cache/resized/6a940c6071fcd0cb7c0e8f90da98ceb2.jpg
VELIKO GRADISTE
Duminica, 16 de februarie 2020, a avut loc ședinta consultativă a Uniunii Românilor din Serbia URS), la Veliko
cache/resized/979d54971003382a9e1e791839e8cc00.jpg
DIASPORA
La data de 31 ianuarie 2020, Marea Britanie va părăsi în mod oficial Uniunea Europeană. Retragerea se va efectua în
cache/resized/09e2307d6cb4292df3d46debb21e64a7.jpg
DIASPORA
Președintele comisiei senatoriale pentru Diaspora, Viorel Badea, a transmis o scrisoare ambasadorului Marii Britanii la
cache/resized/415d1f931abb3273aed95825a264cd97.jpg
BOR
Reluăm povestea celui mai mare și mai îndrăgit interpret de muzică populară românească din Serbia, inegalabilul Branko
cache/resized/e1713eebd7438d96d1bbcdeb74dbb51b.jpg
KLADOVO
Românii din Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor DUNĂREA, din Kladovo, reuniți într-un cerc restrâns, au
cache/resized/f8942b4df29cf7f90a8aa07bb0fc60d6.jpg
BOR
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac, un fin cunoscător al situației românilor din Valea Timocului, vorbește despre
cache/resized/b5af2ff47d16437c15c902c44bf65400.jpg
UCRAINA
După declarația jignitoare la adresa poporului român, făcută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit
cache/resized/63160834007421949242c09e0146dee6.jpg
KLADOVO
Aproape 200 de persoane s-au distrat pe cinste la Revelionul pe rit vechi, în Căminul Cultural din satul Vîrbița Mare
cache/resized/114dbc7220b2f69b76184080d3fbb4bb.jpg
DIASPORA
Institutul Hispano Roman, impreuna cu Scoala romaneasca Dacia Atena, Asociatia Dacia Rivoli si Scoala romaneasca
cache/resized/7f50ff8326de61382727fbc8ef13cce2.jpg
CHISINAU
„Tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuție, care creează, ne creează îngrijorare, şi,
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Mar 21, 2016 - 911 Views

DAN STOENESCU: „AVEM OBLIGAȚIA SUPREMĂ DE A-I SPRIJINI PE ROMÂNI!”

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a participat în perioada 19 – 20 martie 2016, în cadrul vizitei întreprinse în Republica Elenă, la o serie de întrevederi organizate la sediile asociaților românești. În timpul vizitei la Atena, demnitarul român a acordat un interviu special publicației ALL 4 ROMÂNIA (all4romania.eu), pentru care a declarat: „Sper că romanii se vor întoarce pentru a investi în România, pentru a aduce valoare veniturilor lor, pentru a sprijini dezvoltarea României!".

În cadrul dialogului cu reprezentanții mediului asociativ românesc din Grecia, ministrul delegat Dan Stoenescu a subliniat contribuția semnificativă pe care o are comunitatea românească din Republica Elenă în cadrul societății și economiei din această țară. Consolidarea identității etnice, culturale, lingvistice și spirituale în rândul comunităților românești din Grecia reprezintă un factor cu relevanță sporită în menținerea legăturii dintre aceste comunități și țară. Aflat în vizită la mai multe asociații românești din Atena și Aspropirgos, unde a participat la lecții de limba română pentru copii, demnitarul român a arătat că rolul educației este esențial în păstrarea unității de limbă și cultură în rândul comunităților românești din diasporă. Acesta a reliefat utilitatea organizării cursurilor non-curriculare de limbă, cultură și civilizație românească la nivelul asociațiilor românești de pe teritoriul Republicii Elene și a subliniat că autoritățile române vor sprijini în continuare aceste inițiative menite să stimuleze promovarea valorilor românești în rândul tinerilor români din Grecia.

