cache/resized/11014af783204dcd174fa99d5ab6f03d.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa a efectuat, în perioada 24-29 iunie a.c., o vizită oficială în Republica Elenă,
cache/resized/4e721ad59b13a89b5005309e441811ec.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită la dialog reprezentanții mediului asociativ românesc din
cache/resized/d70f72e07e872a9e97d1f71a79446094.jpg
DIASPORA
S-au anunțat câștigătorii concursului de desene „Prieteni la distanță”, adresat copiilor români din
cache/resized/4404fbf22ef8ba99cef539bfa466f634.jpg
VELIKO GRADISTE
În ultima zi a lunii mai, la Veliko Gradiște liderii UDS Ujedinjena Demokratska Srbija (Serbia Democrată Unită) s-au
cache/resized/57bbec1555bfb980448b8e1dec2e823e.jpg
SERBIA
O DEZBATERE CONSTRUCTIVĂ! Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a avut vineri, 22 mai 2020, o întâlnire virtuală cu
cache/resized/8e9986cd197fdd168d0610a4c82fb83f.jpg
DIASPORA
De Ziua Internațională a Copilului, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni își propune să îi premieze pe câțiva
cache/resized/c9941ce49aefd48e98957d80377ae2f6.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa s-a deplasat zilele acestea la punctul de frontieră Nădlac I, în cadrul campaniei de
cache/resized/47a92516971aa1c248afe03c3986603a.jpg
PETROVAC
Continuăm seria interviurilor prin Skype cu românii din Serbia. Urmăriți, în materialul video aflat deasupra textului,
cache/resized/9dd4fc6a89d2612a3fb04fb664e811f0.jpg
KLADOVO
Vă prezentăm mărturii din infernul COVID 19, din Serbia! Un interviu prin Skype cu vicepreședintele Asociației EUDAVA
cache/resized/75aa31ff63ef08d50cf22079bcea3c0d.jpg
KLADOVO
Altădată plin de turiști și cu terase animate, la care aproape că nu mai găsei o masa liberă, orașul preferat al
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Mai 13, 2015 - 2333 Views

Copiii români din Timoc, în excursie la Craiova (bilingv RO - SRB)

Doi dintre liderii inimoși ai comunității românești, din zona Veliko Gradiște, Živa Lazić și Živa Momirović, și-au unit eforturile cu „Asociația de Cultură, Tradiție și Religie de pe Valea Moravei" din Isakovo și cu „Asociația Părinților care vor copii lor să învețe limba română" pentru a organiza o excursie de trei zile la Craiova, în perioada 8 - 10 mai 2015, pentru copiii care învață limba română în Serbia de Răsărit. Beneficiarii excursiei au fost copiii din Veliko Gradiște, Kucevo, Golubac, Kladovo și Zajecear. (articolul conține și o traducere în limba sârbă)

Participanții la excursia desfășurată la Craiova au fost elevi de la școală primară „Ivo LoleRibar" și liceul din Veliko Gradiște, de la liceul din Kučevo, de la Golubac (însoțiți de profesorul Trajan Doban și de Saša Jovanović, reprezentantul Asociației Românilor de pe Valea Pecului), din Kladovo și Podvrška (însoțiți de profesoara Diana Šolkotović) și din Zaječar (însoțiți de profesoara Una Vasiljević). De fapt, excursie e puțin spus pentru ceea ce s-a întâmplat, fiindcă cele trei zile au însumat mult mai mult decât plimbare și vizitare. Au însemnat cunoaștere, prietenie, căi deschise spre viitor. Copiii, unii pentru prima oară, au pășit într-o țară unde în jur au ascultat vorbindu-se numai limba pe care o aud acasă și de puțină vreme, unii de aproape doi ani, alții doar din toamnă, o studiază la școală. Pentru a înțelege însă de ce nu a fost numai o excursie, ci o adevărată aventură inițiatică, să o luăm însă cu începutul. Din 1833, în Serbia de Răsărit nu a mai fost folosită oficial limba română. Prin oficial ne referim la faptul că preoții români, amintiți de documentele vremii, au fost înlocuiți de către cei sârbi, iar cum în acea vreme ei aveau și rolul de învățători, limba română a rămas să se vorbească numai acasă. Fără școală și biserică s-a păstrat însă timp de aproape 200 de ani. În 2013 au început primele ore de limba română. Întâi printr-un proiect pilot inițiat în mai multe localități de către Consiliul Național al Minorității Române din Serbia, iar apoi ca obiect opțional-facultativ în școli și licee. Când spunem cunoaștere ca însemnătate a excursiei ne referim nu numai la limbă, istorie, obiceiuri, locuri românești, ci și la oameni.

