cache/resized/ed048c52edfef1133a8affb84e0b2fa9.jpg
SERBIA
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Vucic a declarat că alegerile de la Belgrad sunt programate pentru 2
cache/resized/e5346cd449c7960801124f90ac19d676.jpg
CHISINAU
Proiectul de twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul
cache/resized/6f7f59b93f54ec075d075b99c85d278a.jpg
KLADOVO
Centrul Cultural Românesc din Kladovo face un nou pas important spre atingerea obiectivelor sale educațională, intrând
cache/resized/9a2d5624e503809ffd6b1dd6ec3cda7a.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a lansat, pe 21 februarie, Sesiunea de finanțare nerambursabilă
cache/resized/4a043185bca22f25ad690d66c2175fe4.jpg
NEGOTIN
Direcția pentru proprietate a Republici Serbia a anunțat licitație publică pentru lucrări de modernizare a punctului de
cache/resized/33e8d47e1bce39c13b6e7b0f9a9fd197.jpg
KLADOVO
Salariu mediu nu este o singură măsură de calitate de viață și nivelul de trai, dar cu siguranță este una dintre cele
cache/resized/4e5f6ac2ee3442a2d05cd9485bb18f48.jpg
KLADOVO
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj a dăruit 100 de volume de carte Centrului Cultural Românes din
cache/resized/2c00382a0d67c08b0d2d4794c757a4f7.jpg
KLADOVO
Ziua Națională a României, Ziua Marii Uniri și cea mai importantă în istoria modernă a României a fost marcată și
cache/resized/f38324fefe3d89de9268bb61a8fd0199.jpg
PETROVAC
Partidul Român din Serbia și sărbătorit centenarul, printr-o adunare festivă și un congres extraordinar la care s-au
cache/resized/a644442ad26efc62fb1f28be444cfbbd.jpg
SERBIA
Potrivit unui raport al Reuters, viceprim-ministrul sârb, Milos Vucevic, recunoaște îmbunătățirea considerabilă a
Romeo Crîșmaru Scris de  Ian 15, 2016 - 1530 Views

„ROMÂNIA TREBUIE SĂ ÎȘI ASUME UN PROIECT PENTRU MOLDOVA”

Interviu realizat cu profesorul universitar Dan Dungaciu, președintele Fundației Universitare a Mării Negre și directorul Institutului de Știinţe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI).

După dezbaterea cu titlul „Fondul Moldova – Planul Marshall al României pentru Republica Moldova" ce a avut loc joi, 14 ianuarie 2016, la Institutul de Cercetări Europene din Cluj-Napoca, Dan Dungaciu a acordat un interviu telefonic pentru jurnalromanesc.ro în care susține și argumentează necesitatea implicării mult mai profunde a României în eleborarea unui proiect viabil pentru salvarea Republicii Moldova. „Dacă Polonia în acest moment e foarte dispusă să discute relația ei cu Ucraina sau să aducă Ucraina cât mai aproape de spațiul european, prin acest concept de Intermarium, nu înțeleg de ce România nu ar trebui, inclusiv folosindu-se de acest precedent polonez, să discute un tip de inserție sau de aducere mai aproape a Republicii Moldova, chiar prin alte căi decât cele uzuale, spre spațiul euroatlantic! Eu cred că acest moment este, potrivit unor experți, o fereastră de oportunitate cu care România nu se va mai întâlni prea curând. În pofida a ceea ce se vede în aparență, momentul este extrem de favorabil ca România să ia o atitudine față de Republica Moldova și să se implice nițel mai eficient acolo", susține Dan Dungaciu.

Reporter: Cum a fost o asemenea dezbatere ieri, în contextul în care la Chișinău era ceea ce era?

