cache/resized/73390bde9c20d80555a1ce44031664c5.jpg
INTERVIU
Interviu realizat de Cristian Florescu – pentru jurnalromanesc.ro – cu profesoara Marioara Sfera, membru al Consiliului
cache/resized/a6ab71d0035e72467cd475856fbd177a.jpg
DIASPORA
A treia reprezentație a spectacolului Aplauze pentru poet pe scenă...în Italia,cu Emilia Popescu și Mihai Mălaimare va
cache/resized/70adef3589c2e387d67c6447726b30ba.jpg
EVENIMENTE
Fiecare regiune a țării are propria tradiție culturală și meșteșugărească, care exprimă împreună istoria și
cache/resized/4713bbd0cc309e46fa21e005ce6a27a4.jpg
EVENIMENTE
La o lună distanță de la sărbătorirea Zilei Românilor de Pretutindeni (24 - 26 de mai 2024), organizată impecabil de
cache/resized/65702646197b3f1158f7d6307e6329a1.jpg
EVENIMENTE
În perioada 24-26 mai 2024, a avut loc la București seria de evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni,
cache/resized/fd576c888b64de780847eac211640270.jpg
KLADOVO
Comuna Kladovo marchează și anul această Ziua Orașului care e oficial pe 26 aprilie. Este ziua în care Serbia a
cache/resized/1bc376cb68309a6658fcd9c68e357184.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 20 – 21 aprilie 2024, o
cache/resized/670ab0a80b376b9814ff4450eab3c009.jpg
CHISINAU
Rolul societății civile în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a fost discutat de către prim-ministrul
cache/resized/4f74f4e71471a7a571eab76a0f01e7a6.jpg
SERBIA
În contextul tensiunilor geopolitice din Balcani, preocupările crescând ale politicienilor sârbi, sub conducerea
cache/resized/5c3fd93598794d99bba90cac811dc2d9.jpg
ZAJECEAR
Serbia de Est este prin natura sa specială și diferită, o natură cu mult potențial care tocmai câștigă amploare în
Cristian Florescu Scris de  Oct 08, 2023 - 19630 Views

Impasul durabil dintre Kosovo și Serbia, nerezolvat, după 15 ani de la declararea independenței Recomandat

În 2008, Kosovo și-a proclamat independența; cu toate acestea, Serbia își menține poziția oficială conform căreia Kosovo rămâne o parte integrantă a teritoriului său. Recentul atac asupra unei mănăstiri situate în regiunea de nord a Kosovo a scos în lumină tensiunile existente în această zonă, care este locuită predominant de etnici sârbi, chiar și după 15 ani de la declararea independenței Pristinei.

Există mai multe detalii pertinente cu privire la tensiunile predominante. Ce factori contribuie la existența acestei tensiuni? Kosovo, o zonă cu o populație majoritară de etnici albanezi, și-a declarat independența la 17 februarie 2008, în urma unei rebeliuni de un deceniu împotriva guvernării sârbe. Acest stat a obținut recunoaștere de la peste 100 de națiuni.

Cu toate acestea, Serbia își menține poziția oficială conform căreia Kosovo rămâne o parte integrantă a teritoriului său. Serbia susține că guvernul central al Kosovo încalcă drepturile sârbilor etnici, deși respinge acuzațiile de instigare a tulburărilor la granițele statului său vecin.

Conform datelor demografice, populația sârbă din Kosovo constituie o proporție de 5% din populația totală de 1,8 milioane de persoane, în timp ce etnicii albanezi reprezintă aproximativ 90%. În regiunea de nord a Kosovo, la granița cu Serbia, aproximativ 50.000 de sârbi își manifestă în mod activ opoziția prin reținerea plăților pentru utilitățile furnizate de stat și angajându-se frecvent în acte de violență împotriva autorităților de aplicare a legii care încearcă să-i rețină.

Fiecare dintre ei primește sprijin financiar de la guvernul sârb și este scutit de plata taxelor atât la Pristina, cât și la Belgrad.

Situația sa deteriorat atunci când primarii etnici albanezi și-au asumat pozițiile în nordul Kosovo, dominat de sârbi, în urma alegerilor din aprilie, care au fost boicotate de sârbi. În consecință, Statele Unite și aliații săi au condamnat Pristina pentru această evoluție, ceea ce a dus la o escaladare a tensiunilor în regiune.

În decembrie precedent, persoane de origine sârbă care locuiau în regiunea de nord a Kosovo au stabilit bariere fizice multiple pe drumuri și s-au angajat într-un conflict armat cu personalul de aplicare a legii, după reținerea unui fost ofițer de poliție sârb. Arestarea a fost efectuată pe motiv că ar fi săvârșit acte de agresiune împotriva ofițerilor de poliție în timpul unei demonstrații anterioare.

