cache/resized/3aa0aeadced1d84b4136e1148cc33449.jpg
MAJDANPEK
Locuitorii unui mic sat românesc, de pe Valea Timocului, vor să construiască o biserică românească. De peste două
cache/resized/b42f2a2555c1968bb270b12db90bb6f5.jpg
DIASPORA
22 februarie 2020 – Sala Polivalentă Palavela Torino - singurul oraș din Italia pe harta turneului aniversar
cache/resized/220bd3cf9da44e41294c259dec1e276a.jpg
INTERVIU
Un interviu deschis și sincer cu George Simion, activistul care vrea UNIREA! În premieră despre partidul politic pe
cache/resized/9da5ba81c3963eb97cc335e08d6467ac.jpg
CHISINAU
Patru noi mandate de deputați în Parlamentul Republicii Moldova! Circumscripțiile uninominale 17, 33, 48 și 50 și-au
cache/resized/8dc57829d6f1d85f4446e00eac6e7d59.jpg
BALTI
Președintele Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, pare să fie pe val după ce a obținut o victorie
cache/resized/10fc12c6e28305d57ba08f09321457cb.jpg
DIASPORA
Lista secțiilor de votare din străinătate la alegerile prezidențiale, aprobate prin hotărâre a Autorității Electorale
cache/resized/8b61b25f8480747b22de57d1d5b4c2ab.jpg
CHISINAU
Alegerile locale din Republica Moldova, din data de 20 octombrie 2019, dau câștig de cauză socialiștilor, care au
cache/resized/d4af68235adafb6fb32bbd67cf6ae121.jpg
CHISINAU
Ședința Guvernului Republicii Moldova din 18 octombrie 2019 a adus câteva decizii importante. Guvernul Maia Sandu
cache/resized/b787fb556c82ff26687ee6c65e166b41.jpg
CHISINAU
Comisia Europeană va oferi Republicii Moldova un sprijin bugetar în valoare de peste 14 milioane de euro pentru a
cache/resized/6d3e21c45b0531285a5b6085f5b7de24.jpg
UCRAINA
Consiliul Național al Românilor din Ucraina îi solicită președintelui Zelenski să anuleze articolul 7 al Legii
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Mircea Popescu Scris de  Apr 18, 2018 - 3835 Views

MISIUNE DE VOLUNTARIAT ÎN SPITALELE DIN ROMA

Episcopia Ortodoxă Română din Italia, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan, a dat șansa și posibilitatea credincioșilor români care vor să ajute pe cei bolnavi, să se specializeze în cadrul unui curs de formare ca “voluntari pentru bolnavi în spitale”. În acest sens, anul trecut s-a încheiat un ciclu de cursuri de formare a voluntarilor pentru bolnavi, la spitalul Sandro Pertini din Roma, la care s-au înscris un număr mare de persoane, de la mai multe parohii din Roma și împrejurimi.

După terminarea cursului părintele Ilie Ursachi, responsabilul Departamentului pentru spitale al Episcopiei Ortodoxe Române din Italia, a creat grupul de voluntari, care provin din peste 10 parohii ortodoxe române, și care a început să activeze în mai multe spitale din Roma și împrejurimi. Voluntarii care activează în acest grup sunt persoane care muncesc, dar care își oferă serviciile de voluntar în măsura timpului liber. Sunt voluntari care au reușit să ofere voluntariatului o zi fixă sau două zile pe săptămână, care merg în spital cu halat și ecuson conform regulilor interne, dar există și voluntari care nu reușesc să fie în spital permanent, însă, imediat ce sunt anunţaţi despre “un caz”, se organizează rapid și merg la el. De asemenea, în grup pot intra și alte persoane, chiar dacă nu au făcut cursuri, dar care vor să cunoască această activitate și să se implice în ea, prin mers la spital, prin promovarea voluntariatului, prin orice fel de sprijin.

Spitalele în care se face misiune de voluntariat la ora actuală sunt Sandro Pertini, Tor Vergata, A. Gemelli, Umberto I, Bambino Gesù, Centrul de recuperare Santa Lucia, San Filipo Neri din Roma și spitalul San Sebastiano din Frascati.

„Ne dorim, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ne extindem și în alte spitale. Suntem la început de drum, în fază de pionerat, și nu este ușor, dar activăm în cadrul asociaţiilor italiene de voluntari, ceea ce ne ajută să înţelegem mai bine această activitate. Noi, ca voluntari români ortodocși, încercăm să identificăm pe românii bolnavi și să le fim aproape cu tot ce putem. Activitatea desfășurată de grupul de voluntari este absolut benevolă și gratuită și nu este de tip medical. Nu-și atribuie competenţe medicale, ci doar de susţinere morală și spirituală a bolnavului, prin prezenţă și dialog, prin evaluare și împlinire, în limita posibilului, a unor necesităţi stringente ale bolnavului, inclusiv materiale, dacă este cazul. Întâlnirea cu bolnavii români în spitale este anunţată mereu pe grupul nostru de voluntari, pe wathsapp, din mai multe motive. Mai întâi, pentru a vedea cine și când poate să ajungă la ei, la spital, apoi pentru a face cunoscut și celorlalţi nevoile lor, inclusiv cele materiale și, nu în ultimul rând, pentru ca numele lor să fie preluat de ceilalţi voluntari, ca să fie date preoţilor parohi spre a fi pomenite la Sf. Liturghie. Tot aici e ”locul” unde ne sfătuim, ne consultăm, facem anunţuri, ne împărtășim experienţele din spitalele unde mergem fiecare. În afară de această întâlnire virtuală zilnică, avem și întâlniri periodice în una din parohiile din Roma pentru a găsi împreună modalităţile de lărgire și îmbunătăţire ale acestei nobile misiuni. Suntem în jur de 50 de voluntari, între care și patru preoţi, și sperăm să fim mai mulţi și să reușim să-i aflăm pe românii noștri bolnavi care au nevoie de o vorbă bună și de un prieten căruia să i se deschidă. Activitatea voluntarilor este diversă, în funcţie de tipul de bolnavi întâlniţi. Tot mai des vin din România părinţi cu copii grav bolnavi de tumori și alte afecţiuni grave, care poate nu cunosc limba italiană și au nevoie de o un loc de cazare pe perioada terapei, iar noi încercăm să le fim aproape. Apoi, sunt bolnavi care trăiesc la Roma, au familia cu ei, dar și prezenţa voluntarilor români îi bucură enorm. Le diversificăm programul și susţinem nu doar bolnavii, ci și familialii. O altă categorie de bolnavi sunt cei singuri, având familiile acasă în România, iar aici rolul voluntarului devine mai complex, fiind nevoie, de multe ori, să intermedieze între pacient și cadrele medicale. Nu în ultimul rând, se întâlesc situaţii și mai triste de bolnavi români care nu au pe nimeni aici la Roma, dar și cei de acasă au întrerupt legătura cu ei, iar voluntarii români devin noua lor familie”, a declarat Elena Agapi, voluntar la spitalul A. Gemelli din Roma.

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…