De peste două decenii, Vlada Savici lucrează, sub diverse forme, pentru comunitatea etnică din care face parte, românii care trăiesc pe teritoriul Serbiei, în Valea Timocului. A făcut parte din cel mai vechi partid românesc – Mișcarea Democrată a Românilor din Serbia (MDRS) și apoi din Partia Democrată a Rumânilor din Serbia (partid rebrenduit recent sub titulatura de Partia Neamului Rumânesc). Acum câțiva ani a fondat o asociație cu un nume parcă predestinat activităților pe care românii din această parte a Serbiei le desfășoară pentru afirmarea identității lor naționale, Renașterea Românilor din Serbia (RRS).
Acum, asociația lui Savici derulează un proiect finanțat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de (DPRRP), din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, pe baza căruia a deschis la Boljevac un birou dotat cu bibliotecă românească și centru cultural românesc, unde copiii românilor din această zonă pot studia limba română cu elemente de cultură națională. Proiectul este în plină dezvoltare, iar în viitorul apropiat aici vor fi implementate și alte tipuri de cursuri, inclusiv de artă plastică. De altfel, de la primii pași făcuți în sediul RRS, te impresionează plăcut o galerie de artă formată din mai multe tablouri superbe, pictate de învățătorul Slavișa Trailovici, primul învățător de limba română din comuna Boljevac, pasionat și de pictură.
La centrul cultural deschis de Renașterea Românilor din Serbia din Boljevac, atmosfera este una emoționantă, mai ales când asculți povestea românismului local spusă chiar de cel care se zbate să mențină pe aceste meleaguri o mică vatră de cultură și spiritualitate românească. Și pentru că aceste povești adevărate trebuie consemnate ca mărturii peste timp, povestea RRS va fi reprodusă, în cele ce urmează, întocmai cum a fost ea spusă de cel care a transformat acest vis în realitate, Vlada Savici.
În materialul video care urmează, realizat chiar la sediul RRS din Boljevac, Vlada Savici vorbește deschis despre centrul cultural de aici, despre relația sa cu autoritățile locale, despre modificarea Legii cetățeniei române prin Ordonanță de Urgență a Guvernului României, despre rezultatele ultimului recensământ al populației din Serbia, desfășurat în anul 2011. Vlada Savici vorbește despre problemele care încă mai există în ceea ce privește comunitatea românească din Serbia, din perspectiva în care această țară a început să își dezvolte spiritul european, mai ales că deja au început negocierile de aderare la UE.