Cu toate acestea, în perioada premergătoare conflictului privind plăcuțele de înmatriculare a automobilelor s-a înregistrat o escaladare notabilă a tensiunilor. Kosovo a căutat în mod constant să oblige sârbii care locuiesc în regiunea de nord să-și înlocuiască plăcuțele de înmatriculare sârbe de dinainte de independență cu cele emise de Pristina, impunându-și astfel stăpânirea asupra întregului Kosovo. În iulie a anului precedent, Pristina a declarat un termen limitat de două luni pentru schimbul de plăci, ceea ce a provocat tulburări. Cu toate acestea, ulterior, Pristina a consimțit să prelungească termenul de implementare până la încheierea anului 2023.

În luna noiembrie a anului precedent, primarii etnici sârbi cu reședința în municipiile situate în regiunea de nord, însoțiți de judecători locali și de un contingent de aproximativ 600 de polițiști, și-au depus demisia în opoziție cu modificarea, exacerbând astfel starea predominantă de ineficiență și absență. de aplicare a legii în zonă.

Sârbii care locuiesc în Kosovo urmăresc să înființeze o organizație formată din municipalități locuite predominant de sârbi, care să funcționeze cu o autoguvernare semnificativă. Care sunt aspirațiile finale ale sârbilor?

Pristina se opune noțiunii, percepând-o ca un potențial catalizator pentru formarea unei entități subnaționale în Kosovo, rezultând astfel fragmentarea națiunii de-a lungul granițelor etnice.

Serbia și Kosovo au realizat progrese limitate în soluționarea acestei probleme și a altor probleme de la inițierea lor în 2013 a unui dialog susținut de Uniunea Europeană, care a urmărit să stabilească relații normalizate – o condiție prealabilă esențială pentru potențiala lor aderare la Uniunea Europeană.

Care sunt funcțiile și responsabilitățile NATO și UE? Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), o alianță militară care acoperă regiunea transatlantică, desfășoară în prezent 3.700 de personal de menținere a păcii în Kosovo, care constituie contingentul rămas dintr-o forță inițială de 50.000 de oameni care a fost trimisă în 1999.

Alianța a declarat că va lua măsuri în conformitate cu responsabilitățile sale autorizate dacă Kosovo se confruntă cu potențialul de a experimenta o reluare a conflictului.Înființată în 2008, Misiunea Uniunii Europene pentru Statul de Drept în Kosovo (EULEX) se angajează să ofere formare forțelor de poliție locale, să combată corupția și să abordeze crima organizată. În prezent, EULEX a desfășurat 200 de ofițeri de poliție cu competențe specializate în Kosovo.

Reprezentanții Statelor Unite și ai Uniunii Europene pledează pentru ca Serbia și Kosovo să ajungă la un acord bazat pe un plan prezentat la jumătatea anului 2022. Acest plan presupune ca Belgradul să se abțină de la a se opune activ includerii Kosovo în organizații internaționale, cum ar fi Națiunile Unite. Care este cel mai recent plan de pace propus de Uniunea Europeană?

Kosovo ar urma să înființeze o asociație formată din municipalități cu o populație predominant sârbă.Ambele părți ar înființa birouri diplomatice în orașele capitale ale celeilalte pentru a facilita soluționarea conflictelor nerezolvate.

Cu toate acestea, discuțiile privind normalizarea relațiilor dintre cele două entități anterior antagonice au cunoscut un eșec săptămâna trecută, întrucât Uniunea Europeană (UE) a atribuit lipsa de progres eșecului premierului kosovar Albin Kurti de a înființa o asociație municipală. Kurti, care a recunoscut că această asociere ar avea o autoritate restrânsă, sub rezerva unei eventuale anulări de către guvernul central, l-a acuzat pe mediatorul UE că favorizează Serbia în încercarea de a-l constrânge să implementeze în mod selectiv aspecte ale acordului.

Se așteaptă ca președintele Serbiei să-și dea aprobarea planului, avertizând membrii naționaliști ai parlamentului că, dacă nu se conformează, Belgradul se va confrunta cu izolarea în cadrul națiunilor europene.

Cu toate acestea, absența unei rezoluții viabile este evidentă datorită prezenței facțiunilor naționaliste fără compromisuri de ambele părți, predominant printre sârbii care locuiesc în nordul Kosovo.

Care sunt implicațiile pentru comunitatea sârbă care locuiește în regiunea locală din nordul Kosovo?

Zona, locuită predominant de sârbi, servește ca o extensie de facto a Serbiei în diferite aspecte. Administrația locală, angajații publici, educatorii, profesioniștii din domeniul sănătății și inițiativele semnificative de infrastructură sunt sprijinite financiar de guvernul sârb de la Belgrad.

Îngrijorarea comunității locale sârbe constă în potențiala pierdere a privilegiilor, cum ar fi accesul la asistență medicală publică gratuită în Serbia, după integrarea completă în Kosovo, obligându-i astfel să recurgă la sistemul de sănătate privat din Kosovo.

Există, de asemenea, îngrijorarea persoanelor cu privire la faptul că beneficiile lor de pensionare ar putea fi diminuate, deoarece pensia lunară tipică în Kosovo se ridică la 100 de euro (107 USD), în timp ce în Serbia ajunge la 270 de euro (288 USD).

Etichetat cu
Cristian Florescu

Analist CARPATHIC INITIATIVE GROUP (cignews.org),
partener pentru Balcanii de Vest

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…