cache/resized/9a37b4e48c27c2ad06f938313c0628e8.jpg
KLADOVO
Unul dintre cei mai mari vânzători de iluzii din Serbia de Răsărit, în ceea ce privește fabricarea dosarelor de
cache/resized/953c77f7e5195715fce03280522b1805.jpg
NEGOTIN
Alegerile locale pentru Consiliul Local Negotin sunt programate să aibă loc duminică 17 octombrie 2021. Forul
cache/resized/b2ea21e28076704f30dfb0066f530f42.jpg
SERBIA
Recent, la sediul ambasadei României la Belgrad, a avut loc o întâlnire de lucru între liderii alianței Uniunea
cache/resized/194772c4b29fc760db421400cab2f6b3.jpg
KLADOVO
Din cauză situației epidemiologice nefavorabile în legătură cu pandemia de COVID-19, recensământul în Serbia se amână
cache/resized/81d69c82955d959f28f11ff471d25501.jpg
KLADOVO
Ultimul nostru articol făcea o analiză a dezvoltării imobiliare în orașul Kladovo. Am subliniat atunci faptul că la
cache/resized/82602f5ccc61f997cef3ccb1bfc9c7e3.jpg
MAJDANPEK
Uniunea Românilor din Serbia (URS) a transmis o scrisoare deschisă autorităților de la cel mai înalt nivel din România,
cache/resized/3825b4fd738ea58ffcc1bf82670b2893.jpg
KLADOVO
Micul oraș sârbesc aflat exact în dreptul municipiului Drobeta Turnu Severin, pe malul drept a Dunării, este o atracție
cache/resized/cce178378ef56c0c4cabd4c700245cbd.jpg
INTERVIU
Profesorul Viorel Dolha, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România, face dezvăluiri dureroase și
cache/resized/14a9cf735a7d38a9d05235e3a6737d73.jpg
SERBIA
ZIUA LIMBII ROMÂNE a fost sărbătorită, la Kucevo – Serbia, cum nu se putea mai frumos și mai emoționant! Două
cache/resized/26ea4f8fe2374faffdf742dd5c53d985.jpg
MAJDANPEK
Uniunea Românilor din Serbia (URS), federația ce cuprinde un număr de 20 de asociații românești de pe Valea Timocului,
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Apr 05, 2016 - 5964 Views

ROMÂNII DIN SERBIA, VICTIME ALE TRAFICANȚILOR DE CETĂȚENIE

Modificarea Legii Cetățeniei Române este binevenită pentru românii din Serbia, dar și pentru traficanții de documente necesare întocmirii dosarului, apăruți ca ciupercile după ploaie. După apariția modificărilor legislative, mulți români din Serbia au dat buluc la cine le-a ieșit în cale pentru a întocmi dosare, fără să fie siguri dacă vor primi sau nu cetățenia română. Mulți dintre frații noștri din Serbia cad pradă acestor escroci, pierzând sume mari de bani. Este și cazul unei tinere de 29 de ani din Boljevac, care a fost înșelată cu nu mai puțin de 2.500 de euro.

Actualizare, 6 aprilie 2016:

La scurt timp după apariția acestui articol, pe adresa redacției noastre a sosit un punct de vedere emis de președintele Inițiativa Românilor din Serbia, aflat la Vancouver, în Canada. Publicăm acest punct de vedere, cu precizarea obligatorie că am abordat acest subiect doar din dorința de a-i face pe românii din Valea Timocului să înțeleagă faptul că nu este nevoie să apeleze la nimeni pentru a-și exercita un drept legitim, acela al solicitării pe căi legale a cetățeniei române, în cazul în care se încadrează în prevederile legii. Orice persoană care dorește să obțină cetățenia română nu trebuie decât să facă o cerere și să atașeze la aceasta toate documentele cerute conform instrucțiunilor de pe site-ul oficial al Agenției Naționale pentru Cetățenie. Nu este nevoie ca solicitanții de cetățenie să apeleze la absolut nimeni și nici să cadă în plasa unor indivizi care le solicită bani sau alte foloase, iar dacă totuși întâlnesc astfel de persoane și au suspiciuni serioase că pot fi înșelați, să se adreseze organelor competente ale statului sârb (poliție, parchet, etc.).

