cache/resized/fe91718afe188ba325a987cea88cf66e.jpg
KLADOVO
Urmăriți o nouă producție jurnalromaneascTV! Un material video despre Festivalul Românilor Kladovo 2019, în materialul
cache/resized/818709ec26740cece2cf48ef14611229.jpg
KLADOVO
A fost mare sărbătoare vineri, 5 iulie 2019, pentru românii din Kladovo și cei veniți din mai multe zone ale Serbiei de
cache/resized/02a8184d7519e9f45ece83dc23215e06.jpg
VOIVODINA
DECLARAȚIA referitor la materia opțională "Limba Română cu Elemente ale Culturii Naționale" a fost trimisă către toate
cache/resized/d39e1f419009ede6ee766c469a03195f.jpg
DIASPORA
Într-o atmosferă plină de voie-bună și energie, ediția 2019 a programului de tabere ARC, organizat de Ministerul pentru
cache/resized/617f485fd4d0e107533a748d465764c5.jpg
EVENIMENTE
S-au încheiat șase luni de foc în care România a fost, în premieră, deținătoarea Președinției rotative a Consiliului
cache/resized/57037e663808976dd4892d495ba356e4.jpg
EVENIMENTE
Activitățile de birou și cele din vacanță se află la poluri opuse. Când te afli la birou, de cele mai multe ori ești cu
cache/resized/96e87202ce7bfda78b3fa31b02533fd5.jpg
KLADOVO
După zeci de ani în care cursele cu vaporașul între Severin și Kladovo dispăruseră cu desăvârșire, printr-un proiect de
cache/resized/db67dc40e2a526604f441ed09667b517.jpg
EVENIMENTE
Dragi prieteni, cititori ai portalului jurnalromanesc.ro, vă prezentăm primul buletin de știri
cache/resized/38b362f836d6289ae3e000e79b607262.jpg
CHISINAU
Prima ședință a Guvernului condus de Maia Sandu a avut loc la Parlament. La ședință sunt prezenți șapte membri ai
cache/resized/d3082875330debea0522ddb3b5ce3963.jpg
DIASPORA
Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, ia atitudine după dezastrul de la votul din diaspora și a
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Sep 24, 2015 - 3119 Views

Impresii de la Congresul cadrelor didactice, de la Cluj

Colaboratorul nostru din Veliko Gradiște – Serbia, Jiva Momirovici, ne-a transmis câteva din impresiile și emoțiile puternice pe care le-a consemnat după ce, împreună cu mai mulți profesori din această fromoasă zonă locuită de români, au participat la simpozionul de la Cluj-Napoca. Asociația Generală a Învățătorilor din România a organizat în vara lui 2015 școli de vară la Chișinău și Eforie Sud și al XXXVII-lea său congres la Cluj-Napoca, cel mai amplu forum educațional al anului. Sute de participanți au vizitat dincolo de Prut- Cetatea Albă și localitatea Satu Nou din regiunea Odessa, Ucraina și dincolo de Tisa- localitățile Slatina, Apșa de Jos și Apșa de Mijloc din regiunea Transcarpatia, Ucraina. La congresul de la Cluj, desfășurat sub patronajul onorific al Ministerului Educației și Cercetării, au fost din toate județele României peste 600 de educatoare, învățători și profesori, cei care şi-au dorit să participe la cursuri de dezvoltarea profesională, să facă propuneri argumentate către minister pentru îmbunătăţirea programelor şcolare, să discute problemele învăţământului în general.

Pe lângă aceștia au participat, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, și 250 de dascăli de peste hotare constituiți în propriile asociații. Cei din R.Moldova, inclusiv din regiunea nistreană, atât de la școli cu predare în alfabet latin cât și din școli cu predare în grafie chirilică, sunt constituiți în Asociația Generală a Învățătorilor din România-filiala R.Moldova, asociație înregistrată încă din 2010 la Chișinău. Cei din Serbia de Răsărit și Voivodina s-au constituit din acest an în Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia. Colegii din regiunile Odessa, Transcarpatia și Cernăuți din Ucraina s-au constituit din acest an în Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina.

