cache/resized/babeb4b5241f54ee24470e98861dcc61.jpg
UCRAINA
A fost discutat şi aprobat proiectul Regulamentului de funcţionare a Consiliului care prevede, printre altele,
cache/resized/ce54a6ce815d40d410dba8066ca5563f.jpg
UCRAINA
La Suceava și Rădăuți, s-a desfășurat, în perioada 3-5 octombrie 2019, conferința științifică internațională ,,Bucovina
cache/resized/297f5f067a63b51aa6ff6034ce2dcd62.jpg
DIASPORA
Coagularea mediului asociativ și identificarea liniilor de acțiune necesare pentru păstrarea și dezvoltarea identității
cache/resized/28a37f11de2b4d843355f5df6374d69f.jpg
SERBIA
LIVIU MAZILU: „La discuțiile oficiale cu o delegație a Republicii Serbia am insistat asupra situației comunității
cache/resized/dd3c962cb3eb980b3ea9e16edfa911b5.jpg
KLADOVO
Mediul asociativ românesc din Valea Timocului este în continua expansiune. URMĂRIȚI UN AMPLU MATERIAL DOCUMENTAT ÎN
cache/resized/787a47f2060a53ec8a41690e171823fa.jpg
DIASPORA
Ministrul Natalia-Elena Intotero o va efectua o vizită în Republica Italiană, în perioada 10-18 septembrie 2019.
cache/resized/6c7fbc68f781b316b5c5035288a203fb.jpg
DIASPORA
Ediția 2019 a Forumului Românilor de Pretutindeni a fost un eveniment de succes. Au fost două zile de discuții și o zi
cache/resized/82c22bac5f56ecba5147a1b4952c125b.jpg
DIASPORA
A ÎNCEPUT FORUMUL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI! Reprezentanți ai mediului asociativ românesc din străinătate și
cache/resized/d43a1240a5e774d3d79d309313d3e84e.jpg
EVENIMENTE
Ziua de 31 august este una specială atât pentru românii din țară, dar mai ales pentru cei aflați peste hotare, care
cache/resized/a1558f6d2c60a07275571e87214be11b.jpg
DIASPORA
Campania de succes a Ministerului pentru românii de pretutindeni, „Informare acasă! Siguranță în lume!” a
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Oct 24, 2016 - 2768 Views

„MOLDOVA POATE ÎNVĂȚA DIN GREȘELILE ROMÂNIEI”

Interviu cu medicul Veaceslav Șaramet, candidatul PSD pentru funcția de deputat de Diaspora, la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016

Veaceslav Șaramet, cel care se pregătește să ceară votul românilor din afara granițelor, pentru a-i reprezenta în Parlamentul României, din partea PSD, este un tânăr din Republica Moldova, cu un CV impresionant. Locuiește de 10 ani în București, iar în anul 2012 a absolvit, ca bursier, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, specializarea medicină dentară. Și-a făcut rezidențiatul în Protetică Dentară la Craiova, în perioada 2013 - 2016.


Șaramet este și cel care a pus bazele Asociației Studenților și Elevilor Basarabeni (ASEB) din București, pe care a coordonat-o timp de 6 ani. În 2011, împreună cu alte 12 asociații din toată România, a fondat Federația Asociațiilor de Basarabeni din România (FABR) – singura organizație reprezentativă la nivel național a tinerilor originari din Republica Moldova aflați la studii în România. În prezent, FAB România numără 16 ONG-uri din 16 centre universitare diferite (București, Iași, Galați, Bacău, Suceava, Ploiești, Brașov, Constanța, Petroșani, Targu-Jiu, Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara, Craiova, Alba-Iulia, Sibiu). Veaceslav Șaramet este, din anul 2015, administratorul unei clinici stomatologice, cu o echipă de 14 oameni, dintre care 8 medici specialiști.

Reporter: Ocupați un loc eligibil, pe o listă foarte bine structurată, ce conține candidați bine plasați în Diaspora. Dar cel mai important, în opinia mea, este faptul că un român din Republica Moldova va deveni deputat în Parlamentul României. Va fi acesta un câștig pentru Moldova, pentru frații noștri de peste Prut?