Primire călduroasă la Liceul „Frații Buzești"

Excursia a debutat cu primirea mai mult decât călduroasă făcută de către colectivul Colegiului Național „Frații Buzești", în frunte cu doamna director adjunct Carmen Ștefănescu care, în parteneriat cu Asociația „Prima Treaptă", a organizat în cinstea oaspeților de aceeași limbă de la sudul Dunării un amplu program în cadrul activității sugestiv denumită „Deschiderea porților". Cităm din discursul de deschidere: „Întâlnirea de astăzi aduce tuturor bucurie de două ori: în primul rând, acest sentiment provine dintr-un simplu motiv – noi, copiii, v-am găsit pe voi, prin intermediul unor oameni mari, „părinți de suflet". Pe de altă parte, bucuria ne ajută să descoperim, împreună, rădăcini nebănuite, de „copac românesc". Învățăm, de asemenea, prin activități școlare, ce înseamnă să păstrăm identitatea unui neam. Bucuria de a fi român depășește frontierele unei țări și unește, într-o horă, culturile, tradițiile, religia și istoria unui singur popor din două țări-surori ortodoxe".

Vizitatorii au fost introduși în lumea liceului gazdă: le-a fost oferit nu numai turul cabinetelor, laboratoarele, sălilor, nu numai un program artistic minunat, ci și un torent cald de prietenie. Au fost schimbate nume și adrese, s-au legat prietenii, iar la final s-a încins o horă a frăției, așa cum românii știu s-o facă. Elevii buzeșteni le-au oferit musafirilor, în dar, ca amintire, cărți de povești și poezii în care aceștia au găsit dedicații sau scrisori, iar conducerea prânzul la cantina liceului. Dintre extraordinarii organizatori ai evenimentului amintim pe profesorii Crina Cismaru, Ana Szucs, Maria-Nicoleta Cismaru, Iuliana Pascalau, Julieta-Mihaela Talea, Oana Preda, Marina Elena, Maria Ionescu, Lili Leoni, Gabriel Dorobanțu, dintre învățători pe Adela Badea și Ileana Grigore, care, prin munca lor au făcut ca programul susținut de copii să umple tuturor sufletul de bucurie.

Apoi au urmat oprirea la Parcul Tineretului și apoi la Clubul de Arte Marțiale „WuQuan Li" unde elevii nu numai că au asistat la o demonstrație literalmente de forță, ci au și învățat tehnici de autoapărare de la campioni și vicecampioni europeni, balcanici, etc.

În vizită la Muzeul Olteniei

Ziua de sâmbătă a debutat cu îmbogățirea cunoștințelor prin vizita la Muzeul Olteniei la Secția de Științele Naturii unde copii au avut încântarea să privească expozițiile și să asculte explicațiile doamnei Cioboiu Olivia, iar cireașa de pe tort a fost vizionarea filmului legat de galaxie de la Planetarium. A urmat apoi vizita la Universitatea din Craiova.
Turului prin centrul vechi și cel nou ale Craiovei i-a urmat Parcul Poporului unde, în afară de plimbare, a fost organizat și prânzul îmbelșugat care i-a așteptat pe excursioniști la restaurant. A urmat apoi Mall-ul Electroputere Parc.