„Între 18 și 22 august 2015, în municipiul Cluj-Napoca a avut loc un simpozion dedicat profesorilor, la care au participat cadrele didactice din Moldova, Ucraina, Serbia și România. Din Serbia, au participat profesori de la Vârșeț, Belgrad, Zajecar, Bor și Veliko Gradiște. Profesorii Velina Stojkovic, Aleksandar Dimitrijevic și Biljana Lukic ca reprezentanți ai gimnaziilor și profesorii Svetlana Crăciun și Sladjana Rasic de la Școala elementară „I. L. Ribar" din Veliko Gradiște au luat parte la acest simpozion. Obiectivul principal al acestei întâlniri a fost de a face schimburi de experiență pedagogice, didactice, metodice și profesionale între colegi. Reprezentanții noștri de la Veliko Gradiște au prezentat școala noastră printr-o prezentare multimedia și o prezentare a școlii noastre în limba engleză cu traducere în română a doamnei profesor Una Vasiljevici de la Zajecar. Cu această ocazie, școala noastră a primit laude și echipamente și a fost numită ca un model în punerea în aplicare a limbii române, la cererea părinților și elevilor care au cerut în conformitate cu legislația Republicii Serbia, și limba țării vecine și prietene să fie studiată în Serbia, pentru care există un interes în creștere. În aceste 4 zile, în plus față de vizita de la Cluj, s-au organizat și vizite la Alba Iulia, Salina Turda și Cimitirul Vesel din satul Săpânța, județul Maramureș, în nordul României. Deplasarea noastră s-a încheiat cu o vizită la Ucraina și o depunere de flori în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Slatina, precum și o vizită la o școală primară în care se învață tainele limbii române din Apșa de Mijloc", ne transmite prietenul și colaboratorul nostru Jiva Momirovici.

Textul trimis de prietenul nostru va fi publicat și în limba sârbă

Simpozijum prosvetnih radnika u Cluj-Napoca Rumuniji

Od 18.08.2015. do 22.08.2015. godine u gradu kluž-Napoka u Rumuniji održan je 37. Simpozijum prosvetnih radnika na kome su učestvovali prosvetni radnici iz Moldavije, Ukrajine, Srbije i Rumunije. Iz Srbije su svoje učešće uzeli profesori iz Vršca, Beograda, Zajecara, Bora i Velikog Gradišta. Profesori Velina Stojković, Aleksandra Dimitrijević i Biljana Lukić kao predstavnici gimnazije i učiteljice Svetlana Božic i Sladjana Rasic ispred osnovne škole I. L. Ribar iz V. Gradišta su uzele učešće na ovom simpozijumu. Glavni cilj ovog susreta bio je razmena pedagoških, didaktičkih, metodičkih i stručnih iskustava između kolega. Naši predstavnici iz Velikog Gradišta su prezentovali našu školu kroz multimedijalnu prezentaciju i predstavljanje naše škole na engleskom jeziku uz prevod na rumunskom profesorke Une Vasiljević iz Zaječara. Tom prilikom, naša škola je dobila pohvale i najbolje karakteristike i proglašena je školom modelom kao primer prilikom uvodjenja rumunskog jezika na zahtev roditelja i učenika koji su to tražili a po zakonu Republka Srbije, i kao jezik susedne prijateljske države za kojim ima sve većeg interesovanja u našoj sredini. U ovih 4 dana pored obilaska Kluža, organizovala se i poseta do Alba Iulie, Salina Turde i veselog groblja u selu Sapanta, u okrugu Maramureš na severu Rumunije. Simpozijum se završio posetom Ukraini I to polaganjem cveća ispred spomenika Stefana velikog i svetog u mestu Slatina i posetom svih učesnika jednoj osnovnoj školi koja se pohadja na rumunskom jeziku u mestu Apša de Mižloc.

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…