Scrisoarea primită la redacție:

Domnule director Romeo Crîșmaru; Fiind un cititor fidel al publicației pe care cu onoare o conduceți, am rugămintea să solicitați persoanei care a furnizat informația despre tânăra din Boljevac, ca fiind înșelată cu nu mai puțin de 2.500 de euro, să facă precizarea cui a dat acești bani. S-a mai afirmat în articol: „Acești intermediari, persoane fizice sau juridice, le explică faptul că pentru dobândirea cetățeniei române sunt necesare costuri imense și le percep sume mari de bani pentru ca, chipurile, să le construiască dosarul complet. De cele mai multe ori, naivii care dau acești bani rămân și fără bani și fără dosarul întocmit.”; Faptul că nu sunt precizați acei intermediari se consideră că este totul generalizat în Valea Timocului, situație incorectă pentru cei care sprijină cu bune intenții acest demers. Este vorba de articolul publicat de dumneavoastră din 5 aprilie 2016, „ROMÂNII DIN SERBIA, VICTIME ALE TRAFICANȚILOR DE CETĂȚENIE”. Cu stimă, Boian Bărbuță – președinte IRS

Anul trecut, în luna septembrie s-a modificat, prin Ordonanță de Urgență a Guvernului României, Legea 21/1991 – Legea Cetățeniei Române. Prin modificarea adusă legii s-a introdus articolul 8 indice 1, potrivit căruia „Persoana fără cetăţenie sau cetăţeanul străin care a contribuit în mod deosebit la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti, poate solicita acordarea cetățeniei române dacă îndeplineşte concomitent și condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) şi e) din Legea cetățeniei române (dovedeşte, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român, nu întreprinde sau sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale şi declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acţiuni; a împlinit vârsta de 18 ani; este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român) și având posibilitatea stabilirii domiciliului în ţară sau menţinerea acestuia în străinătate".

Este foarte adevărat că mulți dintre românii din Serbia nici nu înțeleg concret semnificația acestui nou paragraf introdus în lege, dar nici nu înțeleg faptul că absolut toate demersurile care se pot face pentru dobândirea cetățenie române trebuie să aibă la bază datele publice aflate pe site-ul oficial al Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC). Aici se pot găsi toate datele referitoare la documentele necesare, modul de acordare, timpul de așteptare și multe alte informații utile.

În loc să consulte acest site sau, dacă nu pot citi în limba română, pentru că și acest aspect constituie o mare dramă a românilor din Serbia, să apeleze la cineva care știe să citească, mulți confrați de-ai noștri apelează la intermediari pentru întocmirea dosarelor. Acești intermediari, persoane fizice sau juridice, le explică faptul că pentru dobândirea cetățeniei române sunt necesare costuri imense și le percep sume mari de bani pentru ca, chipurile, să le construiască dosarul complet. De cele mai multe ori, naivii care dau acești bani rămân și fără bani și fără dosarul întocmit. Pe de altă parte, puțini sunt cei care apelează la misiunile diplomatice ale României pentru a se informa corect despre felul în care pot sau nu să dobândească cetățenia română.

Ceea ce ar trebui să știe românii din Serbia care dau buluc peste diverse persoane pentru a fi ajutați la întocmirea dosarului, este faptul că, pe de o parte, dosarul se întocmește individual după instrucțiunile existente pe site-ul ANC, iar pe de altă parte, vor primi cetățenia doar cei care îndeplinesc acele condiții impuse de noul articol introdus în Legea 21/1991: „a contribuit în mod deosebit la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti”. Restul e poveste! O poveste tristă de pe urma căreia escrocii scot bani frumoși! Singurii bani care se cheltuie pentru întocmirea dosarelor sunt cei necesari eliberării unor documente, a unor traduceri legalizate sau a unor declarații notariale.

O țeapă de 2.500 de euro!

Președintele Asociației Renașterea Românilor din Serbia, Vlada Savici, scrie pe contul de Facebook al organizației despre unul dintre membrii săi înșelat cu suma de 2.500 de euro. „Cu mare părere de rău am primit acesta veste: Membra asociației RRS (D.X., de 29 de ani ) a fost înșelată de 2.500 de euro, pe care i-a dat unui individ care îi promisese dobândirea cetățeniei române. Apelăm la toți membrii și prietenii asociației noastre să NU mai creadă nici unui individ (indivizi) deoarece cetățenia româna NU se va dobândi pe așa cai suspicioase pe care acești indivizi le plasează (oferă) oamenilor noștri! Pentru nelămuriri în legătura cu legea cetățeniei, vă rog să citiți atent legea, pentru a nu mai cădea victime noi în plasa acestor nenorociți!” – scrie pe contul de Facebook al RRS Vlada Savici.

Așadar, dragi frați români din Serbia, nu mai apelați la absolut nimeni pentru a vă explica cum se poate obține cetățenia română, ci doar rugați pe cei care știu să citească românește să vă citească pur și simplu legea și instrucțiunile de pe site-ul ANC sau întrebați misiunile diplomatice ale României din Serbia!

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…