Vă prezentăm interviul acordat ziarului ALL 4 ROMÂNIA, în timpul vizitei la Atena (18-20 martie 2016), cu mențiunea că am dorit preluarea acestui interviu deoarece descoperim aici abordarea transparentă de către ministru a unor probleme importante pentru comunitățile românești dar și date care vin să lămurească anumite aspecte ale relației dintre românii de pretutindeni și departamentele destinate lor din cadrul MAE, precum și răspunsuri la întrebări care fac trimitere la finanțarea proiectelor destinate românilor de pretutindeni. De asemenea, interviul aduce în prim plan o abordare nouă și pragmatică a relației dintre România și comunitățile românești, precum și un dialog interactiv cu acestea.

ALL 4 ROMÂNIA: Bună seara și bun venit la Atena! Observ că în toate vizitele pe care le întreprindeți in comunitățile românești sunteți însoțiți de grupuri parlamentare. Cine alege persoanele care vă însoțesc?

Dan Stoenescu: Bună seara! Reprezentanții Comisiei pentru Românii de Pretutindeni sunt cei care desemnează persoanele care mă însoțesc. Eu îi invit să participe la întâlnirile cu comunitățile românești de peste hotare pentru că mi se pare normal ca și ei să fie la curent cu problemele cu care se confruntă românii din Diaspora. Din acest motiv, acești reprezentanți ai Parlamentului sunt cu mine, au venit de la absolut toate partidele. Cand mă întâlnesc cu românii există și un reprezentant al Administrației Prezidențiale, doamna Sandra Pralong, reprezentanți ai Parlamentului, ai Camerei Deputaților, ai Senatului.

Cu toții ascultăm, intrăm în contact cu românii de pretutindeni și incercăm să le rezolvăm problemele, încercând să se facă legi în beneficiul românilor. Așadar, mi se pare normal ca statul român să aibă un demers coordonat. Până acum nu s-a făcut așa ceva și am decis să nu iau în considerare apartenența politică și să accept sprijinul din partea tuturor partidelor pentru că, practic, problema românilor de pretutindeni este de interes național, un interes care nu ține cont de culoarea politică.

ALL 4 ROMÂNIA: Care sunt principalele obiective ale vizitelor pe care le-ați făcut în Diaspora și ce concluzii ați tras?

Dan Stoenescu: Consider că este important contactul direct cu comunitățile românești din străinătate, nu mă duc doar să particip la evenimente, ci să le prezint care este poziția statului român si să discut cu mediul asociativ din diferite țări despre proiecte pe care putem să le demarăm în comun. De asemenea, consider important ca statul român să aibă un dialog direct cu autoritățile țărilor unde se află importante comunități românești.

ALL 4 ROMÂNIA: Care este principalul obiectiv al vizitei dumneavoastră în comunitatea românească din Grecia?

Dan Stoenescu: Principalul obiectiv este să aflu nevoile comunității românești din Grecia printr-un dialog deschis cu mediul asociativ românesc de aici și să le prezint prioritățile statului român. Pe lângă membrii Comisiei pentru Românii de Pretutindeni am invitat cu mine Autoritatea Electorală Permanentă pentru a prezenta românilor din Grecia noile modalitați de vot. Sperăm ca în acest an să nu mai fie probleme, cu o singură condiție: ca românii din Grecia să cunoască noile modalitați de vot. Se pot înființa la o sută de solicitanți o nouă secție de votare și se poate vota prin corespondență, pentru că, dacă votezi, contezi!

ALL 4 ROMÂNIA: Cum vedeți implicarea Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), în problemele cu care se confruntă românii din Grecia, probleme care în majoritatea cazurilor sunt de ordin social?

Dan Stoenescu: Noi considerăm că trebuie să lucrăm transversal. În primul rând, DPRRP lucrează cu misiunile noastre diplomatice din Republica Elenă, lucrăm îndeaproape cu Ambasada României în Republica Elenă, cu Consulatul General de la Salonic, dar lucrăm transversal și cu Ministerele de Resort din România, cu Ministerul Muncii, cu Ministerul de Interne, Ministerul Educației, Ministerul Culturii și în funcție de problemele pe care le au cetățenii români, încercăm să le rezolvăm. Noi avem prin lege atribuții restrânse, însă obligația noastră supremă este să sprijinim orice cetățean român, cât de mult putem.

