cache/resized/399e5ee1bee7af6e782183ac0902e047.jpg
DIASPORA
Duminică, 17 martie 2019, la Roma, a avut loc Concursul Miss Badante 2019. Evenimentul, ajuns la cea de-a V-a ediţie şi
cache/resized/a0b13e9d709e17daeaa96a35ef25988c.jpg
CHISINAU
Republica Moldova a primit un avertisment serios cu ocazia reuniunea de la Bruxelles, din 18 martie 2019, din partea
cache/resized/e5e9b319a4e1e88e7483da8e6e7f0ab6.jpg
DIASPORA
Politicile pentru , schimbul de bune practici și creșterea gradului de coeziune a politicilor privind țările cu
cache/resized/5c6888e29ae7e7a12c9543ed19be7e58.jpg
DIASPORA
Ministerul pentru Românii de pune la dispoziția beneficiarilor documentele necesare pentru a depune proiecte în vederea
cache/resized/f5e52bce0511cc33f5806fbd6c9af8be.jpg
CHISINAU
Blocul ACUM Platforma DA și PAS rămâne ferm pe poziție, în ceea ce privește alianțele în vederea formării noului
cache/resized/cb97ce761eb8ded8730cf0ed4e868f59.jpg
DIASPORA
Primăria Strovolos din Nicosia a găzduit vineri, 1 Martie 2019, „Sărbătoarea Mărţişorului”, un eveniment
cache/resized/6b7aa5f14fe1846bb2037303efebe94c.jpg
BOR
În ziua de 21 februarie 2019 la Centrul de Cultură din Bor a avut loc promovarea cărții “Cultura
cache/resized/7643bbbc518ab4fd1083b1a70d1e0369.jpg
CHISINAU
Dragi prieteni din Chișinău și din întreaga țară, Vă mulțumesc, în numele meu personal, în numele
cache/resized/507b2d9e277d913b38e3456148bdf633.jpg
CHISINAU
„Blocul ACUM nu recunoaște alegerile ca fiind libere și corecte. Fraudarea alegerilor parlamentare desfășurate
cache/resized/ef2f871b82c16b095a7ceff39ccfac11.jpg
CHISINAU
După un scrutin plin de nereguli și indicii clare de fraudă masivă, Partidul Socialiștilor, al președintelui Igor Dodon
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Noi 11, 2016 - 3755 Views

ULTIMA ȘANSĂ: RUSIA SAU EUROPA? DODON SAU MAIA SANDU?

La capătul unei campanii intens disputate și presărate cu declarații înfricoșătoare din partea candidatului prorus, Igor Dodon, duminică, 13 noiembrie 2016, moldovenii sunt așteptați din nou la urne. Este momentul decisiv, în care cetățenii Republicii Moldova ar trebui să deschidă ochii asupra viitorului lor și al copiilor lor, pentru că Moldova se află din nou, acum mai mult ca oricând, la răscrucea istoriei, iar drumul ei pe calea normalității este cel spre Europa, nu cel înapoi spre Rusia.


Dincolo de dezbaterile organizate de televiziunile din Republica Moldova, între cei doi candidați care se vor confrunta duminică, 13 noiembrie 2016, pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, este cazul să spunem ceea ce spun chiar cetățenii țării vecine: Trăim un moment istoric și o premieră în istoria micului stat de dicolo de Prut! Republica Moldova își lasă, pentru prima oară, soarta în mâinile propriului popor, care popor își alege pentru prima oară, în mod direct, președintele. Acum nimeni nu va mai putea spune că președintele a fost ales prin jocuri dubioase făcute în Parlament, acum viitorul președinte va avea toată legitimitatea din lume pentru a trasa direcția Republicii Moldova, indiferent care va fi el.

Sigur că, ideal ar fi ca noul președinte să fie unul ce va duce țara spre Vest, spre Europa civilizată și nu înapoi spre Rusia, dar asta vor decide moldovenii, în cea mai mare și mai importantă dintre zilele istoriei ei de stat independent. Însă acum nu mai e de joacă, acum e nevoie de luciditate și de responsabilitate, acum este nevoie să se aleagă între două direcții clar exprimate. Socialistul Igor Dodon a promis că va duce țara către Rusia, că va deființa bacalaureatul și că va condamna, ca trădare națională, ideea unirii. A mai spus, de asemenea, că va retrage cetățenia fostului președinte al României, Traian Băsescu și că moldovenii care au și cetățenie românească vor fi declarați dușmanii poporului moldovean. Și, mare atenție, în timp ce ucrainenii, balticii și polonezii vor ca Rusia să le plătească despăgubiri pentru suferințele și pagubele pe care le-a provocat în anii de ocupație, Dodon vrea să bage iarăși Moldova în gulagul rusesc.