Veaceslav Șaramet: Fiind născut la Chișinău, mă simt onorat să am șansa să-i reprezint pe toți românii din afara granițelor. Merg cel puțin o dată pe lună la Chișinău, pentru a discuta despre problemele pe care le au oamenii de acolo și cum aș putea să-i ajut de la București. Odată eram în localitatea unui prieten care mi-a povestit despre grădinița de la el din zonă și problemele cu care se confruntă cei ce au copii de grădiniță. Am mers la primarul localității și am discutat despre înfrățiri și despre faptul că mă voi implica și eu pentru ca Ruseștii Noi să aibă grădiniță cu fonduri ce vor veni din România. Trei luni mai târziu, Consiliul Județean Dâmbovița înfrățit cu Consiliul Raional Ialoveni, aloca grădiniței din Ruseștii Noi două sute de mii de euro pentru construcția de la zero. Eu voi încerca să implementez astfel de proiecte în toată R. Moldova, mai ales că în calitate de deputat aș avea acces la mai multe resurse. Totuși, eu nu mă pot pronunța dacă voi fi un câștig sau nu pentru R. Moldova, unicii ce se pot pronunța sunt cetățenii, care îmi vor da feedback-ul lor la finalul de mandat pe care sper să-l obțin.

Reporter: Aveți un CV impresionant, mai ales în ceea ce privește voluntariatul, relația cu societatea civilă și sprijinul acordat studenților din Basarabia. Ce veți face, în calitate de deputat, pentru românii noștri din Moldova, ce proiecte veți propune spre aprobare Legislativului?

Veaceslav Șaramet: Vă mulțumesc pentru apreciere. Cred că una dintre cele mai mari probleme pe care trebuia să o rezolve orice reprezentant al diasporei de până acum indiferent de culoarea politică, a rezolvat-o partidul social-democrat care a eliminat 33 de taxe ce îi vizau direct atât pe cetățenii români din diaspora, cât și pe cei ce își doresc să redobândească cetățenia română. O altă problemă majoră este vama. Consider necesar ca vama dintre România și Republica Moldova să devină comună. Posturile vamale comune formate din oameni atât din R.Moldova, cât și din România sunt suficiente pentru a monitoriza și a verifica persoanele și mărfurile care intră sau ies din țară. Îmi mai propun să inițiez sistematic dezbateri în Parlament referitoare la Republica Moldova și la asistența pe care o poate oferi România. Aceste dezbateri plus alte demersuri referitoare la Uniunea Europeană și accesarea fondurilor europene de către cei din afara țării vor face parte din dorința mea de a face advocacy pentru toți românii din diaspora în relația lor atât cu statul român, cât și cu Uniunea Europeană.

Reporter: Am observat, de asemenea, că sunteți și un antreprenor de succes, drept pentru care v-aș întreba cum poate ajuta România la dezvoltarea economică mai accelerată a Republicii Moldova?

Veaceslav Șaramet: În România, putem vorbi deja despre o experiență a antreprenorilor în ceea ce privește relația cu Uniunea Europeană și accesarea fondurilor europene. Acest know-how trebuie transmis și peste Prut. În primii ani de la intrarea în UE, României tocmai asta i-a lipsit. Moldova poate învăța din greșelile României. De asemenea un lucru important ar fi asistența diplomatică și juridică pentru producătorii moldoveni care au ales să exporte în statele Uniunii Europene pentru facilitarea intrării pe piața europeană. Iar un prim pas este intrarea acestora pe piața românească care încă rămâne foarte puțin exploatată de producătorii moldoveni.

Reporter: Credeți că și reciproca ar fi de bun augur pentru menținerea legăturilor strânse între România și republica soră de peste Prut, iar aici mă refer la alegerea unor români în Parlamentul Republicii Moldova, dintre cei care au ales să trăiască și să lucreze la Chișinău?

Veaceslav Șaramet: Eu cel mai mult cred în democrație, iar reprezentativitatea este un principiu de bază al democrației. Cu cât este mai diversificat parlamentul unui stat, cu atât cetățenii acelui stat sunt mai reprezentați. Având în vedere că sunt o mulțime de români care au ales să-și desfășoare activitatea în stânga Prutului, mi-ar plăcea foarte mult să văd un candidat de stânga din România care alege să se înscrie în cursa electorală de la Chișinău și chiar să ajungă în Parlament.

Reporter: România a sprijinit în permanență Republica Moldova, dar care credeți dumneavoastră, ca tânăr politician, că ar fi acum soluția cea mai bună de sprijin pentru Moldova?

Veaceslav Șaramet: România trebuie să sprijine Republica Moldova nu prin vorbe ci prin fapte, iar în ultimul timp vedem că asta se și întâmplă. Guvernul Ponta a făcut primii pași, iar următoarele guverne trebuie să-i urmeze exemplul. Fiind un om de stânga, cred foarte mult în educație și sănătate și că anume pe acești piloni trebuie să se construiască o societate prosperă, de aceea acestea două sunt principalele și primele domenii pe care România trebuie să le sprijine în Republica Moldova. Desigur că pe lângă asta, trebuie susținuți antreprenorii moldoveni ce doresc să exporte în UE prin programe de informare și asistență juridică pentru a le facilita intrarea pe piața de desfacere a Uniunii Europene.

