cache/resized/d9ae05e4bf2352746e41f5f9dde67b74.jpg
UCRAINA
Vasile TĂRÂȚEANU nu mai e printre noi. În dimineața de luni, 8 august 2022, inima lui a încetat să mai bată. Recunosc
cache/resized/6646307fcf6cf55ab2bf668f03e4fe37.jpg
KLADOVO
S-a încheiat cea de-a 16-a ediție a tradiționalului festival etno, care atrage în fiecare vară sute de turiști în
cache/resized/655b2b810058474e4167e9f4011e79cb.jpg
GOLUBAC
Manifestarea tradițională Festivalul Românilor din Balcani „Joc Românesc”, și-a încheiat a 16-a ediție cu muzică
cache/resized/4b1cabc0b41efa14df504f8e4fe3ceca.jpg
VOIVODINA
O EXCEPȚIONALĂ ANALIZĂ VENITĂ DIN PARTEA UNUI OM DEOSEBIT, UN OM CARE CUNOAȘTE ADEVĂRUL ȘI NU SE TEME SĂ ÎL SPUNĂ
cache/resized/c5c7cfd9d3cf371dc036f7376cf3af42.jpg
KLADOVO
Kladovo, micul orășel sârbesc de pe malul drept al Dunării, aflat în dreptul Severinului, atrage ca un magnet turiștii
cache/resized/ca02d9ff95ef963635abab67660da25a.jpg
DIASPORA
Tinerii români de pretutindeni se pot înscrie în această perioadă pentru continuarea studiilor la instituțiile de
cache/resized/d31d3c8c31fe515528245eab04e43bfb.jpg
EVENIMENTE
Prima emisiune ROMÂNII DE LÎNGĂ NOI, realizată la RTS, în colaborare cu Jurnal Românesc, proiect finanțat de
cache/resized/9ea4677e78de89f685014d3b3dbf2212.jpg
KLADOVO
Asociația „Eudava – Cladova” a lansat cursul de limba română! Concepția cursului este bazată pe plata voluntară a
cache/resized/4bd96ab434c2568c6e16b64057e4b662.jpg
VOIVODINA
Serbia cedează României clădirea Luceafărul, simbolul cultural al românilor din Balcani. Statul român va recăpăta
cache/resized/0529771a4fb0f42a4f1cb01ae0541647.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Sep 18, 2015 - 2102 Views

OMUL CARE ÎȘI DOREȘTE RENAȘTEREA ROMÂNILOR DIN SERBIA

Într-un orășel aflat la aproape 40 de kilometri de Zajecear, care se numește Boljevac sau Bulioț – pe românește, trăiește o comunitate românească ce acoperă peste 60 la sută din populația orașului și a satelor aparținătoare. Unul dintre românii care se zbate aici pentru afirmarea identității românești se numește Vlada Savici și în urmă cu câțiva ani a fondat o asociație cu un nume predestinat: RENAȘTEREA ROMÂNILOR DIN SERBIA. A vorbi despre Vlada, este aproape inepuizabil, însă omul acesta generează încă de la prima discuție un farmec aparte. Lupta lui înseamnă aproape o odisee, de-a lungul căreia a trecut de la procese lungi și costisitoare, la o luptă pentru afirmarea identității culturale și religioase a românilor din această zonă. Asta după ce a făcut parte și din primele structuri politice românești constituite în Serbia. Vă prezentăm povestea unui român din Serbia care crede în Renașterea Românilor din Serbia, poate mai mult decât în orice altceva!

De peste două decenii, Vlada Savici lucrează, sub diverse forme, pentru comunitatea etnică din care face parte, românii care trăiesc pe teritoriul Serbiei, în Valea Timocului. A făcut parte din cel mai vechi partid românesc – Mișcarea Democrată a Românilor din Serbia (MDRS) și apoi din Partia Democrată a Rumânilor din Serbia (partid rebrenduit recent sub titulatura de Partia Neamului Rumânesc). Acum câțiva ani a fondat o asociație cu un nume parcă predestinat activităților pe care românii din această parte a Serbiei le desfășoară pentru afirmarea identității lor naționale, Renașterea Românilor din Serbia (RRS).

Acum, asociația lui Savici derulează un proiect finanțat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de (DPRRP), din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, pe baza căruia a deschis la Boljevac un birou dotat cu bibliotecă românească și centru cultural românesc, unde copiii românilor din această zonă pot studia limba română cu elemente de cultură națională. Proiectul este în plină dezvoltare, iar în viitorul apropiat aici vor fi implementate și alte tipuri de cursuri, inclusiv de artă plastică. De altfel, de la primii pași făcuți în sediul RRS, te impresionează plăcut o galerie de artă formată din mai multe tablouri superbe, pictate de învățătorul Slavișa Trailovici, primul învățător de limba română din comuna Boljevac, pasionat și de pictură.

La centrul cultural deschis de Renașterea Românilor din Serbia din Boljevac, atmosfera este una emoționantă, mai ales când asculți povestea românismului local spusă chiar de cel care se zbate să mențină pe aceste meleaguri o mică vatră de cultură și spiritualitate românească. Și pentru că aceste povești adevărate trebuie consemnate ca mărturii peste timp, povestea RRS va fi reprodusă, în cele ce urmează, întocmai cum a fost ea spusă de cel care a transformat acest vis în realitate, Vlada Savici.

În materialul video care urmează, realizat chiar la sediul RRS din Boljevac, Vlada Savici vorbește deschis despre centrul cultural de aici, despre relația sa cu autoritățile locale, despre modificarea Legii cetățeniei române prin Ordonanță de Urgență a Guvernului României, despre rezultatele ultimului recensământ al populației din Serbia, desfășurat în anul 2011. Vlada Savici vorbește despre problemele care încă mai există în ceea ce privește comunitatea românească din Serbia, din perspectiva în care această țară a început să își dezvolte spiritul european, mai ales că deja au început negocierile de aderare la UE.

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…