cache/resized/a06e15303e9e322f932b5a9e04757011.jpg
DIASPORA
Situație îngrijorătoare semnalată de șeful Departamentului pentru românii de Pretutindeni! Conform datelor prezentate
cache/resized/cc8dab0f1b2c7a19df0e9872be6774a6.jpg
KLADOVO
La ședința constitutivă al Consiliului Local, care avut loc miercuri 11 mai 2022, Saša Nikolić a fost ales din nou
cache/resized/10a0ce2ea000c25b6217c639d94261bf.jpg
KLADOVO
Cetatea FETISLAM, aflată pe malul Dunării, la intrare în orașul Kladovo, renaște, grație unui proiect transfrontalier
cache/resized/6d9bc18634afce68ead359e0c5d1f527.jpg
KLADOVO
Un eveniment tradițional, interesant și semnificativ a avut loc, timp de 4 zile, la Kladovo. Este vorba despre Adunarea
cache/resized/1f90e60435fd46c6481c46184cd6c2d9.jpg
CIUPRIA
Și frații noștri români din Serbia de Răsărit au petrecut, așa cum se cuvine Paștele și au marcat această sărbătoare
cache/resized/09896d45b0c990bbc1930130e07dc8cf.jpg
DIASPORA
Un nou politician jignește grosolan românii plecați la muncă în străinătate, fără să-i pese că diaspora trimite bani în
cache/resized/1c6edc306c43fcb27ffa14410ffe04eb.jpg
KLADOVO
Alegerile parlamentare, la fel că și cei locale, sunt programate să aibă loc duminică, 3 aprilie 2022. Potrivit legii,
cache/resized/936e7cb87173200e2282d25f83b56d18.jpg
EVENIMENTE
Senatorul PSD de Mehedinți, Liviu Mazilu, a profitat de vizita în Mehedinți a ambasadorului Serbiei la București,
cache/resized/98f5000f5b62924f840f8b41d679e440.jpg
VOIVODINA
Festivalul Primăverii Dor de primăvară, dor de Eminescu, ediția I, Coștei 2022 este organizat de Asociația Românii
cache/resized/a19a894b770df252427d1a57c6944085.jpg
INTERVIU
Interviu realizat de Mihai Floroiu pentru adevarul.ro cu dr. Dorinel Stan, preşedintele Asociaţiei „Românii
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Mai 23, 2020 - 23778 Views

MARIAN JEAN MARINESCU, în dialog online cu românii din Serbia

O DEZBATERE CONSTRUCTIVĂ! Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a avut vineri, 22 mai 2020, o întâlnire virtuală cu reprezentanții românilor din Serbia.

Marian Jean Marinescu, unul dintre cei mai experimentați europarlamentari români, membru al Delegației la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE–Serbia din cadrul Parlamentului European a avut o întâlnire virtuală cu reprezentanții românilor din Serbia. S-au alăturat dialogului online Daniel Magdu, președintele Consiliului Național al Minorității Naționale Române (CNMNR) din Serbia, Dragan Demici și Tihan Matasarevici, membri din zona Serbiei de Răsărit (Valea Timocului) ai CNMNR; Ivan Vrzogic, vicepreședintele Asociației Eudava Cladovo și Jiva Momirovici, reprezentant al Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia. Discuția a avut ca subiect central integrarea Serbiei în Uniunea Europeană, dar și analiza unor problem specific cu care comunitatea românească din Serbia se confruntă.

