„A avut loc un grup de lucru pe problematica școlilor românești din Regiunea Cernăuți. Am discutat și am înțeles contextul în care s-a născut această emoție. Contextul este legat de două reforme care se aplică acum, în zonă: una administrativ – teritorială, deci încercarea de a regrupa în unități mai largi mai multe localități rurale, care aveau fiecare administrașia proprie, și realizarea, în acest fel a unei economii și eficientizări în administrația locală. În legătură cu această reformă, și Ministerul Educației întreprinte propia reformă a unităților școlare din Ucraina, cu același scop al eficientizării și al creșterii calității învățământului. Ceea ce s-a întâmplat în satele vizate, cum ar fi Mămăliga, este o încercare de a regrupa școlile astfel încât să fie clase cu mai mulți elevi. Avem de a face cu un fenomen al declinului demografic din mediul rural, dar și cu unul al migrării populației către urban și în acest context se ajunge la formarea de clase cu un număr foarte mic de elevi și costuri foarte mari ale învățământului, și atunci ceea ce propuneau autoritățile locale era regruparea claselor a zecea și a unsprezecea la școala din localitatea Mămăliga, aceasta fiind mai mare și putând concentra un număr mai mare de elevi. Ceea ce am cerut noi, este ca aceste reforme nu cumva să atingă drepturile românilor din Ucraina de a avea învățământ integral în limba maternă. Am obținut o asigurare fermă și publică din partea guvernatorului Regiunii Cernăuți că nu există intenția de a limita dreptul românilor de acces la educație în limba maternă, ci dimpotrivă, de îndată ce într-o școală va exista minim cinci cereri pentru învățământ în limba maternă, se înființează o clasă cu predare integrală în limba maternă”, a precizat secretarul de stat Petre Guran.
Demnitarul român a mai venit cu propuneri concrete: „Am propus, într-o discuție care a avut loc acolo pe teren, cu părinții, cu profesorii și cu elevii, consiliului local să ia orice decizie numai după o consultare permanentă cu comunitatea, să nu pară că deciziile se iau arbitrar. Am mai spus că trebuie mereu menajate și sensibilitățile școlii, ceea ce înseamnă că unitățile respective de învățământ să continue în formula de învățământ integral în limba română. Rezultatul concret este că nici nu a fost vorba de închiderea acestor școli, pentru că ele rămân cu educație integrală în limba română, pentru clasele I – IX, iar la clasele a X-a și a XI-a le-am propus să gândească o formulă de comasare într-una dintre școlile cu învățământ exclusiv în limba română, și nu într-o școală cu clase mixte (limba română și limba ucraineană). Dacă pe de o parte învățământul în limba română scade în mediul rural, pe de altă parte crește în mediul urban”.
Întrebat dacă mai persistă acea situație din anii trecuți, când autoritățile ucrainene lăpsau școlile în limba română să funcționeze normal, dar introduceau obligativitatea susținerii examenelor importante numai în limba ucraineană, determinând asfel părinții să minimalizeze rolul învățământului în limba maternă, secretarul de stat Petre Guran a răspuns: „Există bacalaureat de limba maternă și bacalaureat în limba de stat, iar pentru cei care au învățat în limba maternă toată școala, există dreptul de a susține examenele în limba maternă. De altfel, subiectele de la celelalte materii se traduc în limba maternă. Vreau să vă spun, însă, că premianții la olimpiade, la nivel național în Ucraina, la literatură și istorie, au fost români care făcuseră școala în limba română. Mi se pare că acest lucru este edificator”.
Despre problemele pe care comunitatea românească le-a ridicat secretarului de stat, Petre Guran spune că românii și-au exprimat satisfacția față de desfășurarea proiectelor, mai ales a celor câștigate în sesiunea de finanțare din acest an de la DPRRP. Discuțiile cu comunitatea s-au concretizat în oportunitatea unor noi proiecte și prezentarea de noi idei pentru perioada următoare.
Au mai fost discuții despre revovarea casei lui Aron Pumnul din Cernăuți, dar și o întrevedere cu ministrul culturii din Ucraina.
Guvernatorul regiunii Cernăuți, Oleksandr Fișciuk și președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ion Muntean, i-au mulțumit Guvernului Român pentru susținerea Ucrainei în contextul evenimentelor din Donbas și au menționat că Bucovina, regiunea Cernăuți, au fost în permanență un teritoriu al toleranței și conviețuirii pașnice a tuturor grupurilor etnice și confesionale. Guvernatorul regiunii Cernăuți a spus că în Ucraina au loc mai multe reforme, multe dintre care nu prea sunt susținute de populație, însă care trebuie finalizate. În special, domnul Fișciuk, a amintit despre reformele din sfera învățământului și necesitatea economisirii de resurse bănești în cadrul procesului de optimizări ale școlilor.