Anatol Șalaru, ministrul Apărării din Republica Moldova, este cunoscut ca un politician care spune întotdeauna lucrurilor pe nume și care, de-a lungul carierei sale politice, nu s-a ferit niciodată să vorbească direct despre interesul țării sale și despre datoria de a o apăra, chiar cu prețul sacrificiului.
Supranumit de partenerii americani „Shogunul”, Șalaru a declarat într-un interviu pentru timpul.md că „Armata Națională este pregătită să țină piept unui eventual conflict militar cu trupele rusești dislocate în Transnistria”, dar și că „Rusia nu este interesată să pornească un război deschis contra Moldovei”.
În comentariul său, Vasile Grozavu aduce aminte de faptul că o publicație rusească, una dintre acelea care după primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova au început să întoxice opinia publică cu „argumente” în defavoarea curentului proeuropean, l-a ironizat pe Anatol Șalaru, spunând că este „un spion japonez”. Motivul deducției publicației rusești este unul pueril care face aluzie la o declarație rostită de Șalaru, potrivit căreia acesta i-a recomandat lui Igor Dodon să persevereze, astfel că după ce a recunoscut anexarea Crimeii, să continue cu Abhazia și Osetia de Sud, iar mai apoi să ajungă la insulele Kurile japoneze, ocupate de ruși.
„Vă imaginați cumva că Dodon poate ajunge președinte care să o facă pe Comandantul Suprem al Forțelor Armate, președintele Consiliului Suprem de Securitate? Vă imaginați cumva că Anatol Șalaru, ministrul liberal al apărării, îl va iniția pe acesta în secretele militare ale forțelor noastre armate? Niciodată!” – scrie Vasile Grozavu, pe blogul său personal.
De fapt, Șalaru i-a spus direct lui Dodon că nici nu poate fi vorba despre o colaborare în situația în care el afirmă că Crimeea este a Rusiei, iar conflictul militar din stânga Nistrului a fost declanșat de către conducerea de la Chișinău.
Ministrul Apărării, cel supranumit de partenerii americani „Shogunul”, a reacționat la declarațiile candidatului socialist cu ironie, demonstrându-i lui Dodon că este o unealtă a Kremlinului: „După ce a recunoscut anexarea Crimeei și riscăm înghețarea relațiilor cu Ucraina, în fața lui Dodon se deschid perspective uriașe. Urmează să recunoască Abhazia și Osetia, pe lista de așteptare fiind insulele Kurile și Carabahul”.
În opinia analistului politic moldovean, „Anatol Șalaru este figura principală în actualul proces al revenirii noastre acasă și al admiterii Republicii Moldova în NATO și UE”. „E temerar acest ministru. Ne reprezintă cu demnitate pe plan internațional. Nimeni nu a sperat că R.M. va fi invitată la summitul NATO de la Varșovia. Mai mult, nici chiar cei mai curajoși strategi militari nu putea admite că Anatol Șalaru va cere deschis, răspicat la summitul NATO de la Varșovia sprijin din partea Alianței Nord-Atlantice pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și înlocuirea misiunii ruse de menținere a păcii din regiunea transnistreană cu o misiune civilă, sub mandat ONU”, mai spune Vasile Grozavu.
Șalaru are o enormă capacitate de a învăța din mers. Fondator al cenaclului Alexe Mateevici, „prima rândunea a deșteptării naționale”, Șalaru e ferm convins că drumul Republicii Moldova e în NATO și UE. Mai mult, el e sigur că acest deziderat poate fi realizat doar prin unirea celor doua state românești.