cache/resized/c8daabcd1afaed9492298de95a64b059.jpg
DIASPORA
Domeniul Educație a fost desemnat drept prioritar pentru activitatea din acest an a Departamentului pentru Românii de
cache/resized/14538bbc3e9e3f6cd868915ef4e9f1f2.jpg
DIASPORA
Asociațiile, organizațiile, fundațiile românilor de pretutindeni au un rol extrem de important în gestionarea
cache/resized/28dff1ef04531d0c7d983fbfe7cc10e1.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită la dialog specialiști în domeniul educației, cadre didactice
cache/resized/92f5050e6f2cf03ec085908d2ff9f23f.jpg
EVENIMENTE
Filmul, regizat și produs de Ștefan Mandachi, prezintă imaginea unei Românii clădită din promisiuni deșarte, a unei
cache/resized/3608ea5d3195a0188533481019c0b425.jpg
INTERVIU
Interview with Professor Renato Cristin Motto: “Today, communism, is treated with superficiality of analysis
cache/resized/21d0ce1f8fa5a735ea0b1d1c0dcb1090.jpg
UCRAINA
Anul 2020 este cel mai prost an pentru viticultură și vinificație! Așa consideră viticultorii din Transcarpatia,
cache/resized/87a20794aaa053461329bfb468cda1a4.jpg
DIASPORA
SUA și România anunță acordul inițial de cooperare pentru proiectele de energie nucleară Cernavodă și sectorul energiei
cache/resized/c29e8b478b7d9b6aab77f5a261f65384.jpg
CHISINAU
Prim-ministrul Ion Chicu a avut o discuție cu șeful oficiului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Republica Moldova,
cache/resized/bbf7f3fbdca578ab58b8b19737fe1638.jpg
DIASPORA
Domeniul prioritar al acestui an, la Departamentul pentru românii de pretutindeni (DRP) este Educația, ca principal
cache/resized/466f4dd6adc287715e5238bfed20e11e.jpg
DIASPORA
Scoala Arthis din Belgia, a lansat noul an școlar 2020-2021, în limba româna, pentru copiii cu vârste cuprinse între 4
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Iul 26, 2016 - 2645 Views

Adrian Năstase, indienii și diaspora românească

Recent, marele fost premier Adrian Năstase, politicianul care a fost la un pas de sinucidere atunci când au venit polițiștii să îl ridice cu duba, s-a revoltat în direct la Antena 3, la adresa românilor din diaspora, pe care i-a numit „indieni”. Firește că „indienii” cu pricina s-au revoltat și i-au dat peste bot, iar Năstase a retractat, spunând că el a făcut o metaforă pe care „slabii de minte” ori nu au înțeles-o, ori au răstălmăcit-o cu multă răutate. Până una alta, românii aceia care trăiesc departe de țara lor ar merita, probabil, mai mult respect din partea unor politicieni care, „firește”, i-au forțat să ia drumul pribegiei.

Bieții români din Diaspora! Unii i-au făcut „golani” și „curve”, alții i-au invidiat că și-au ridicat, acasă în satul natal părăsit, case mari și frumoase. Din împărăția sa de la Cornu, clădită, firește, cu sudoarea veniturilor obținute cinstit din activitatea sa de om de stat, Adrian Năstase, nemaiavând nicio activitate în prima linie a politicii românești, scrie asiduu pe blogul personal și pe pagina sa de Facebook, iar din când în când mai coboară prin studiourile unor televiziuni, pentru a comenta asupra viziunii sale docte despre politică și actualitatea internațională. Până aici, nimic greșit, doar că, în timpul emisiunilor de la posturile de mare audiență, Năstase face afirmații uluitoare. Ultima se referea la românii din Diaspora, acei oameni care și-au părăsit țara, de bine ce trăiau aici, grație politicienilor de doi bani care au devastat România, plecând peste tot în lume pentru a trăi mai bine. De ce mama dracului nu or fi rămas ei aici, unde, odată la patru ani, partidele le mai dădea câteva kile de ulei și de zahăr pentru a vota „în cunoștință de cauză”, nu poate pricepe Năstase. Cum să se ducă ei, românii aceștia deștepți, prin lumea largă și acolo să ia act de normalitatea acestui secol, e greu de înțeles pentru politicienii români. Ba, mai mult, în nemernicia lor, acești români nici nu votează cu „cine trebuie”, rușine să le fie!

În fine, înainte de a da drumul la analiza noastră să vedem ce a spus Năstase, ce au înțeles românii din diaspora și ce le-a răspuns același Adrian Năstase, certându-i că nu au înțeles nimic și că sunt grei de cap. Năstase a declarat la Antena 3, citat de presa centrală: „Avem foarte mulţi generali şi prea puţini indieni la Uniunea Salvaţi Bucureştiul. Iată şi acest exemplu de a număra indienii. Când ai nevoie de ei, s-ar putea să nu îi găseşti. Mă uit cum se fac registrele pentru votul din străinătate. Acolo apar foarte puţini indieni. Au dispărut”. În replică, FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) a transmis un comunicat în care se declara revoltată de afirmația fostului premier. „Nu, domnule Năstase! Românii din diaspora nu sunt "indieni". Așa cum nu sunt nici "curve" sau "golani", cum i-a etichetat colegul dumneavoastră de partid, Ioan Rus. Nu sunt nici "stafii", cum i-a jignit actualul președinte al PSD. Sunt doar românași care își iubesc țara și care au plecat din cauza politicienilor că dumneavoastră. Dacă ar fi avut un loc de muncă bun iar cei aflați la conducere ar fi furat mai puțin, mulți dintre ei nu ar fi plecat”, afirma președintele FADERE, Daniel Tecu.