ALL 4 ROMÂNIA: În rândul românilor din Grecia se pune problema înființării unui fond pentru situații de urgență. În ce condiții s-ar putea implica Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) la constituirea acestui fond?

Dan Stoenescu: Rolul Departamentului nu este de a înființa fonduri de urgență. Însă, dacă românii sunt în situații de urgență consider că este obligația statului român să-i sprijine. Statul român o face prin departamentul Consular, prin Ambasada noastră la Atena, Consulatul General de la Salonic. Dacă se dorește crearea unui fond de urgență, consider că este de datoria celor care îl creează să decidă cum va funcționa.

ALL 4 ROMÂNIA: În ceea ce privește proiectele pe care le finanțează Departamentul, pe ce se pune accent în acest an în ceea ce privește acordarea finanțării? Se acordă mult mai ușor finanțarea și vor putea beneficia mult mai multe proiecte de sprijin?

Dan Stoenescu: Da. Consider că prin noul ghid de finanțare am oferit ocazia mediului asociativ românescc să beneficieze mai ușor de fondurile departamentului. Pentru prima dată, am cerut ca cei 30 la sută care trebuiau să fie dați la începutul proiectului să fie decontați mai târziu. Am desființat plafoanele, am facilitat punctajul și nu în ultimul rând, am oferit oportunitatea românilor de pretutindeni să aplice online. De asemenea, am transparentizat la maxim finanțările prin publicarea listei beneficiarilor cu sumele finanțate. Vă asigur că finanțările vor fi făcute cât mai transparent. În ceea ce privește prioritățile, vă pot spune că sunt aceleași, iar prioritatea noastră este una - interesul cetățeanului român pentru păstrarea identității românești.

ALL 4 ROMÂNIA: În Italia, Spania, de câtiva ani, sub conducerea a diferiți miniștri, există proiecte care au fost aprobate, dar nu au fost nici în ziua de azi finanțate. Ce se întâmplă cu sumele alocate și nevirate?

Dan Stoenescu: Orice sumă care nu a fost cheltuită merge înapoi la bugetul de stat. Nu se mai poate recupera pentru că noi nu avem bugete multianuale și dacă sumele nu sunt cheltuite ele merg înapoi la bugetul de stat și sunt redistribuite prin decizie guvernamentală.

ALL 4 ROMÂNIA: Cum credeți că ar putea asociațiile românești din Grecia să se implice în promovarea votului prin corespondență?

Dan Stoenescu: Vă mulțumesc foarte mult, consider că aceasta este o întrebare foarte utilă și, practic, este necesar aportul mediului asociativ românesc pentru promovarea noilor modalități de vot pentru ca dreptul fundamental al românilor, dreptul de a vota, să fie respectat. Fără dumneavoastră noi nu putem să ajungem în cele mai îndepărtate colțuri ale Greciei, chiar dacă promovăm online sau prin massmedia. O cooperare directă, deschisă și de la om la om cu mediul asociativ este esențială. Eu vă invit să aveți o legătură directă cu Ambasada pentru a fi informați, astfel încât noțiunile despre noile modalități de vot să ajungă la toți românii. Noi, împreună cu AEP vom distribui pliante cu noile modalitați de vot, vă invit să le promovați pentru că, numai împreună putem să avem niște cetățeni români informați și activi inclusiv în procesul electoral din Grecia, unde cetățenii români au dreptul să aleagă și să fie aleși. Românii pot deveni lideri în comunitățile in care trăiesc pentru că românii sunt cetățeni europeni cu drepturi depline.

