cache/resized/63160834007421949242c09e0146dee6.jpg
KLADOVO
Aproape 200 de persoane s-au distrat pe cinste la Revelionul pe rit vechi, în Căminul Cultural din satul Vîrbița Mare
cache/resized/114dbc7220b2f69b76184080d3fbb4bb.jpg
DIASPORA
Institutul Hispano Roman, impreuna cu Scoala romaneasca Dacia Atena, Asociatia Dacia Rivoli si Scoala romaneasca
cache/resized/7f50ff8326de61382727fbc8ef13cce2.jpg
CHISINAU
„Tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuție, care creează, ne creează îngrijorare, şi,
cache/resized/9e011708599b42826f6cc9f2893b66ac.jpg
VOIVODINA
ZIUA CULTURII NAȚIONALE LA ROMÂNII DIN SERBIA! evenimentu va fi sărbătorit la Vârșeț, pe 16 ianuarie 2020; Coștei, pe
cache/resized/239a8ca3158e0a92eb2441de7338b9d0.jpg
INTERVIU
Prim-vicepreședintele PNL și europarlamentarul român Rareș Bogdan ia, pentru prima oară atitudine împotriva unora
cache/resized/5c3ba71dc7e9887f3ae8b06adacaa5f2.jpg
DIASPORA
Peste 300 de persoane au adunat împreună 100.000 de dolari la evenimentul de strângere de fonduri organizat de Romanian
cache/resized/2f414894593dad26f0e7866c66291426.jpg
ZAJECEAR
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a votat astăzi la Consulatul General al României de la Zaječar, Serbia. „Am
cache/resized/3b24a48add5f9dda4266e735456154f9.jpg
DIASPORA
Radu Cosma va exercita conducerea activităţii curente a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni până la numirea
cache/resized/913a061fc8d4201d919fd25d3784070a.jpg
DIASPORA
Briefing susținut de reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procese electorale, Iulian Ivan, pe tema stadiului
cache/resized/beb3d55ab86dca5fd77c4955d91da19b.jpg
DIASPORA
În fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 15.00, la „Generaţia Următoare”, TVR Internaţional vă aduce
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Mai 05, 2015 - 1668 Views

Cadouri pentru copiii românilor din zona Veliko Gradiște

Circa 150 de copii ai etnicilor români din orașul Veliko Gradiște, au primit ghiozdane complet echipate și echipamente informatice de la consulul general al României la Zajecear – Iulian Nițu și rectorul Universității „Constantin Brâncuși" din Târgu-Jiu – prof. univ. dr. ing. Luminița Popescu, care a venit însoțită de o delegație de profesori și studenți. La organizarea evenimentului au contribuit conducerea unității de învățământ, directorul Vesna Novkovici și profesori de la școalile din Veliko Gradiște și Petrovac na Mlavi.

La Veliko Gradiște, un oraș în care trăiește o comunitate importantă de români, aflat pe malul Dunării, în dreptul localității românești Moldova Veche, doi lideri ai comunității românești organizează cu eforturi proprii, de câțiva ani, cursuri de limba română, reușind să normalizeze relațiile interetnice, în așa măsură încât copiii din această zonă învață limba română și la școlile din oraș, în special la liceul din localitate. Živa Momirović este un om de afaceri care luptă pentru afirmarea identității culturale și lingvistice românești alături de Živa Lazić, fost primar al orașului Veliko Gradiște și fost președinte al primei Federații a Românilor din Serbia. Ca organizatori ai evenimentului din data de 4 mai 2015, cei doi au primit vizita consulului general al României la Zajecear – Iulian Nițu și a rectorului Universității din Târgu-Jiu – prof. univ. dr. ing. Luminița Popescu, care au oferit copiilor cadouri constând în echipamente și material didactic necesar în activitatea școlară. Mai exact, copiii care frecventează cursurile de limbă română de la Veliko Gradiște, Golubac și Kučevo au primit cadouri din partea consulului general al României la Zajecear și a doamnei rector, ghiozdane și echipamente informatice.

Am fost la Veliko Gradiste unde am donat un computer pentru copiii români ce învață limba română la liceul din acest oraș dunărean. De asemenea, am donat un computer pentru viitoarea Casă de Cultură Românească de la Veliko Gradiște. Copiii de la școala generală, prezenți la întâlnire, au primit ghiozdane dotate complet cu rechizite și câte un abecedar", a declarat, pentru jurnalromanesc.ro, consulul general Iulian Nițu.

Participare impresionantă

Interesul părinților și al copiilor a fost uriaș, în sală fiind prezente circa 150 de persoane. Ajutorul a venit și din partea doamnei director al liceului, Vesne Novkovic, dar și de la profesorii liceelor din Veliko Gradiste și Petrovac na Mlavi care au ajutat la organizare și au făcut distinșilor noștri oaspeți o primire călduroasă", spune Živa Momirović.

Oaspeții veniți cu cadouri pentru copiii care studiază limba română cu elemente de cultură națională au fost primiți cu multă căldură de directorul liceului, doamna Vesna Novkovici. Au mai fost prezenți directoarea școlii din satul Manastirica, sat locuit majoritar de români, precum și directorul adjunct al școlii generale din Veliko Gradiște. La întâlnire a participat și o delegație a Universității din Târgu-Jiu, condusă de rectorul Luminița Popescu și formată din alți patru profesori și studenți ai universității gorjene.
Consulul general al României la Zajecear – Iulian Nițu le-a mai oferi copiilor un drapel al României și insigne cu steagul României
Copiii prezenți la festivitate au primit promisiunea de a merge într-o excursie la Craiova.

Textul în limba sârbă, trimis redacției de Živa Momirović

U svečanoj sali gimnazije u Velikom Gradištu i Petrovcu na Mlavi prezentovan je uneverzitet Constantin Brankuš iz Trgu Žiua(Rumunija) , kroz izlaganje rektora luminita Popescu jepredstavila prednosti i uslove za studiranje.

Odziv i interesovanje roditelja i dece je bilo u velikom broju preko 150 osoba, uz veliku pomoć direktorke Vesne Novkovic i profesora gimnazije Iz Velikog Gradišta i Petrovca na Mlavi koji su pomagali u organizaciji i srdačnom prijemu.

Istom prilikom je deci koja pohadjaju kurseve rumunskog jezika iz Velikog Gradista, Golubca i Kučeva,konzul Republike Rumunije iz Zaječara podelio prigodne poklone a direktorki gimnazije Veliko Gradiste kompjuter sa opremom. Takodje je prezentovana ideja i dogovorena realizacija trodnevne ekskurziju u Kraiovi deci koja su pohadjala časove rumunskog jezika, na poziv i uz pomoć prijatelja (NGO) iz Kraiove,Organizacije roditelja koji žele da im deca uče rumunski jezik u školama", udruženja ,,Rumuna/Vlaha doline Morave" i roditelja koji su se samoorganizovali i iz svojih sredstva komletirali troškove.

 
 
 
Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…