cache/resized/49c685e5c00f4585d0a95561427cfe42.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni mai dă o șansă celor care nu au apucat să depună cererile de finanțare
cache/resized/696b2f68b111abb76f8124fe9a8b2688.jpg
KLADOVO
Corespondentul nostru din zona Kladovo, Ivan Vrzogic, ne transmite situația dramatică din zona Kladovo, o zonă în care
cache/resized/6a940c6071fcd0cb7c0e8f90da98ceb2.jpg
VELIKO GRADISTE
Duminica, 16 de februarie 2020, a avut loc ședinta consultativă a Uniunii Românilor din Serbia URS), la Veliko
cache/resized/979d54971003382a9e1e791839e8cc00.jpg
DIASPORA
La data de 31 ianuarie 2020, Marea Britanie va părăsi în mod oficial Uniunea Europeană. Retragerea se va efectua în
cache/resized/09e2307d6cb4292df3d46debb21e64a7.jpg
DIASPORA
Președintele comisiei senatoriale pentru Diaspora, Viorel Badea, a transmis o scrisoare ambasadorului Marii Britanii la
cache/resized/415d1f931abb3273aed95825a264cd97.jpg
BOR
Reluăm povestea celui mai mare și mai îndrăgit interpret de muzică populară românească din Serbia, inegalabilul Branko
cache/resized/e1713eebd7438d96d1bbcdeb74dbb51b.jpg
KLADOVO
Românii din Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor DUNĂREA, din Kladovo, reuniți într-un cerc restrâns, au
cache/resized/f8942b4df29cf7f90a8aa07bb0fc60d6.jpg
BOR
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac, un fin cunoscător al situației românilor din Valea Timocului, vorbește despre
cache/resized/b5af2ff47d16437c15c902c44bf65400.jpg
UCRAINA
După declarația jignitoare la adresa poporului român, făcută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit
cache/resized/63160834007421949242c09e0146dee6.jpg
KLADOVO
Aproape 200 de persoane s-au distrat pe cinste la Revelionul pe rit vechi, în Căminul Cultural din satul Vîrbița Mare
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Dec 11, 2015 - 437 Views

JIVA MOMIROVIĆ: „AVEM NEVOIE DE ASOCIAȚIE A ÎNVĂȚĂTORILOR ÎN SERBIA!”

Jiva Momirović este originar din orașul, port la Dunăre, Veliko Gradiște și din anul 2013 se preocupă intens de dezvoltarea cursurilor de limba română. Spune că face acest lucru numai din pasiune, el fiind un om de afaceri în domeniul construcțiilor. Ceea ce l-a determinat să se implice a fost situația propriilor copii, pe care vrea să îi învețe limba română. A pornit în 2013, cărând cu mașinile personale copiii din satele învecinate la cursurile de limba română organizate de părintele Iel Buobu Lui pe baza unui proiect finanțat de DPRRP. În acest an, Jiva Momirović a pus bazele unei asociații a învățătorilor români din Serbia și spune că aceasta va fi și o modalitate de a găsi dascăli pentru zonele în care nu se pot face cursurile de limba română cu elemente de cultură națională tocmai din cauză că nu există cadre didactice. A reușit, în zona în care trăiește, o zonă în care populația de etnie română e mai puțin numeroasă ca în alte zone, ceea ce acolo unde sunt românii mai numeroși, nu s-a reușit, adică să convingă conducerile școlilor să accepte cursuri de limba română în școli.

Reporter: Domnule Momirović, sunteți cunoscut mai mult ca un om de afaceri. De unde această chemare către ai ajuta pe românii din această zonă și de ce v-ați alăturat acestei mișcări de renaștere a comunității românești?

