performant: Ian Pearson (Marea Britanie);

Premiul pentru Cultivarea Culturii Creștine: ÎPS acad. dr. Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei (Craiova);

Premiul pentru Științe Istorice: Anatol Petrencu (Republica Moldova);

Premiul pentru Performanțe Mondiale în Neurochirurgie: Gabriel C. Tender (Craiova);

Premiul pentru Poezie: Radomir Andric (Serbia);

Premiul pentru Management Cultural și Creativitate Artistică: Antoniu Zamfir (Opera Română Craiova);

Premiul pentru Traducere: Adam Puslojic (Serbia);

Premiul pentru Promovarea Internațională a Drepturilor Femeii: Aurora Martin (București);

Premiul pentru Strategii de Dezvoltare Economică: Mihai Savin (București).

 

 

Etichetat cu
Mihai Firică

„Am considerat întotdeauna că patriotismul trebuie demonstrat prin fapte concrete”

Website firica.blogspot.ro/
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…