cache/resized/49c685e5c00f4585d0a95561427cfe42.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni mai dă o șansă celor care nu au apucat să depună cererile de finanțare
cache/resized/696b2f68b111abb76f8124fe9a8b2688.jpg
KLADOVO
Corespondentul nostru din zona Kladovo, Ivan Vrzogic, ne transmite situația dramatică din zona Kladovo, o zonă în care
cache/resized/6a940c6071fcd0cb7c0e8f90da98ceb2.jpg
VELIKO GRADISTE
Duminica, 16 de februarie 2020, a avut loc ședinta consultativă a Uniunii Românilor din Serbia URS), la Veliko
cache/resized/979d54971003382a9e1e791839e8cc00.jpg
DIASPORA
La data de 31 ianuarie 2020, Marea Britanie va părăsi în mod oficial Uniunea Europeană. Retragerea se va efectua în
cache/resized/09e2307d6cb4292df3d46debb21e64a7.jpg
DIASPORA
Președintele comisiei senatoriale pentru Diaspora, Viorel Badea, a transmis o scrisoare ambasadorului Marii Britanii la
cache/resized/415d1f931abb3273aed95825a264cd97.jpg
BOR
Reluăm povestea celui mai mare și mai îndrăgit interpret de muzică populară românească din Serbia, inegalabilul Branko
cache/resized/e1713eebd7438d96d1bbcdeb74dbb51b.jpg
KLADOVO
Românii din Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor DUNĂREA, din Kladovo, reuniți într-un cerc restrâns, au
cache/resized/f8942b4df29cf7f90a8aa07bb0fc60d6.jpg
BOR
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac, un fin cunoscător al situației românilor din Valea Timocului, vorbește despre
cache/resized/b5af2ff47d16437c15c902c44bf65400.jpg
UCRAINA
După declarația jignitoare la adresa poporului român, făcută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit
cache/resized/63160834007421949242c09e0146dee6.jpg
KLADOVO
Aproape 200 de persoane s-au distrat pe cinste la Revelionul pe rit vechi, în Căminul Cultural din satul Vîrbița Mare
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Dec 21, 2015 - 259 Views

„PROBLEMELE COMUNITĂȚII ROMÂNEȘTI TREBUIE SOLUȚIONATE PAS CU PAS”

Cu ocazia vizitei oficiale în Serbia, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a acordat un interviu cotidianului Politika. Demnitarul român a abordat, cu această ocazie, subiecte precum relatiile româno-sârbe si drepturile comunitãtii românesti, atât din Voievodina cât si din Serbia de Răsărit. Vă prezentăm integral traducerea în limba română a interviului din prestigiosul cotidian POLITIKA.

Interviu„Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni

Problemele comunităţii româneşti ar trebui soluţionate pas cu pas. Minoritatea română din Serbia şi minoritatea sârbă din România reprezintă punţi de legătură în relaţiile bilaterale prieteneşti

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, numit în funcţie în urmă cu o lună, a sosit astăzi, 18 decembrie a.c., în vizită la Belgrad. Demnitarul român are în agendă o serie de vizite în Serbia şi se va întâlni cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Voivodina. În interviul său, acordat „Politika", ministrul român a subliniat că în Serbia se află o comunitate românească semnificativă, iar pentru binele acesteia este necesar a fi în legătură permanentă cu autorităţile sârbe. Motivul principal al vizitei sale este marcarea a 25 de ani de activitate a Comunităţii Românilor din Serbia, una din cele mai vechi asociaţii româneşti din Serbia. Ministrul Stoenescu, care a fost educat în SUA şi Marea Britanie, cu misiuni diplomatice la Madrid şi Beirut, conduce două instituţii importante, Departamentul pentru românii de pretutiundeni şi Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni. Departamentul pentru românii de pretutindeni are un rol important în dezvoltarea parteneriatelor şi proiectelor cu reprezentanţii asociaţiilor românilor de pretutindeni. Acest departament acordă fonduri nerambursabile românilor de pretutindeni pentru a-i sprijini în păstrarea identităţii istorice, susţinând cursurile şi serviciul religios în limba maternă şi organizarea de evenimente culturale. Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" are un rol complementar şi organizează cursuri pentru profesorii români din diaspora, precum şi reuniuni cu experţi în acest domeniu. Pentru realizarea acestor proiecte, ministrul român a arătat că va depune toate eforturile pentru a discuta cu autorităţile relevante, centrale sau locale, din statele unde trăiesc românii din diaspora pentru ca, pas cu pas, să le soluţioneze problemele şi să se asigure de păstrarea identităţii lor culturale în statele unde aceştia trăiesc.

Politika: Ce fel de politică promovează România în domeniul minorităţilor?