După tămbălăul creat de afirmațiile sale și după ce românii din pribegie i-au răspuns cum se cuvine, Adrian Năstase a revenit pe pagina sa de Facebook cu explicații savante, potrivit cărora, neelitiști cum sunt românii, prin comparație cu prea inteligentul și subtilul de el, nu au înțeles mesajul: „Niște indivizi care nu au văzut emisiunea mea de la Antena 3, au făcut diverse afirmatii stupide, anunțând ca eu aș fi jignit „milioane de romani din diasporă”, numindu-i „indieni”, ceea ce evident ca ei nu sunt. Bineînțeles că nu sunt indieni. Sunt români. În realitate, problema nu este de etnicitate, ci de coeficient de inteligență. Mă refer la cei care au făcut interpretarea respectivă. Eu am analizat spectrul politic românesc și, în legătură cu USB – în condițiile unei eventuale coalizări a mai multor organizații civice – am folosit o metafora (să explic ce înseamnă asta?), întrebându-mă dacă nu cumva vor fi mai mulți „generali” (șefi ai organizațiilor afiliate) decât „indieni” (membri, „soldați”). Este o metaforă comună, cunoscută celor care au absolvit liceul. În acest context, m-am referit și la votanții din diasporă, pornind de la faptul că numărul celor înscriți pe listele de vot prin corespondență, până acum, este de doar 3000, fapt pentru care eu nu am nicio responsabilitate. Le reamintesc celor care mă critică pentru metafora respectivă că mulți dintre cei care formează astăzi diaspora românească au putut călători și munci în Europa datorită eliminării vizelor, realizată de guvernul meu în 2001 și datorită finalizării negocierilor cu Uniunea Europeană, în 2004, ceea ce a permis obținerea unor joburi în străinătate. În ceea ce privește votul din 2014, înțeleg ca el a fost ok și că a produs efectele așteptate”.

O, da! Dumnezeule mare! Vă mulțumim domnule Năstase că dacă nu erați dumneavoastră, cu luminata dumneavoastră guvernare, în care, printre altele, s-a vândut PETROM-ul cu tot cu resursele de petrol ale României, pe sume derizorii, românii nu ar fi putut în veci călători prin Europa și munci prin alte țări, ei ar fi rămas aici și ar fi plâns pe la frontiere! Sunteți un om deosebit, domnule Năstase! Mare bine ați făcut dvs. acestei țări, în care, începând cu zorii guvernării dvs., începute în anul 2000, se fură pe rupte și se îndobitocește populația! Iar cei care au fugit pur și simplu din această țară, în care s-au născut, dar în care mureau de foame, grație luminatelor guvernări ce s-au succedat după prealuminata dvs. guvernare, s-au deșteptat și au început să gândească corect, democratic și european, iar asta e o mare pierdere pentru politicienii ca dvs.

Apropo! V-ați gândit, de exemplu, cât rău ați făcut, prin afirmațiile dvs., PSD-ului, acum înainte de alegerile parlamentare? Poate acest PSD ar fi încercat și el o reconciliere cu „indienii”, dacă nu veneați dvs. să dați „cu bâta în baltă”, cum spune un vechi proverb româneasc! Observ că pe pagina dvs. de Facebook curg gârlă comentariile elogioase la adresa dvs. și persiflante la adresa românilor din disapora! Vai, ce drăguț!

Ce respect putem avea, în viziunea lui Năstase, față de românii care și-au lăsat țara, o țară de care le e dor mereu, pentru a trăi printre străini? Ce respect putem avea față de românii care și-au lăsat copiii acasă ani și ani de-a rândul, cu durere în suflet, pentru că aici ar fi murit de foame, în țara strămoșilor lor, ajunsă pe mâna unor politicieni ca dvs.! Aflați, domnule Năstase că România îi respectă pe acești oameni care s-au sacrificat, care au plecat să muncească în țări în care erau respectați și în care puteau avea un venit normal, în țări în care demnitatea umană este respectată, iar populația nu este folosită ca o masă de manevră îndobitocită, ce este utilă doar la vot.

Poate v-ați referit, folosind expresia „indieni” la acei români despre care se spune că s-ar trage din India și care ne-au făcut de râs prin toată lumea, dar în afară de acei „indieni”, în diaspora mai sunt și minți luminate cărora nimeni nu le-a dat nicio șansă aici în România, muncitori, profesori, doctori, IT-ști, care contribuie la prosperitatea și bugetele altor țări, oameni care și-a lăsat copiii acasă cu lacrimi în ochi, în grija bunicilor sau a vecinilor, pentru că în țara luminatei dumneavoastră guvernări, mureau de foame, și ei, dar și pruncii lor!

Să vă fie rușine domnule Adrian Năstase!

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…