cache/resized/4e5f6ac2ee3442a2d05cd9485bb18f48.jpg
KLADOVO
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj a dăruit 100 de volume de carte Centrului Cultural Românes din
cache/resized/2c00382a0d67c08b0d2d4794c757a4f7.jpg
KLADOVO
Ziua Națională a României, Ziua Marii Uniri și cea mai importantă în istoria modernă a României a fost marcată și
cache/resized/f38324fefe3d89de9268bb61a8fd0199.jpg
PETROVAC
Partidul Român din Serbia și sărbătorit centenarul, printr-o adunare festivă și un congres extraordinar la care s-au
cache/resized/a644442ad26efc62fb1f28be444cfbbd.jpg
SERBIA
Potrivit unui raport al Reuters, viceprim-ministrul sârb, Milos Vucevic, recunoaște îmbunătățirea considerabilă a
cache/resized/21c60e866afdbca8e699212531f50630.jpg
UCRAINA
Conflictul aflat în curs de desfășurare din Ucraina, care durează de acum douăzeci de luni, rămâne un accent principal
cache/resized/0139361706231f1a6567f652c39e73fa.jpg
KLADOVO
Centrul Cultural Românesc din Kladovo lucrează din plin. Instituția nou înființată cu sprijinul financiar al
cache/resized/1714e668f29074ddb28b498255f633b6.jpg
BOR
Mijlocul lunii octombrie și începutul sezonului de încălzire din ultimii ani în cea mai mare parte a Serbiei marchează
cache/resized/02cb8b0d83a8b8dff44b12e79d27d283.jpg
KLADOVO
Românii din Serbia de Răsărit sunt mai bogați și mai împliniți sufletește, după ce la Kladovo s-a deschis un minunat
cache/resized/b9b94c9cdcf46f8f4138fa7af3c2b4a9.jpg
VOIVODINA
Deși în Serbia au avut loc alegeri parlamentare și locale, se pare că și anul aceasta, până la finalul anului,
cache/resized/1744ac016798d9f21c01045f30afefdd.jpg
SERBIA
În 2008, Kosovo și-a proclamat independența; cu toate acestea, Serbia își menține poziția oficială conform căreia
Romeo Crîșmaru Scris de  Ian 26, 2020 - 31449 Views

Replica lui Eugen Tomac la inepțiile președintelui Ucrainei: „ÎI TRIMIT O CARTE DE ISTORIE!”

După declarația jignitoare la adresa poporului român, făcută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit căreia Bucovina de Nord a fost „ocupată” de români, europarlamentarul Eugen Tomac reacționează dur. El spune că Zelenski ignoră efectele pactului Ribbentrop – Molotov și că îi va trimite rezoluția prin care UE condamnă pactul criminal, dar și o carte de istorie, ca să mai învețe.

Întrebat, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Severin, ce părere are despre reacția întârziată a statului român față de declarațiile grave ale președintelui Ucrainei, potrivit cărora românii au ocupat Bucovina de Nord, europarlamentarul PMP Eugen Tomac a avut o replică dură.

În primul rând, Tomac spune că autoritățile române ar fi trebuit să reacțieoneze rapid și prompt, dar nu înțelege de ce nu au făcut-o. În al doilea rând, Eugen Tomac îl invită pe președintele ucrainean să ia act de faptul că teritoriile românești din granițele Ucrainei de astăzi au fost furate României prin pactul criminal Ribbentrop – Molotov, pact care a fost condamnat printr-o declarație a Parlamentului European. De asemenea, Tomac a mai precizat că îi va trimite președintelui Ucrainei Rezoluția Parlamentului European pentru a-l lectura și îi va aminti că Stalin este cel care a smuls României nordul Bucovinei și l-a alipit URSS, iar Ucraina l-a moștenit. „Rezoluția respectivă l-a enervat teribil și pe Putin”, spune Tomac.

„Uniunea Europeană, prin Parlamentul European, a condamnat Pactul Ribbentrov – Molotov. În acea rezoluție se spune foarte clar că în urma Pactului, României i-au fost luate teritorii care nu au mai fost întoarse niciodată. Este trecut expres acest lucru în Rezoluție, este un document cu o valoare politică extrem de puternică pentru țara noastră. Mi-am asumat eu acest angajament de a-i trimite această rezoluție președintelui Ucrainei, cu o notă foarte clară prin care îl invit să lectureze un pic ca să știe că nu noi am ocupat, ci prin voința românilor din Bucovina și a tuturor bucovinenilor s-a decis unirea cu România. Stalin a rupt nordul Bucovinei și l-a alipit la URSS, iar Ucraina a moștenit acest ținut!”, a explicat Eugen Tomac.

„A rămas prizonier propagandei staliniste! Îi trimit o carte de istorie să o lectureze!”

„Îi voi trimite Rezoluția și o carte de istorie, în limba engleză, să o lectureze cu atenție și să înțeleagă pentru că, probabil, după atâta cultură, ca actor, a uitat să lectureze lucruri elementare care țin de trecutul nostru comun, iar adevărul trebuie spus așa cum este el! A rămâne prizonier propagandei staliniste este un lucru foarte grav. În rest, statul român trebuia din a doua clipă să sancționeze ferm asemenea derapaje pentru că sunt lucruri cu care nu te joci în diplomație!”, a mai accentuat europarlamentarul român.

Ce a spus, mai exact, preşedintele Ucrainei

„În urma cu 101 ani a avut loc una dintre cele mai semnificative evenimente din istoria Ucrainei. Visele pentru care au trăit și au murit cei mai buni fii ai Ucrainei, pentru o țară independenta si unită. Acesta este un citat din actul „Sluca” care anunță unificarea într-un singur stat independent si a fost proclamat într-un mod solemn de către liderii UNR si ZUNR la 22 ianuarie 1919 în Piața Sofia din Kiev. În sfârșit s-a ivit șansa de a crea o țară independenta și unită. Ambițiile politicienilor de atunci i-au împiedicat să atingă adevărată unitate de stat. Unitatea nu stă în cuvinte, ci în fapte. Nu după mult timp Republica Populară Ucraineană a cedat Kievul sub presiunea bolșevicilor, o bună parte din teritoriile Galiției au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord de români, iar Transcarpatia i-a revenit Cehoslovaciei. Au trecut mai mult de 100 de ani. Am tras concluziile din această istorie? Ne învață un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina. Doar împreună suntem puternici”.

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…