Jiva Momirović: Totul a pornit de la copiii mei. Am acasă două fetițe și vreau ca și ele să poată vorbi și cunoaște limba mea maternă. Soția mea este sârboaică și cel care le poate învăța sunt doar eu. Eu, însă, nu mă pot ocupa de asta. Dar a venit momentul ca la școală să se poată învăța limba română și când s-a aplicat acel proiect pilot, în zona Zajecear, prin anul 2012, la care au participat circa 1.600 de copii, m-am întrebat de ce nu se poate face același lucru și aici la noi sau la Pojarevac, ori pe Valea Moravei, precum și în alte locuri unde sunt copii români. În acel moment mi-a venit ideea ca și noi să începem pe aici să ne organizăm. Mai ales că, trebuie să vă spun, mai erau și alți părinți care voiau să își trimită copiii la cursurile de limba română. Tot în timpul acela s-a înregistrat și o asociație, condusă de doamna Jasmina Glișici, „Asociația părinților care vor și copiii lor să învețe limba română la școală", iar atunci eu am văzut și am înțeles că e momentul ca noi să ne unim și să lucrăm pentru asta. Am pornit mai întâi cu cursuri de limba română, mai ales că proiectul pilot s-a făcut doar în zona Zajecear, iar în zona Pojarevac nu, ca și cum pe aici nu ar fi români!

Reporter: Ați organizat cursuri voluntar, fără ca cineva să vă plătească pentru asta?

Jiva Momirović: Eu am o afacere în domeniul construcțiilor și am două mașini acasă, de aceea timp de trei luni am mers din casă în casă, prin două – trei sate învecinate, pentru a strânge copiii și a-i aduce la cursurile pe care le țineau, atunci, părintele Iel Buobu Lui și soția lui Rodica, de la Čuprija. Se întâmpla asta în anul 2013 și la acea vreme, timp de trei – patru luni, îi aduceam dimineața la cursuri și îi duceam după-amiaza acasă. În primul an, 2013, am avut doar 10 copii și câțiva adulți la cursuri, al doilea an (2014) am avut 30 de copii la cursuri, pentru că oamenii au realizat că e bine să se facă astfel de cursuri. Apoi am strâns semnături și am rugat directorul de la școală să putem și noi învăța limba română. Prima anchetă aici la noi, la Veliko Gradiște, s-a făcut în anul 2015 și am realizat că s-au declarat 86 de copii la două școli, pentru a învăța cursurile de limba română cu elemente de cultură națională.

Reporter: Curios este faptul că aici, la Veliko Gradiște, românii sunt în proporție mai mică decât în alte zone, dar cu toate acestea, vor mai mult decât alții să meargă la școală pentru a învăța limba română.

Jiva Momirović: Oamenii de aici au o gândire mai liberă și avem nu numai români care vor să învețe limba română, ci și sârbi! Avem 10 – 15 la sută români, dar am văzut că că vin la aceste cursuri și sârbii. Ne întâlnim zilnic cu sârbi care atunci când aud graiul nostru ne spun că e frumoasă limba asta și vor și ei să o învețe.

Reporter: Vorbiți-ne puțin despre asociația pe care doriți să o înființați aici!

Jiva Momirović: După toate rezultatele de pe teren, avem ideea înființării unei asociații de învțători. Vrem o asociație a învățătorilor care să fie în legătură cu cei din România, să avem o bază, să știm câți profesori avem, cine sunt ei, să facem schimburi de experiență cu cei din România. Asociația este în faza de înregistrare și deja avem contact cu mulți profesori pe care nici nu i-am cunoscut până acum. Această asociație va furniza cadre didactice pentru toate școlile unde nu sunt cadre didactice.

Reporter: Există interes pentru o astfel de asociație? Vin oamenii către dumneavoastră?

Jiva Momirović: Avem foarte multe contacte cu foarte mulți profesori și ei vin către noi, iar asta e un lucru bun.

Reporter: Ce spuneți despre vorbirea în grai?

Jiva Momirović: Nu e problemă, noi toți vorbim în grai, dar noi nu putem face nimic cu limba aceea în grai, aia e o limbă doar de muzeu, de istorie, ca să spun așa! Din păcate copiii nu mai știu nici aia în grai să vorbească și trebuie ca noi să îi învățăm limba română literară.

(interviul a fost realizat pe data de 26 septembrie 2015)

 
 
 
Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…