Dan Stoenescu: România protejează dreptul fiecărui individ să se declare ca aparţinând unei minorităţi naţionale şi să folosească limba natală în serviciu public şi judiciar, să beneficieze de servicii religioase şi să fie educat în limba maternă (la toate nivelurile de educaţie), să aibă acces la media în limba maternă, să poată fi implicat în viaţa publică şi în procesul de luare a deciziilor privind întreaga societate şi nu numai a minorităţii de care aparţine. Mai mult, România susţine activităţile culturale care promovează identitatea persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale printr-o alocare financiară semnificativă dedicată organizaţiilor reprezentative ale minorităţilor. În acest context, partea română aşteaptă ca minoritatea română să se bucure de acelaşi tratament, oriunde se află. Pentru partea română este important conceptul reciprocităţii.

Politika: De ce drepturi se bucură minoritatea sârbă din România?

Dan Stoenescu: Sârbii constituie una din cele 20 de minorităţi recunoscute oficial în România şi numără aproximativ 18.000 de persoane, potrivit datelor recensământului din 2011. România acordă acelaşi nivel de protecţie a dreptului la educaţie pentru toţi membrii minorităţilor din întreaga ţară, inclusiv pentru minoritatea sârbă. Educaţia în limba sârbă este organizată la toate nivelurile, de la grădiniţă până la nivel universitar, având la dispoziţie manuale şi materiale educative alternative în limbile minorităţilor. Universităţile din Bucureşti şi Timişoara asigură formarea profesorilor, activităţile continue de formare profesională fiind organizate de inspectoratele şcolare şi centrele de perfecţionare la nivel judeţean. Episcopia Ortodoxă Sârbă din Timişoara este subordonată canonic Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Sârbe din Belgrad. A fost fondată în secolul 15 şi cuprinde 56 parohii şi cinci mănăstiri. Statul finanţează publicarea a cel puţin unei publicaţii pentru fiecare grup minoritar. Televiziunea naţională are un program săptămânal în limba sârbă, iar posturile locale de radio şi de televiziune au programe în limbile minorităţilor. Potrivit Constituţiei, Uniunea Sârbilor din România este reprezentată în Parlamentul României de un deputat. Vorbitorii de limba sârbă sunt angajaţi în serviciul public, în cadrul autorităţilor publice locale.

Politika: Care sunt aşteptările României cu privire la statutul minorităţii minorităţii române din Serbia?

Dan Stoenescu: România are un mare respect pentru minorităţile care trăiesc în ţara noastră şi consider minoritatea română din Serbia şi minoritatea sârbă din România reprezintă punţi de legătură pentru relaţiile noastre bilaterale prieteneşti. România acordă o atenţie specială comunităţilor de români de peste hotare, indiferent unde se află acestea, în Serbia, în Spania sau Germania. Promovăm o politică de protejare a comunităţilor noastre pentru a le ajuta să-şi păstreze identitatea culturală. Cu toate acestea, ştim că există probleme specifice cu care se confruntă minoritatea română din regiune şi încercăm să identifică, în mod activ, soluţii pentru a le îndeplini doleanţele.

Politika: Care este politica noului Guvern al României în dosarul Kosovo?

Dan Stoenescu: După cum ştiţi, poziţia noastră în privinţa Kosovo a rămas neschimbată. Considerăm că modalitatea de a identifica o soluţie în dosarul Kosovo trebuie să respecte principiile dreptului internaţional. Sprijinim un rol mai puternic al UE în Balcanii de Vest şi deciziile Consiliului European din decembrie a.c. sunt foarte grăitoare. Felicit Serbia pentru deschiderea primelor capitole de negocire privind aderarea la UE.

Politika: Cum percepe România progresele Serbiei în procesul integrării europene şi care ar fi sfatul Dumenavoastră pentru negocieri de succes în privinţa capitolului 23 (justiţie şi drepturi fundamentale)?

Dan Stoenescu: În procesul extinderii europene, România a fost unul din cei mai vocali suporteri ai perspectivelor europene ale Serbiei şi va continua să furnizeze sprijin politic şi tehnic pentru ţara Dumneavoastră. Suntem pregătiţi să continuăm să punem la dispoziţie expertiza noastră pentru parcursul european al Serbiei, dacă îi este necesar Belgradului. Serbia a făcut un progres semnificativ în ultimul an şi doresc să folosesc acest prilej pentru a felicita Serbia pentru deschiderea primelor capitole de negociere, la 14 decembrie 2015. Din experienţa noastră, cheia succesului pe calea integrării europene este îndeplinirea tuturor criteriilor politice şi tehnice şi respectarea şi implementarea obligaţiilor asumate”.

Sursa: „Politika", 18 decembrie 2015 (Traducere neoficială)

 
 
 
Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…