Aflat la Kucevo, la dublul eveniment de marcă din 29 august 2021, Simpozionul „Portret de dascăli – de la Sandu Cristea Timoc la Vesna Schubert” și proiectul educațional „Românii de lângă noi”, profesorul Viorel Dolha, unul dintre militanții activi pentru dezvoltarea cursurilor de limba română în Serbia de Răsărit, a acordat un interviu plin de mărturii șocante pentru jurnalromanesc.ro.
Iată câteva mărturii impresionante ale profesorului Viorel Dolha, din interviul VIDEO pe care îl puteți urmări în videoclipul aflat deasupra textului:
„E un lucru foarte grav și sper ca autoritățile din România să le spună celor din Serbia! La noi nici nu ar crede cineva că dacă ai nevoie de un profesor de orice disciplină să nu se facă public cererea de profesori. Am zis că pun pariu pe 200 de euro dacă cineva găsește aici în Serbia un anunț pe orice site că o școală caută profesor de limba română!”
„La 1 septembrie începe școala, iar autoritățile școlare din Serbia le vor spune părinților care și-au înscris copiii la cursurile de limba română că nu au profesori și de aceea nu pot ține cursurile!”
„Situația este dramatică: De la vreo 36 de grupe de copii, s-a ajuns la vreo 6!”
„Acolo unde s-au găsit profesori, au fost primiți, dar apoi au început să îi influențeze: Nu vrei tu să fii titular de limba germană la tine în sat, decât să mergi în satele din jur să predai limba română? Iar mulți au cedat. Sunt pași înapoi, e trist și nu mai știm cum să îi încurajăm pe copii și pe părinți. Dacă vocea României la nivel înalt nu se face auzită ferm, e grav, adică să nu se permită ca cineva să își bată joc de românii de aici! Să se permită în luna iunie să te înscrii la cursuri, dar la 1 septembrie să le spui că nu ai profesori, e bătaie de jos și mă simt umilit și eu, pe lângă faptul că împărtășim umilința oamenilor de aici. Asta e umilință la adresa României, situația de aici!”.
Ce ar trebui să ceară România, Serbiei?
„Ce ar trebui să ceară România, cu fermitate, de la Serbia? Un singur lucru, o propoziție: Să ceară Serbiei ca legislația privind minoritățile din Voivodina, să se aplice în toată Serbia! Acolo metodologia permite să fie cerute ore de limba maternă când doresc minoritățile!”
Cum arată manipularea și presiunea!
„Aici, dacă totuși, într-un sat, se face numărul necesar pentru o clasă de predare a cursurilor de limba română, sunt sunați acasă de director, unii mai slabi de înger, și întrebați la ce le trebuie limba română. La noi un director nu și-ar permite asta, pentru că și-ar pierde pâinea!”