Reporter: Voi încerca să vă adresez și o întrebare considerată de mulți ca fiind delicată în ecuația relațiilor dintre România și Republica Moldova: Credeți în ideea unirii, a reîntregirii României Mari sau această idee unionistă este depășită de actualitatea geopolitică est-europeană? Sunteți adeptul unirii propriu-zise sau al unirii prin integrarea Moldovei în Uniunea Europeană?

Veaceslav Șaramet: Nu sunt eu în măsură să spun care dintre cele două procese este varianta optimă pentru cele două țări. Cert este însă faptul că unirea se întâmplă deja, doar trebuie să știm să o înțelegem. Miile de locuri pentru studenți și elevi și bursele oferite acestora sunt niște pași. Reparația grădinițelor din mai multe localități din R. Moldova pe bani oferiți de guvernul român sunt alți pași. Interconectarea energetică a celor două state prin gazoductul Iași-Ungheni este din nou un pas măreț pentru apropierea celor două state. Trecerea serviciului Smurd peste Prut este iarăși o reușită importantă. Cred mai mult în fapte concrete decât în promisiuni, iar acestea din urmă au mișcat lucrurile în direcția corectă mult mai mult decât au făcut-o diverse declarații făcute de diferite personaje politice.

Reporter: Cum ar trebui să fie un parlamentar de Diaspora, pentru ca românii de pretutindeni să se simtă protejați, apreciați și respectați?

Veaceslav Șaramet: Relația parlamentar - electorat trebuie să fie mereu una bazată pe încredere și respect. Oamenii îți oferă încrederea prin votul lor, tu îi respecți și le aperi interesele mai departe. Relația deputat diasporă - electorat este mult mai dificilă decât orice altă relație deputat - electorat pentru că electoratul unui deputat pe diasporă este dispersat. Sunt conștient că nu mă vor vota toți cei cu drept de vot din diasporă, dar eu vreau să-i reprezint absolut pe toți. Suntem în secolul XXI și internetul face parte din viața aproape a fiecărui om. Datele mele de contact online sunt publice iar eu îi rog pe oameni să se adreseze prin intermediul oricărei metode online ori de câte ori cred ei că îi pot ajuta. Dacă menținem „sănătoasă” această relație pe parcursul acestor ani, cred că cetățenii români din diasporă vor avea toate motivele să se simtă atât respectați, cât și protejați.

Reporter: Ce credeți că lipsește astăzi în relația dintre statul român și românii plecați peste hotare?

Veaceslav Șaramet: Cea mai mare problemă care există în acest moment este lipsa unui dialog dintre cele două elemente. Unii nu știu să ceară ce-și doresc și alții nu știu ce își doresc ceilalți, deși ambele părți și-ar dori o relație cât mai bună. Un prim pas spre apropierea celor două părți ar fi „deschiderea” ambasadelor și a consulatelor publicului larg. Deschiderea în sensul că ambasadele și consulatele să fie o „agora” din Grecia Antică, un loc în care cetățenii români plecați peste hotare să se întâlnească și să-și discute problemele și interesele. Se pot organiza chiar biblioteci cu cărți în limba română pentru a păstra vie legătura dintre cei plecați și cei de acasă. Iar având contact zilnic cu oamenii plecați, le afli mai ușor și problemele și le poți oferi ajutor în caz că e nevoie.

Reporter: Credeți în acea idee a întoarcerii acasă a românilor acasă, pentru a reclădi România? Sunt suficiente programele recent lansate de tip „DIASPORA START-UP”?

Veaceslav Șaramet: Susțin ideea de reîntoarcere a românilor acasă și cred că „DIASPORA START-UP” este un început. Sunt sigur însă că nu este de ajuns acest program pentru ca cei plecați să se reîntoarcă în România. Mulți dintre ei deși au plecat cu ideea de a se reîntoarce într-o zi, treptat și-au luat și familia cu ei. Spuneam mai devreme de programe de apropiere a statului român și a celor plecați peste hotare, pentru că simpla oferire de bani nu este de ajuns. Statul român se comportă exact cum se comportă un părinte plecat peste hotare cu copilul său. Îi oferă bani, dar nu-i oferă sprijinul necesar pentru ca acesta să poată progresa. Oferirea de bani nu este de ajuns, trebuie să facilităm și cadrul legal pentru înființarea unei firme, trebuie să schimbăm legislația pentru ca firma să se poată menține în primii ani de la înființare, trebuie să oferim programe de educație antreprenorială pentru a produce o schimbare pe termen lung și nu o creștere artificială pe moment.

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…