S-au analizat etapele parcurse, din perspectiva respectării drepturilor minorității române în țara vecină. „În această perioadă nu s-a lucrat foarte mult, dar ceea ce pot să vă spun este că la ora actuală sunt deschise câteva capitole. O să avem un raport de progres, în toamna, în Comisia de Politică Externă și atunci vom cunoaște mai multe. Sunt discuții pe temele de interes : economie, justiție, pe minorități, pe relația cu Rusia. Cel mai bine ar fi să așteptăm acel raport și atunci vom reveni și noi cu câteva amendamente. Avem câțiva membri din grupul PPE în Comisia de Politică Externă și ei vor putea să intervină cu propuneri concrete. Integrarea Serbiei în UE depinde foarte mult de conducerea acestei țări. În funcție de măsurile care le iau pot să grăbească integrarea sau să o încetinească. Eu îmi aduc aminte de drumul României, nici acela nu a fost unul chiar ușor. Dar atunci a fost și o decizie politică, acum Comisia Europeană va fi foarte atentă. Lucrurile se vor analiza mult mai atent, iar dacă se va ajunge la concluzia că Serbia nu a luat măsurile potrivite, cred ca se va mai întârzia. Este adevărat că și pentru Serbia este un context favorabil, ați văzut și situația celorlalte state din Balcani, însă nu ne putem baza pe acest lucru”, le-a explicat europarlamentarul Marian Jean Marinescu, românilor din Serbia.

Sprijin pentru redactarea proiectelor transfrontaliere, cu finanțare europeană

Românii din Serbia au solicitat sprijin în redactarea proiectelor pe finanțare europeană.

„Noi avem idei, avem și bani pentru partea de cofinanțare, dar nu avem pe cineva care să ne scrie aceste proiecte. Avem și partenerii de pe malul celălalt al Dunării. Este vorba de proiectele tranfrontaliere. În acest context, v-am solicita sprijin, să ne ajutați cu cineva care să ne îndrume și pe noi”, a precizat Ivan Vrzogic, vicepreședintele Asociației Eudava Cladovo.

Jiva Momirovici, reprezentant al Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă și astăzi, comunitatea românească din Valea Timocului cu cadrele didactice, cu predarea limbii române în școli, dar și cu procurarea de manuale școlare.

Daniel Magdu, președintele CNMR a făcut o trecere în revistă a tuturor actvitățile pe care le-a realizat Consiliul din momentul în care el a preluat conducerea. „În primul rând, în perioada aceasta am colaborat foarte bine cu televiziunea națională, în mod special TVR2, cu ajutorul căreia am putut să organizăm și noi „Teleșcoala”. Totodată, am organizat, cu sprijinul statului român, cursuri de perfecționare pentru cadrele didactice. Ne străduim și noi să facem multe lucruri, deși bugetul CNMNRS este de în jur de 170.000 euro pe an. Din acești bani noi încercăm să ne ducem la bun sfârșit toate sarcinile și obligațiile și, mai ales, pe cele noi legate de traducerea manualelor. Desigur că nu sunt suficienți bani, având în vedere volumul obligațiilor și numărul românilor. Asta în condițiile în care Ungaria și Croația au deja manualele tipărite la zi, deoarece Ungaria are un buget foarte mare, datorită dotaților din Ungaria, iar minoritatea croată din Serbia are noroc la rândul său cu o tipografie mare pe care a cumpărat-o în Croația și unde poate să tipărească gratuit. Restul etniilor, slovacii, ruteni... se confruntă cu întârzierea manualelor. Și chiar cu aceste probleme, vom găsi soluții. Recent, am participat cu un proiect la Fondul Republican pentru Minoritățile Naționale din Serbia, ca să obținem mijloace financiare pentru traducerea manualelor. Adică, noi căutăm mereu soluții. Dar, datorită crizei COVID-19, suma prevazută din buget este incertă”, a precizat Daniel Magdu.

Deputatul european Marian Jean Marinescu le-a promis românilor din Serbia că după ce va trece perioada aceasta dificilă, va ajunge în Serbia și îl va invita și pe președintele Comisiei parlamentare de stabilizare și de asociere UE–Serbia din cadrul Parlamentului European, care este un deputat slovac, iar la anul va organiza o dezbatere cu raportorul pe acest proiect de integrare a Serbiei în UE, la care îi va invita atât conducerea CNMNRS din Serbia, cât și o serie de reprezentanți ai societății civile și ai mass mediei.

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…