ALL 4 ROMÂNIA: Ați vorbit despre conceperea și implementarea proiectelor destinate stimulării intoarcerii românilor în țară. Cum vedeți că se va reuși asta, prin ce modalități?

Dan Stoenescu: Prin informare. Consider că este foarte important ca românii din străinătate să știe exact care sunt oportunitățile pentru ca ei să se întoarcă în țară. Dacă există oportunități de investiții economice, de afaceri sau în agricultură. Avem în vedere organizarea unor sesiuni de informare, există chiar la nivelul Ministerului Economiei o initiativă cu privire la crearea unui mecanism, astfel încât românii din străinătate care doresc să se întoarcă în România să investească, statul român să îi sprijine cu o sumă similară pentru a dezvolta afaceri mici și mijlocii. Dacă doresc să se întoarcă în țară, țara îi asteaptă, iar oportunitățile sunt în România. Am speranța că acei români care vor să se intoarcă nu o fac doar pentru a-și construi o casă de vacanță în România sau pentru a-și tine banii într-o bancă, ci se vor întoarce pentru a investi în România, pentru a aduce valoare veniturilor lor, pentru a sprijini dezvoltarea României.

ALL 4 ROMÂNIA: Cum informați românii din Diaspora pentru a cunoaște pașii pentru a accesa fondurile europene?

Dan Stoenescu: Vom organiza sesiuni de consultanță în cadrul Ambasadelor noastre, cu sprijinul asociatiilor, pentru a promova cât mai mult aceste oportunități.

ALL 4 ROMÂNIA: Cursurile de Limbă, Cultură și Civilizație Românească. Se pune problema obținerii unei diplome recunoscute de statul român după absolvirea acestora. Cum vedeți realizarea acestui obiectiv cerut de părinții ai căror copii frecventează aceste cursuri?

Dan Stoenescu: Acest obiectiv este normal și necesar. Suntem în discuție cu Institutul Limbii Române și încercăm să găsim soluțiile optime pentru realizarea acestui deziderat.

ALL 4 ROMÂNIA: Chiar dacă acest mandat este scurt, enumerați câteva probleme pe care le-ați rezolvat și pe care intenționți să le rezolvați.

Dan Stoenescu: În primul rând am lansat platforma online pentru depunerea proiectelor, am facilitat și am transparentizat relația între beneficiari și statul român. Am lansat concret niște inițiative unice, cum ar fi Consiliul Consultativ Massmedia România-Republica Moldova care va veni cu propuneri clare pentru crearea unui spațiu comunicațional comun, inițiative diplomatice importante pentru recunoașterea limbii române ca limbă de predare în Italia și Spania pe care dorim să le dezvoltăm. De asemenea, am avut alte initiațive diplomatice cum ar fi cea legată de cazul Malaezia și multe alte obiective care sunt importante și care cer timp pentru a fi concretizate. Am preluat mandatul de câteva luni și sper ca până la sfârșitul acestuia, până în decembrie, să pot să prezint un raport pozitiv, care să îndeplinească cerințele planului sectorial pe care l-am prezentat pe 17 noiembrie 2015.

ALL 4 ROMÂNIA: Câteva cuvinte pe care doriți să le transmiteți cititorilor ziarului ALL FOR ROMANIA.

Dan Stoenescu: În primul rând vreau să le mulțumesc pentru că sunt cititori implicați, pentru că sunt interesați de tot ce înseamnă România și situația românilor de pretutindeni. Vreau să subliniez faptul că avem nevoie de unitate și de o acțiune coordonată în sprijinul intereselor românești, iar noi, românii din întreaga lume să luam exemplu de la Diaspora Grecească, Evreiască, cum să ne promovăm interesele noastre românești, pentru că numai uniti putem să izbândim!

ALL 4 ROMÂNIA: Vă mulțumesc si va doresc mult succes în realizarea obiectivelor propuse!

Dan Stoenescu: Și eu vă mulțumesc!

Interviu realizat de Daniela Popescu pentru all4romania.eu

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…