cache/resized/83f604454422ed5000d4649ce706dda4.jpg
DIASPORA
Comunitatea românească din Franța a fost punctul principal de pe agenda vizitei de lucru pe care o delegație a
cache/resized/eb911105c4a8700ad176e16a9ecbd7a6.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a derulat pe parcursul anului 2022 o serie de programe și acțiuni
cache/resized/b84486206cc695356f23d632930882dd.jpg
DIASPORA
Sărbători de poveste, alături de cei dragi și cu sufletele pline de dragoste și speranță!
cache/resized/1f1080ea311d9838e03e061229bef294.jpg
VELIKO GRADISTE
Duminică, 11 de decembrie 2022, la Veliko Gradiște , orașul de la malul Dunării, reprezentanți ai Departamentului
cache/resized/3335863f9b6bcc110ee3b15854a58d06.jpg
DIASPORA
Ziua Națională a României a fost sărbătorită la Londra. Secretarul de stat al Departamentului pentru românii de
cache/resized/4b7be42aba70b56099adc576f6b5254e.jpg
UCRAINA
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe al României, i-a reamintit omologului său ucrainean, Dmîtro Kuleba, aflat
cache/resized/ff86725122244b216a9620ab8bfe4626.jpg
VOIVODINA
După cum deja se cunoaște, rezultatele alegerilor pentru Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din
cache/resized/25d719098d25c26444fc2647f1bca423.jpg
SERBIA
Despre zona Balcanilor de Vest se vorbește poate pre puțin în ultima vreme, deși aici este o scenă de istorie mereu
cache/resized/295670c0b54ec0d096eeb7d285d60a5f.jpg
KLADOVO
Apar primele rezultate de la alegerile desfășurate duminică, 13 noiembrie 2022, în Serbia pentru desemnarea membrilor
cache/resized/79b3c26e1855efb7bc93a291354afc06.jpg
VOIVODINA
Duminică, 13 noiembrie 2022, românii din Serbia își vor alege membrii Consiliului Național al Minorității Naționale a
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Oct 20, 2019 - 34307 Views

PREȘEDINTELE UCRAINEI, SOMAT SĂ ANULEZE ARTICOLUL 7 DIN LEGEA EDUCAȚIEI

Consiliul Național al Românilor din Ucraina îi solicită președintelui Zelenski să anuleze articolul 7 al Legii Educației.

La Cernăuți a avut loc ședința ordinară a Consiliului Național al Românilor din Ucraina. Membrii Consiliului – societăți pentru cultura românească din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa – au aprobat o adresă către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, solicitându-i să inițieze procedura de anulare a articolului 7 al Legii Educației, care reduce semnificativ dreptul la studii în limba maternă, informează Agenția BucPress.

Potrivit adresării semnate de membrii Consiliului, în calitate de subiect al inițiativei legislative președintelui Volodimir Zelenski i se solicită să introducă de urgență unele amendamente la art. 7 al Legii Educației, utilizând normele Constituției Ucrainei: „Cetățenilor care aparțin la minoritățile naționale, în baza legii, le este garantat dreptul la învățământ în limba maternă”, ceea ce corespunde art. 8, 10, 22, 24, 25 și 53 ale Legii Fundamentale a Ucrainei.

Consiliul Național al Românilor din Ucraina argumentează că românii, care sunt o comunitate autohtonă și locuiește pe pământul său de mii de ani, are tot dreptul să vorbească, să-și învețe copiii în școli în limba maternă, să-și păstreze patrimoniul cultural și să se bucure de toate drepturile consfințite de Constituția Ucrainei.

Agenția BucPress publică în continuare textul Adresării semnate de majoritatea membrilor Consiliului Național al Românilor din Ucraina și trimisă Președintelui Ucrainei.

ADRESARE

Mult stimate Volodimir Zelenski, noi, reprezentanții forumului comunității românești – Consiliul Național al Românilor din Ucraina – ne adresăm către dumneavoastră în legătură cu necesitatea urgentă de a rezolva problemele care au o importanță vitală pentru noi – păstrarea limbii materne în procesul de învățământ și în sfera publică, în zonele locuite compact de populația românească din Ucraina.

Reprezentanții comunității românești și-au dat fără ezitări votul la alegerile prezidențiale și parlamentare pentru schimbări europene în Ucraina, pe care le-ați promovat nemijlocit. Am susținut dorința Dumneavoastră de a schimba legile inechitabile ale fostei puteri, legi care au afectat drepturile minorităților naționale. De aceea, contăm pe sprijinul Dumneavoastră în privința anulării controversatului articol 7 (privind limba de studii) al Legii Educației din 5 septembrie 2017. Menținerea acestui articol reprezintă, de fapt, renunțarea Ucrainei la obligațiile sale față de cetățeni, față de comunitatea internațională, nemaivorbind despre caracterul anticonstituțional și antiistoric al Legii Educației.

