cache/resized/6a940c6071fcd0cb7c0e8f90da98ceb2.jpg
VELIKO GRADISTE
Duminica, 16 de februarie 2020, a avut loc ședinta consultativă a Uniunii Românilor din Serbia URS), la Veliko
cache/resized/979d54971003382a9e1e791839e8cc00.jpg
DIASPORA
La data de 31 ianuarie 2020, Marea Britanie va părăsi în mod oficial Uniunea Europeană. Retragerea se va efectua în
cache/resized/09e2307d6cb4292df3d46debb21e64a7.jpg
DIASPORA
Președintele comisiei senatoriale pentru Diaspora, Viorel Badea, a transmis o scrisoare ambasadorului Marii Britanii la
cache/resized/415d1f931abb3273aed95825a264cd97.jpg
BOR
Reluăm povestea celui mai mare și mai îndrăgit interpret de muzică populară românească din Serbia, inegalabilul Branko
cache/resized/e1713eebd7438d96d1bbcdeb74dbb51b.jpg
KLADOVO
Românii din Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor DUNĂREA, din Kladovo, reuniți într-un cerc restrâns, au
cache/resized/f8942b4df29cf7f90a8aa07bb0fc60d6.jpg
BOR
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac, un fin cunoscător al situației românilor din Valea Timocului, vorbește despre
cache/resized/b5af2ff47d16437c15c902c44bf65400.jpg
UCRAINA
După declarația jignitoare la adresa poporului român, făcută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit
cache/resized/63160834007421949242c09e0146dee6.jpg
KLADOVO
Aproape 200 de persoane s-au distrat pe cinste la Revelionul pe rit vechi, în Căminul Cultural din satul Vîrbița Mare
cache/resized/114dbc7220b2f69b76184080d3fbb4bb.jpg
DIASPORA
Institutul Hispano Roman, impreuna cu Scoala romaneasca Dacia Atena, Asociatia Dacia Rivoli si Scoala romaneasca
cache/resized/7f50ff8326de61382727fbc8ef13cce2.jpg
CHISINAU
„Tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuție, care creează, ne creează îngrijorare, şi,
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Apr 01, 2016 - 614 Views

MESAJUL MINISTRULUI DAN STOENESCU, LA COMEMORAREA VICTIMELOR MASACRULUI DE LA FÂNTÂNA ALBĂ

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a participat astăzi, 1 aprilie 2016, la comemorarea victimelor masacrului de la Fântâna Albă, Ucraina, cu ocazia marcării a 75 de ani de la tragicul eveniment. Oficialul român a depus o coroană de flori la monumentul martirilor și a adresat un mesaj celor prezenți. „Marea lecţie de istorie lăsată nouă de sutele de săteni din Valea Siretului, care au pierit aici acum 75 de ani, constă în puterea sacrificiului făcut pentru păstrarea identităţii naţionale, a limbii şi a credinţei înaintaşilor noştri”, spune demintarul român.

Mesajul integral transmis de ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu:

„Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la tragicul eveniment de la Fântâna Albă, când, la 1 aprilie 1941, în Duminica de Paști, au fost omorâţi sute de români, de către trupele sovietice.

Suntem adunați astăzi, în acest loc, pentru a comemora unul din cele mai dureroase momente din istoria noastră, când locuitori din Valea Siretului, din satele Pătrăuții-de-Sus, Pătrăuții-de-Jos, Cupca, Corcești, Suceveni, Oprişeni, Trestiana, Iordăneşti, au fost uciși la Varniţa, pe când încercau să treacă în România, fugind către partea de țară rămasă neocupată de soviete.

În acea zi de Paşti, au pierit în întregime sute de familii de români bucovineni. Vina lor era că erau români şi îşi doreau să trăiască liberi în propria lor țară. Să nu uităm că această mare tragedie a neamului românesc a fost continuată cu represaliile din iunie 1941, când alţi mii de români bucovineni, mulţi dintre ei rude ale victimelor de la Fântâna Albă, au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia și Kazahstan.

Timp de mai bine de jumătate de secol nu s-a putut vorbi despre ce s-a întâmplat la Fântâna Albă de nicio parte a granițelor. În cele din urmă, adevărul istoriei iese la iveală, iar datoria noastră, ca români, este să nu îi uităm niciodată pe toţi aceia care şi-au vărsat sângele pe aceste meleaguri. Acest moment dureros va dăinui în memoria colectivă a românilor și a ucrainenilor.

Istoria a făcut ca de o parte și de alta a granițelor noastre să trăiască comunități importante de ucraineni în România şi de români în Ucraina. Datoria celor două state este ca împreună să colaboreze pentru crearea unor condiţii de bună convieţuire, respect şi încredere, contribuind astfel la creşterea atât de necesară a stabilităţii în această parte a Europei.

Marea lecţie de istorie lăsată nouă de sutele de săteni din Valea Siretului, care au pierit aici acum 75 de ani, constă în puterea sacrificiului făcut pentru păstrarea identităţii naţionale, a limbii şi a credinţei înaintaşilor noştri.

Să ne înclinăm deci în faţa acestor martiri ai neamului românesc pe care-i pomenim astăzi şi să facem din jertfa lor un reper moral pentru generaţiile prezente şi viitoare”.

Totodată, ministrul delegat Dan Stoenescu a avut întrevederi cu guvernatorul regiunii Cernăuţi, Oleksandr Fişciuk şi cu preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Ivan Muntean.

În cadrul discuțiilor, oficialul român a reiterat sprijinului pentru suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, pe care România îl exprimă constant în dialogul bilateral şi în forurile internaţionale. Acesta a subliniat că România rămâne un avocat puternic al Ucrainei în ceea ce priveşte parcursul european al acesteia.

În ceea ce privește păstrarea identităţii culturale și a limbii materne a minorităţii române din Ucraina, ministrul delegat a reafirmat sprijinul constant al autorităților de la București. Oficialul a mai evidențiat însemnătatea educației de calitate în limba maternă și a accesului neîngrădit al minorităţilor naţionale la publicaţii şi alte forme de asistenţă acordată de statul înrudit.

„Este important ca administraţiile locale şi regionale să preia mesajele pozitive ale dialogului politic la nivel înalt şi să dinamizeze, la rândul lor, contactele bilaterale cu entităţi corespondente din cealaltă ţară”, a declarat ministrul delegat Dan Stoenescu.

În încheierea discuțiilor, părțile au agreat utilitatea dialogului permanent între reprezentanții autorităților din cele două state, atât la nivel central cât și local, și au exprimat satisfacţia pentru nivelul de dezvoltare al relațiilor bilaterale.

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…