cache/resized/466f4dd6adc287715e5238bfed20e11e.jpg
DIASPORA
Scoala Arthis din Belgia, a lansat noul an școlar 2020-2021, în limba româna, pentru copiii cu vârste cuprinse între 4
cache/resized/72600b5de5ac5bc092076ac10e13c2bb.jpg
UCRAINA
Guvernul României a adoptat proiectul de Hotărâre privind privind suplimentarea bugetului Secretariatului General al
cache/resized/a62f3ae3c1cd6a2ffc7b18a352ef232a.jpg
KLADOVO
Pe baza unui proiect aprobat de Departamentul pentru românii de pretutindeni, la Kladovo au loc cursuri de limba română
cache/resized/38486c50163be152a062a2f65f442788.jpg
NEGOTIN
UNIUNEA ROMÂNILOR DIN SERBIA (URS) a transmis recent un comunicat de presă în care își exprimă dezaprobarea față de
cache/resized/11014af783204dcd174fa99d5ab6f03d.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa a efectuat, în perioada 24-29 iunie a.c., o vizită oficială în Republica Elenă,
cache/resized/4e721ad59b13a89b5005309e441811ec.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită la dialog reprezentanții mediului asociativ românesc din
cache/resized/d70f72e07e872a9e97d1f71a79446094.jpg
DIASPORA
S-au anunțat câștigătorii concursului de desene „Prieteni la distanță”, adresat copiilor români din
cache/resized/4404fbf22ef8ba99cef539bfa466f634.jpg
VELIKO GRADISTE
În ultima zi a lunii mai, la Veliko Gradiște liderii UDS Ujedinjena Demokratska Srbija (Serbia Democrată Unită) s-au
cache/resized/57bbec1555bfb980448b8e1dec2e823e.jpg
SERBIA
O DEZBATERE CONSTRUCTIVĂ! Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a avut vineri, 22 mai 2020, o întâlnire virtuală cu
cache/resized/8e9986cd197fdd168d0610a4c82fb83f.jpg
DIASPORA
De Ziua Internațională a Copilului, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni își propune să îi premieze pe câțiva
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Apr 16, 2018 - 2990 Views

VIZITA MINISTRULUI INTOTERO ÎN SPANIA

În perioada 13-16 aprilie 2018, o delegație a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), condusă de ministrul Natalia Elena Intotero, a efectuat o vizită de lucru în Regatul Spaniei. O serie de întâlniri bilaterale și dialoguri au conturat imaginea unei comunități bine conturate și articulate care trebuie sprijinită intens din țară.

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, a avut întrevederi cu doamna Amparo Marco Gual, primarul orașului Castellon de la Plana, și cu mediul asociativ românesc din comunitatea valenciană. Nivelul ridicat de integrare al comunității românești locale, care nu este doar cea mai numeroasă comunitate de străini, ci și cea mai bine articulată din provincia Castellon, a reprezentat un subiect important de discuție pe agenda zilei.

Comunitatea românească din Spania reprezintă un vector al relațiilor bilaterale strategice dintre cele doua țări, bazate şi pe interesele comune legate de prezenţa în Spania a celei mai numeroase comunități de străini din afara granițelor. Numărul românilor rezidenţi în Castellon de la Plana este de aproximativ 18.000 – 20.000 de persoane, iar în provincia Castellon, de circa 52.000 persoane. Este vorba vorba de o comunitate tânără, aproape 90% dintre românii de aici având între 16 şi 64 de ani.

„I-am mulțumit doamnei primar pentru sprijinul acordat comunității românești, pentru colaborarea pe care o are cu autoritățile române în cadrul parteneriatului de înfrățire cu orașul Târgoviște. MRP acordă o atenție deosebită programului , tocmai pentru că este o modalitate prin care autoritățile din România pot fi mai aproape de românii noștri plecați din țară. Castellon este un exemplu de bună practică în acest sens”, a precizat ministrul MRP.

De altfel, demnitarul și-a exprimat speranța că apropiata vizită a doamnei primar la Târgoviște (16 aprilie 2018) va aduce noi elemente pentru colaborarea dintre orașele înfrățite Castellon de la Plana și Târgoviște.

De asemenea, ministrul Natalia Intotero s-a întâlnit cu mediul asociativ românesc din comunitatea valenciană. În cadrul discuțiilor, o atenție deosebită a fost acordată modalităților prin care Guvernul României, prin intermediul MRP, poate augmenta atât demersurile de sprijinire a comunității românești aflată în Peninsula Iberică, cât și oportunitățile puse la dispoziție de minister prin finanțări nerambursabile pentru proiecte dedicate păstrării și promovării identității românești. „Munca dumneavoastră este foarte importantă și că faceți lucruri frumoase cu multă dragoste pentru România. Sunteți ambasadori ai țării noastre și vă asigur de tot sprijinul nostru”, a adăugat demnitarul, în cadrul întâlnirii cu mediul asociativ.