Mult stimate Președinte! Sperăm că așteptările alegătorilor Dumneavoastră nu vor fi ignorate, precum au procedat în trecut reprezentanții fostei puteri. Fiecare cetățean ucrainean, fiecare contribuabil care finanțează sistemul de învățământ are dreptul la educație în limba maternă. Vă rugăm să propuneți, în calitate de subiect al inițiativei legislative, introducerea urgentă a unor amendamente la art. 7 al Legii Educației, utilizând normele Constituției Ucrainei: „Cetățenilor care aparțin la minoritățile naționale, în baza legii, le este garantat dreptul la învățământ în limba maternă”, ceea ce corespunde art. 8, 10, 22, 24, 25 și 53 ale Legii Fundamentale a Ucrainei.

Revenirea la normele Constituției Ucrainei, care sunt norme de acțiune directă și care garantează învățământul în limba maternă, va permite detensionarea relațiilor sociale în ceea ce privește problema lingvistică în sistemul de învățământ al Ucrainei, fiind un pas înainte pe calea consolidării relațiilor de prietenie cu statele vecine, membre ale UE și NATO (România, Ungaria, Polonia, Bulgaria și statele lidere ale comunității europene).

Ucraina și-a asumat o serie de angajamente față de România în baza „Tratatului privind relațiile de cooperare și bună vecinătate dintre România și Ucraina” (Tratat ratificat prin Legea nr. 474/97, adoptată de Rada Supremă la 17.07.1997). Art. 13, p. 5 al acestui Tratat menționează faptul că membrii comunității românești din Ucraina „au dreptul sa fie instruiți în limba lor maternă, într-un număr necesar de şcoli şi instituţii de stat pentru învăţământ şi specializare, situate ţinând seama de răspândirea geografică a minorităţilor respective”.

Comunitatea românească din Ucraina, care este una autohtonă și locuiește pe pământul său de mii de ani, are tot dreptul să vorbească, să-și învețe copiii în școli în limba maternă, să-și păstreze patrimoniul cultural și să se bucure de toate drepturile consfințite de Constituția Ucrainei. Or, după cum se spune în articolul 24 al Legii Fundamentale a Ucrainei: „Nu pot exista privilegii sau restricții în urma apartenenței la o anumită rasă, după culoarea pielii, convingeri politice și religioase, sex, proveniența etnică și socială, starea materială, locul de trai, după criterii lingvistice și altele”.

În momentul de față, pentru populația românească din Ucraina problema utilizării limbii materne în sistemul de învățământ este una prioritară și ne pronunțăm în mod categoric împotriva politicii de asimilare, prevăzută, de fapt, de Legea Educației (art. 7), care va fi implementată de noul ministru al Învățământului. Vă informăm că românii din Ucraina au manifestat întotdeauna un respect aparte față de limba ucraineană și conștientizează necesitatea studierii limbii ucrainene ca limbă de stat, însă nu pe contul reducerii dreptului de a utiliza limba maternă în instituțiile de învățământ.

Cu respect,

Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”

Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, directorul Editurii „Alexandru cel Bun” din Cernăuți

Vasile Rauț, președintele Societății „Golgota” a românilor din Ucraina

Mircea Pilat, președintele Asociației științifico-pedagogice „Aron Pumnul” din Cernăuți

Marin Gherman, președintele Centrului Media BucPress – asociația jurnaliștilor români din Ucraina

Vitalie Zâgrea, președintele Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți

Ilie T. Zegrea, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți

Vasile Țiple, președintele Asociației Tinerilor Români din Transcarpatia

Ana-Cristina Mihaesi, secretar-responsabil Fundației de Binefacere „Casa Limbii Române” din Cernăuți

Elvira Chilaru, secretar-responsabil al filialei Transcarpatia a Centrului Media BucPress, jurnalist emerit al Ucrainei

Ilie Popescu, președintele Societății Regionale „Golgota” din Cernăuți

Vasile Palamariuc, președintele Societății „Tradiții Naționale Bucovinene”

Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultură și Literatură în Bucovina „Mihai Eminescu”

Nicolae Gostiuc, președintele Societății pentru Cultură Română „Grigore Nandriș”

Vladimir Acatrini, președintele Societății Bibliotecarilor Bucovineni

Elena Calancea, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Cernăuți

Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa

Ștefan Mitric, secretar-coordonator al Consiliului Național al Românilor din Ucraina, președintele Asociației „Malanca din Crasna”

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…