Singura alternativă la acest coșmar numit Dodon și Rusia este doar Maia Sandu, candidatul proeuropean, cu viziuni normale și sănătoase, candidatul care poate duce Moldova acolo unde îi este locul, în rândul civilizației europene, departe de influența nefastă a Rusiei. Dacă moldovenii au înțeles sau nu această situație de avarie, acest moment crucial pentru țara lor, vom vedea la votul de duminică. Cert este faptul că, acum, mai mult ca niciodată, moldovenii, în special cei tineri și cei care trăiesc în disapora, să voteze și să încline balanța, să își salveze patria, de dragul lor și al copiilor lor.

Am tot încercat zilele acestea să iau pulsul societății și să înțeleg ce gândesc oamenii din Republica Moldova, iar unul din numeroșii interlocutori de pe rețelele de socializare mi-a explicat faptul că duminică poporului moldovean îi va trece glonțul pe lângă ureche și că nimeni nu ar putea concepe ca Igor Dodon să ajungă în cea mai mare și mai importantă funcție din stat, „el, cel care apare pe propriul cont de Facebook, într-o fotografie de familie, împreună cu copiii săi, cărora nu le spune faptul că se chinuie din răsputeri să le distrugă viitorul”.

Un alt interlocutor, însă, mi-a explicat că mai există o speranță, dacă oamenii vor înțelege ce miză uriașă au alegerile de duminică, dar speranța se bazează, oarecum, și pe propria lui analiză a comentariilor de pe conturile de socializare ale celor doi candidați. „Vedeți, eu nu sunt deloc surprins că Dodon este înjurat și ridiculizat pe propriul lui cont de socializare, în timp ce Maia Sandu beneficiază de sute de comentarii favorabile. Nu contest faptul că fiecare își poate filtra comentariile și poate păstra doar ceea ce îi este favorabil, dar pentru cei de la care eu aștept marea trezire, adică generația Facebook, știu foarte bine că dacă stai mult pe Facebook poți observa în direct filtrarea mesajelor și poți observa cum candidații nu reacționează, tot timpul rapid, la lista de comentarii, în așa fel încât se mai strecoară și cele nefavorabile”, spune interlocutorul nostru.
Darii Cristina scrie: „D-nul Dodon a avut prea multe șanse reale de a face ceva în statul ăsta, și le-a prăvălit pe toate. Nici pâna în ziua de azi n-am văzut ceva dovezi că el a participat cumva în bunăstarea Republicii Moldova. Eu prefer un președinte ce a terminat Harvard-ul, vorbeste fluent limba de stat, nu aruncă cu mizerii în ograda cuiva decât dacă este provocată și față de care nici pâna în ziua de azi nu au fost găsite dovezi de mârșavenie în comparație cu D-nul Dodon”.

Comentariile sunt postate la o fotografie în care Dodon apare alături de fii săi și spune că ei l-au făcut să fie puternic în campanie. „E întuneric în Moldova asta!”, scrie cineva, iar altcineva răspunde: „Și probabil încă mulți ani, așa o să fie cu nastroi de genu: votați un om cu familie. Și ce dacă e hoț!”.

Mariana Colodrovschi scrie: „Aşa persoane ca Dodon-familişti, "statalişti" şi "creştini" , furând țara noastră, i-au impus pe oameni să plece, ca să nu moară de foame aici şi au distrus zeci de familii”.

Pe grupul „Moldoveni în UK” cineva cu numele „Frz Kristina”, scrie așa: Oameni buni! Acum ca niciodată, votul vostru contează foarte mult! Trebuie să alegem, ori mergem înainte în marea familie a Uniunii Europene, ori ne întoarcem înapoi la sărăcie și aducem tancurile rusești??? Ieșim cu toții la alegeri la 13 noembrie 2016! Votăm lupta împotriva corupției! Votăm unica noastră speranță! Votăm Maia Sandu - prima femeie președinte a RM din partea poporului! Să ne ajute Dumnezeu!!!”

„La voi, în România noastră dragă!”

Cu acești moldoveni din diaspora am încercat să discut în aceste ultime zile de campanie și punctul lor de vedere este unitar: Nu vor ca Moldova să ia calea Estului și nu vor ca Dodon să fure speranța țării lor, o ultimă speranță! Ceea ce este, însă, emoționant, e mesajul unui interlocutor care îmi spunea direct: „În 2014, pe voi, frații noștri din România, v-a salvat Diaspora, acea minunată Diasporă care a făcut cozi la secțiile de votare și i-a tăiat lui Victor Ponta pofta de a fi președinte. Vreau ca noi toți moldovenii din Europa să luăm cu asalt secțiile de votare și să schimbăm soarta țării noastre. Dar și la voi, în România noastră dragă, trebuie să voteze toți moldovenii, dar absolut toți, pentru că noi toți putem salva Moldova de la dezastrul Dodon!”

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…