În orașul lui Brâncuși

Ziua de duminică a reprezentat o surpriză: vizita la Târgu Jiu unde copiii au fost așteptați de doamna rector al Universității „Constantin Brâncuși", Luminița Georgeta Popescu, și o echipă formată din decanii tuturor facultăților din oraș pentru un tur care în afară de facultățile de Inginerie, de Științe Economice și Gestionarea Afacerilor, de Relații Internaționale, Drept și Științe Administrative, de Științe Medicale și Comportamentale, a inclus și căminele studențești „Debarcader", cantina, terenurile de sport. A urmat prezentarea creațiilor lui Brâncuși atât vizual cât și prin explicațiile primite la fața locului de la Živa Lazić și Diana Šolkotović.

Menționăm că toate acestea nu ar fi fost posibile fără finanțarea prietenilor care nici nu au vrut să fie amintiți, fiindcă, așa cum afirmă ei, prietenia adevărată nu are nevoie de reclamă, iar pe parcursul sejurului și-au făcut, susțin ei, doar datoria de gazde, iar noi afirmăm că dacă ar fi existat un concurs pe această temă, ar fi luat medalia de aur.
Concluzia acestei excursii poate fi trasă doar privind fețele copiilor din fotografii și ascultându-le impresiile și nerăbdarea de a vizita din nou România sau de a ajunge la facultate aici. Din prima zi pe Facebook au început să curgă mesajele între prietenii noi care au fost tot mai mulți pe măsura desfășurării excursiei. Oameni inimoși, pe care poate am uitat să-i amintim, au făcut posibilă toată această bucurie. Le mulțumim! (Material și foto primite de la doamna profesor Diana - Silvia Šolkotović)

Varianta de text în limba sârbă:

Ekskurzija u Krajovi

Dva čoveka velikog srca, Živa Lazić i Živa Momirović, ujedinili su snage sa „Udruženjem za kulturu, tradiciju i religiju iz doline Morave" iz Isakova sa „Udruženjem roditelja koji žele da njihova deca uče rumunski jezik", radi ogranizovanja trodnevne ekskurzije u Krajovu u periodu 8-10. maj 2015. za decu koji uče rumunski jezik u Srbiji. Učesnici ekskurzije bili su učenici Osnovne škole „Ivo Lola Ribar" i gimnazije iz Velikog Gradišta, gimnazije iz Kučeva (u pratnji profesora Trajana Dobana i predstavnika „Udruženja Rumuna iz doline Peka") iz Kladova i Podvrške (u pratnji profesorke Diane Šolkotović), iz Zaječara (u pratnji profesorke Une Vasiljević). Zapravo, ekskurzija je jedan ograničeni period za ono što se dešavalo, pošto su ova tri dana objedinila nešto više od šetnje i posete.

Predstavljala je upoznavanje, prijateljstvo, otvorene puteve ka budućnosti. Neka dece su po prvi put kročila na tlo zemlje u kojoj su čuli kako se priča na jeziku koji čuju kod kuće, i za kratko vreme, neki skoro dve godine, neki od jeseni ga uče u školi. Da bi u potpunosti razumeli zašto ovo nije bila samo ekskurzija, već i jedna prava avantura, treba da krenemo ispočetka. Od 1883. godine, u Srbiji se zvanično ne koristi rumunski jezik. Pod zvaničnim se misli na činjenicu da su rumunski sveštenici bili zamenjeni srpskim, ali kako su u to vreme bili i u ulozi učitelja, rumunski jezik je počeo da se govori samo po kućama. Bez škola i crkvi zadržao se skoro 200 godina. Godine 2013. počeli su prvi časovi rumunskog jezika. Prvo kroz pilot projekat koji je organizovao Nacionalni savet rumunske manjine iz Srbije, nakon čega je ovaj jezik uveden kao izborni fakultativni predmet u osnovnim i srednjim školama. Kada kažemo upoznavanje kao cilj ekskurzije, mislimo ne samo na jezik, istoriju, običaje, mesta, već i na ljude.

Ekskurzija je počela više nego toplim prijemom koji je organizovao kolektiv škole „Frați Buzești" na čelu sa zamenikom direktora, gospođom Carmen Ștefănescu, koja je u saradnji sa asocijacijom „Prima Treaptă" ogranizovala obiman program u čast gostiju sa juga Dunava, pod imenom „Deschiderea porților" („Otvaranje vrata").

