cache/resized/d70f72e07e872a9e97d1f71a79446094.jpg
DIASPORA
S-au anunțat câștigătorii concursului de desene „Prieteni la distanță”, adresat copiilor români din
cache/resized/4404fbf22ef8ba99cef539bfa466f634.jpg
VELIKO GRADISTE
În ultima zi a lunii mai, la Veliko Gradiște liderii UDS Ujedinjena Demokratska Srbija (Serbia Democrată Unită) s-au
cache/resized/57bbec1555bfb980448b8e1dec2e823e.jpg
SERBIA
O DEZBATERE CONSTRUCTIVĂ! Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a avut vineri, 22 mai 2020, o întâlnire virtuală cu
cache/resized/8e9986cd197fdd168d0610a4c82fb83f.jpg
DIASPORA
De Ziua Internațională a Copilului, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni își propune să îi premieze pe câțiva
cache/resized/c9941ce49aefd48e98957d80377ae2f6.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa s-a deplasat zilele acestea la punctul de frontieră Nădlac I, în cadrul campaniei de
cache/resized/47a92516971aa1c248afe03c3986603a.jpg
PETROVAC
Continuăm seria interviurilor prin Skype cu românii din Serbia. Urmăriți, în materialul video aflat deasupra textului,
cache/resized/9dd4fc6a89d2612a3fb04fb664e811f0.jpg
KLADOVO
Vă prezentăm mărturii din infernul COVID 19, din Serbia! Un interviu prin Skype cu vicepreședintele Asociației EUDAVA
cache/resized/75aa31ff63ef08d50cf22079bcea3c0d.jpg
KLADOVO
Altădată plin de turiști și cu terase animate, la care aproape că nu mai găsei o masa liberă, orașul preferat al
cache/resized/49c685e5c00f4585d0a95561427cfe42.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni mai dă o șansă celor care nu au apucat să depună cererile de finanțare
cache/resized/696b2f68b111abb76f8124fe9a8b2688.jpg
KLADOVO
Corespondentul nostru din zona Kladovo, Ivan Vrzogic, ne transmite situația dramatică din zona Kladovo, o zonă în care
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Mircea Popescu Scris de  Sep 07, 2016 - 2035 Views

PICTORIŢĂ DIN BASARABIA, INSPIRATĂ DE FRUMUSEŢILE ROMÂNIEI

O artistă din Republica Moldova îmbină perfect pictura cu poezia. Galina Vieru s-a născut în satul Puţintei din raionul Orhei, o aşezare despre care spune că este plină de izvoare şi de oameni buni. I-a plăcut de mică să deseneze, atunci şi-a descoperit vocaţia desenând tot ce îi ieşea în cale, inclusiv pereţii casei, pragul, cărţile surorilor ei împrumutate de la bibliotecă. Însă adevărata pasiune pentru prictură a cunoscut cea mai intensă exprimare în timpul studiilor superioare.

A absolvit Facultatea de Arte Plastice şi Design din cadrul Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chişinău. De atunci Galina Vieru a pictat foarte mult şi a participat la numeroase expoziţii personale sau de grup.

Frumuseţile României, sursa de inspiraţie pentru pictoriţa din Basarabia

Pentru Galina Vieru pictura este o modalitate de a-şi exprima sentimentele prin pata de culoare şi a reda frumuseţile care o înconjoară.

„Abordez orice în lucrările mele, însă îmi place prin pictură să redau şi să transmit o stare stare de spirit, o trăire, o fotografie a unui sentiment. Pictura este pentru mine un mod de a respira frumuseţea acestei lumi, de a o cânta, de a o sculpta în culoare. Ea s-a transformat deja într-un sentiment, într-o iubire. Am ajuns la cea de 11-a expoziţie personală. Chişinăul le-a găzduit pe toate, cu excepţia uneia, «Cerul casei mele», care a avut loc la Bucureşti, la Sala Palatului, în 2014. Am expus la Alianţa Franceză, Consulatul României, Biblioteca Naţională, International Convention Center ,,Leogrand", Biblioteca municipală ,,Bogdan Petriceicu-Haşdeu”, ,,Alba Iulia", Sala cu Orgă şi în alte locaţii am expus. Expoziții de grup au fost multe şi au fost orgnizate în Republica Moldova, România, Grecia, Ucraina, Turcia. Acum visul meu e să expun în ţara mamă, România, la Muzeul de Artă din Bucureşti, spre exemplu. E un vis îndrăzneţ, dar care mă motivează să merg mai departe. Desigur, în Europa, oriunde, în locuri unde publicul este însetat de artă. Am avut norocul să particip câţiva ani la rând în mai multe tabere internaţionale din România. Au fost experienţe extraordinare, cu oameni buni, frumoşi, creativi, primitori. Ultima a fost la Băluşeşti, curată de părintele Cornel Paiu, dumnealui fiind tot pictor si poet. De aici m-am întors acasă mult mai bogată, am găsit răspunsuri la vechi întrebari... În România întotdeauna sunt primită cu dragoste şi căldură, cu dor, cu drag, ca de la frate, la frate. Ţara mamă este o nesfârşită sursă de inspiraţie, fiind atât de frumoasă, încât nu-mi ajung cuvintele să o descriu. Aici sunt apreciată, altfel privită, sunt citită şi, atunci când mă întorc acasă, de acasă, mă întorc zburând”, mărturiseşte Galina Vieru, cu un puternic sentiment de dragoste pentru România.

Poezia şi pictura se completează armonios

Galina Vieru este şi o talentată poetă. A publicat deja un volum de versuri, iar în curând îi va apărea un alt volum de poezii. Ea spune că pictura şi poezia se completează armonios într-o simbioză perfectă, care o face să se împlinească plenar pe tărâm artistic.

„Primul meu volum de versuri a apărut în anul 2014, fiind intitulat «Miercurea toamnei». Cuprinde o sută de pagini şi este ilustrat cu grafică semnată de mine. Al doilea este gata de tipar, dar, deocamdată, aşteaptă în căutarea unui sponsor. Întotdeauna starea de spirit îmi dictează să scriu, să pictez sau să ascult liniştea. Uneori se bat, alteori se iubesc, dar nu-mi pot închipui să renunţ la una din ele. Ambele mă definesc, mă completează şi mă fac să zbor. În ce direcţie? Depinde doar de mine”, conchide artista din Republica Moldova.

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…