Dan Dungaciu: Am precizat, încă din debutul întâlnirii noastre cu publicul de la Cluj, că facem această dezbatere despre Fondul Moldova în contextul evoluției politice tumultuoase de la Chișinău, având și conștiința faptului că aceste evoluții nu sunt fundamentale, sau dacă vreți sunt fundamentale, dar nu sunt importante. Altminteri spus, problema României în acest moment nu e doar ce se petrece acum la Chișinău, spectacolul va continua, pentru că este departe de a fi epuizat, și este ce se va întâmpla după ce acest spectacol, într-o formă sau alta, se va fi încheiat, pentru că problema României în relația cu Republica Moldova ține de un tip de proiect pe care România trebuie să și-l asume, indiferent cine va conduce Moldova în funcția de premier. Indiferent că vor fi sau nu alegeri anticipate, România trebuie să își regleze un tip de atitudine față de Republica Moldova, care să fie suficient de coerentă și de competentă, încât să nu depindă nici de guvernările de la București, nici de guvernările de la Chișinău, adică să avem o ofertă suficient de coerentă ca să fie acceptată printr-un plan de la Snagov, de clasa politică de la București (când spun Pactul de la Snagov, fac referire la cel din anul 1995, prin care clasa politică unanim, la sugestia Academiei Române și Președinției, a semnat un pact, la Snagov, prin care toată clasa politică, indiferent că e la putere, indiferent că e în opoziție, va merge pe proiectul euroatlantic). Deci, în Republica Moldova, pe baza unui asemenea Plan de la Snagov, clasa politică trebuie să își asume destinele Republicii Moldova, iar instrumentul prin care poate acționa acolo este Fondul Moldova, pe care l-am propus noi. Deci asta ar fi legătura între tumultul de la Chișinău și ceea ce am prezentat noi la Cluj. E nevoie, dincolo de evenimentele secvențiale, și să venim cu proiecte clare, coerente, asumate, pentru Republica Moldova, iar noi credem că în centrul unui asemenea proiect trebuie să fie Fondul Moldova, propus de noi.

Reporter: Și, într-un anumit context european, în care aș include și Germania, credeți că România ar mai putea să facă ceva, să mai inițieze un asemenea plan sau îl va abandona?

Dan Dungaciu: Uitați-vă ce face Polonia acum, prin așa numita resurecție la nivelul președintelui Poloniei, a proiectului Intermarium, acesta fiind un proiect interbelic care viza o federație de state tampon între Germania și Rusia, care includă din Polonia până la Marea Adriatică, inclusiv România urmând să facă parte din acest plan, în conceptul inițial. Ei, acest concept, fără să fie denunțat, a fost relansat de președintele Poloniei și evident că un rol important îl are Ucraina în acest concept. Deci, dacă Polonia în acest moment e foarte dispusă să discute relația ei cu Ucraina sau să aducă Ucraina cât mai aproape de spațiul european, prin acest concept de Intermarium, nu înțeleg de ce România nu ar trebui, inclusiv folosindu-se de acest precedent polonez, să discute un tip de inserție sau de aducere mai aproape a Republicii Moldova, chiar prin alte căi decât cele uzuale, spre spațiul euroatlantic! Eu cred că acest moment este, potrivit unor experți, o fereastră de oportunitate cu care România nu se va mai întâlni prea curând. În pofida a ceea ce se vede în aparență, momentul este extrem de favorabil ca România să ia o atitudine față de Republica Moldova și să se implice nițel mai eficient acolo.

Reporter: Spuneți-mi dacă există vreun semnal până acum, venit din partea Guvernului României!

Dan Dungaciu: A existat o suită de dezbateri la Fundația Universitară a Mării Negre, legată de conceptul acesta, la care au participat, începând de la experți în fonduri de investiții, până la experți financiari care și-au dat cu părerea despre el. La nivel guvernamental, încă nu a ajuns acest concept, dar vă pot spune că am primit întrebări legate de ce ar însemna un asemenea concept. Mai multe întrebări concrete am primit, însă, de la presa din Occident, în special de la presa germană, care ne-a sunat, ne-a întrebat și chiar un expert german care lucrează acum în Republica Moldova ne-a propus parteneriate, colaborări bilaterale legate de Republica Moldova, arătându-se extrem de interesat de ceea ce ar putea însemna acest Fond Moldova.

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…