Citiram iz uvodnog govora „Današnji susret donosi svima radost na dva načina: na prvom mestu, ovaj osećaj dolazi iz jednog jednostavnog razloga – mi, deca, pronašli smo vas posredstvom velikih ljudi. Sa druge strane, radost nam pomaže da zajedno otkrijemo rumunske korene. Kroz školske aktivnosti takođe učimo šta znači očuvanje identiteta jednog naroda. Biti rumun prevazilazi granice jedne zemlje i ujedinjuje, kroz kulturu, tradiciju, religiju i istoriju jedan narod iz dve pravoslavne zemlje". Posetioci su bili uvedeni u svet škole domaćina: ne samo da su im ponuđeni obilasci kabineta, laboratorija, sala, i izuzetan umetnički program, već i toplo prijateljsko nahođenje. Razmenjene su adrese i imena, prijateljstva su se stekla, a na kraju se napravilo kolo bratstva, onako kako ga Rumuni umeju napraviti. Đaci „buzešteni" su u znak sećanja deci poklonili knjige sa pričama i poezijom u kojima su napisali posvete ili pisma, a rukovodstvu ručak u školskoj kantini. Među izvanrednim organizatorima ovog događaja navodim profesore: Crina Cismaru, Ana Szucs, Maria-Nicoleta Cismaru, Iuliana Pascalau, Julieta-Mihaela Talea, Oana Preda, Marina Elena, Maria Ionescu, Lili Leoni, Gabriel Dorobanțu, među učiteljima: Adela Badea i Ileana Grigore, koji su svojim radom organizovali ovaj program koji su podržali učenici i ispunili svima duše radošću.

Nakon toga sledila je poseta Parku Mladosti (Parcul Tineretului) i Klubu borilačkih veština „WuQuan Li" gde su đaci asistirali na demonstracijama snage, i od evropskih šampiona i vicešampiona učili tehnike samoodbrane.

Subota je počela obogaćivanjem znanja kroz posetu Muzeja Oltenija (Muzeul Oltenia), u odeljku za prirodne nauke, gde su deca imala to zadovoljsto da posete izložbu i slušaju objašnjenja gospođe Cioboiu Olivia, a vrhunac je bio gledanje filma vezanog za galaksiju u planetarijumu. Sledila je poseta Univerzitetu.

Obilasku starog i novog centra Krajove sledila je poseta Parku Naroda (Parcul Poporului), gde je osim šetnje bio ogranizovan i bogati ručak koji je čekao posetioce u restoranu. Posle parka, sledila je poseta šoping centru Electroputere Parc.

Nedelja je predstavljala iznenađenje: poseta gradu Târgu Jiu, gde je posetioce dočekala rektor univerziteta „Constantin Brâncuși", gospođa Luminița Georgeta Popescu, sa ekipom formiranom od dekana svih fakulteta u gradu radi obilaska Fakulteta inženjerstva, Ekonomskih nauka i Poslovnog menadžmenta, Međunarodnih odnosa, Prava i Administrativnih nauka, Medicinskih nauka, i studentskog kompleksa „Debarcader", u okviru kog su kantina i tereni za sport. Sletila je prezentacija dela Brancuși-a koliko vizuelno, toliko i kroz objašnjenja od strane Žive Lazića i Diane Šolkotović.

Napominjem da ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez finansiranje od strane prijatelja koji čak nisu ni želeli biti imenovani, jer, tako kako oni tvrde, pravo prijateljstvo nema potrebe za reklamom, i da su tokom boravka obavljali samo dužnosti domaćina, ali mi smo sigurni da, ako bi postojao konkurs na ovu temu, oni bi osvojili zlatnu medalju.

Zaključak ove ekskurzije može biti donesen po izrazima lica dece na slikama i na osnovu utisaka i njihovog nestrpljenja da ponovo posete Rumuniji ili upišu fakultet ovde. Od prvog dana na facebook-u su pristizale poruke od novih prijatelja koje su bile sve češće kako se ekskurzija razvijala. Ljudi velikog srca, koje sam možda zaboravila da napomenem, su doprineli svoj ovoj radosti. Mi im zahvaljujemo!

Prof. Diana Šolkotović

 

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…