Agenda ultimei zile a vizitei în Spania a inclus participarea delegației MRP la hirotonirea Arhimandritului Teofil Roman, întru arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. Slujba a avut loc la Catedrala Ortodoxă Românească din Madrid. După slujbă, ministrul Natalia-Elena Intotero va avea o întâlnire cu mediul asociativ românesc din capitala Spaniei.

„Peste 500 de români au participat la hirotonirea Arhimandritului Teofil, mulți îmbrăcați în port popular. A fost un moment cu totul aparte care mi-a oferit ocazia să interacționez cu foarte mulți români. Oameni buni, integrați și care, iată, vor avea de astăzi un sprijin în plus, cu totul special, prin prezența Preasfințitului Teofil”, a precizat ministrul MRP.

După eveniment, ministrul Natalia-Elena Intotero a avut o întâlnire cu mediul asociativ românesc din capitala Spaniei.

„Relația cu mediul asociativ este foarte importantă. Îmi doresc să consolidez această relație, astfel încât membrii comunității să reprezinte portavocea noastră în comunitățile de români. Înființarea de noi asociații, alături de consolidarea și susținerea celor existente, precum și federalizarea acestora, ne vor face, consider eu, mai puternici și mai vocali în statele de reședință și trebuie să urmărim îndeplinirea acestor obiective. Mă bucură faptul că multe asociaţii româneşti au o colaborare strânsă nu numai cu autorităţile spaniole locale sau regionale, ci şi cu alte asociaţii din localităţile sau zonele unde îşi desfăşoară activitatea. Acesta este încă un aspect care denotă buna integrare socială şi relaţiile de prietenie şi bună vecinătate pe care rezidenţii români le au cu membrii comunităţii spaniole şi cu celelalte comunităţi de străini rezidenţi în Spania. Românii care trăiesc în străinătate sunt oameni apreciați, care s-au integrat armonios în comunitățile din țările de reședință. Avem oameni deosebit de valoroși care fac cinste României și declară cu demnitate faptul că sunt români. Cu sprijinul nostru, al Ambasadei și prin implicarea voastră vom contribui cu adevărat la realizarea proiectelor asumate de asociații. Ne propunem să fim mai aproape de români și să le oferim, oriunde s-ar afla, o parte de România”, le-a explicat ministrul Intotero reprezentanților asociațiilor prezenți la întâlnire.

Încă din prima zi a vizitei sale în regatul Spaniei, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a lansat propunerea semnării unui memorandum de colaborare între România și Regatul Spaniei, pentru a putea fi mai aproape de românii din Regat. Demnitarul a făcut propunerea în cadrul întrevederii pe care a avut-o, la Madrid, cu Marina del Corral Tellez, viceministru, secretar general pentru imigrație și emigrație din cadrul Ministerului Muncii şi Securităţii Sociale din Spania. În cadrul întâlnirii, ministrul a mulțumit pentru sprijinul acordat comunității românești din Spania, dar si pentru buna colaborare cu Ambasada României în Regat. Natalia Intotero s-a referit la rolul MRP, strategiile si programele aflate in derulare, la campania “Informare acasă! Siguranță in lume!”, ce va fi lansată in luna mai, și la programele pe care Guvernul le implementează în sprijinul românilor care și ar dori să vină acasă.

Ministrul a supus atenției oficialului spaniol câteva propuneri de interes.

„În Spania, la Madrid, avem atașați pe probleme de muncă, afaceri interne, economie și apărare, în cadrul Ambasadei. Intenționăm să trimitem atașați și pe probleme de educație, diaspora, turism, astfel încât să fim mai aproape de români. Aș dori să vă lansez o propunere. România are în Spania a doua cea mai mare comunitate românească din diaspora. Ne-ar fi de mare folos sprijinul și expertiza dumneavoastră. Astfel, vă invit în România pentru semnarea unui memorandum de colaborare”, a precizat ministrul MRP.

Viceministrul Marina del Corral Tellez a acceptat propunerea unui memorandum, precizând că cele două țări au multe in comun, mai ales in contextul comunității de români din Regat, dar și a comunității spaniole in România, și a salutat preocuparea demnitarului român pentru informare.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…