Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a demisionat şi a cerut alegeri anticipate. Într-un anunţ făcut la televiziunea publică, el a anunţat că i-a trimis deja documentele oficiale preşedintelui republicii elene, care se vede pus, acum, într-o situație extrem de dificilă, deoarece Constituția Greciei stipulează că dacă partidul de guvernământ îşi dă demisia în mai puţin de un an de la alegerile care l-au adus la putere, preşedintele trebuie să acorde un mandat celui mai mare partid din opoziţie, Noua Democraţie, pentru a forma guvernul.
În timp ce Tsipras forțează alegerile anticipate, la care, potrivit analiștilor politici eleni, crede că va fi reales, liderul formațiunii Noua Democrație a sugerat că vrea să încerce formarea un guvern şi să evite în acest fel alegerile anticipate.
„Simt că am obligaţia să fac apel la judecata voastră. Prin urmare, am hotărât să înaintez preşedintelui Republicii demisia mea. Dorim ca, prin votul vostru, să decideţi dacă acordul încheiat cu creditorii internaţionali primeşte aprobarea voastră. Voi, prin votul vostru, veţi hotărî cine şi cum va conduce Grecia în aceste timpuri dificile, dar nu lipsite de speranţă, care ne aşteaptă", a declarat Alexis Tsipras, premierul Greciei.
Premierul demisionar al Greciei a pierdut majoritatea în Parlamentul de la Atena după o adevărată revoltă în partidul său, Syriza, generată de măsurile de austeritate impuse de creditorii internaţionali.
Interesant este faptul că, în timp ce la prima vedere impresia lăsată a fost aceea a capitulării, există analişti economici care sunt de părere că Tsipras și-a anticipat minuțios demisia și a acționat într-un moment favorabil pentru el.
Alexis Tsipras a devenit premier al Greciei în urma alegerilor parlamentare din 25 ianuarie 2015. El a câștigat alegerile promițându-le grecilor că va negocia dur cu creditorii internaţionali şi că va scăpa ţara de măsurile de austeritate. După ce a adus țara în pragul falimentului și a excluderii din zona euro, cu panică în mediul economic și bănci închise, Tsipras a acceptat, în cele din urmă, reformele cerute de creditori, pentru a-şi salva ţara de la faliment.
Articole recente - Romeo Crîșmaru
- Exploring the Potential of Carbon Materials; Interview with Dr. Conchi Ania
- Departamentul pentru Românii de Pretutindeni lansează Sesiunea de finanțare nerambursabilă 2025
- Servicii digitale inteligente pentru românii de pretutindeni
- Noi perspective asupra Holocaustului: cazul Transnistriei
- „Genii ale culturii române” la Panciu
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.