cache/resized/466f4dd6adc287715e5238bfed20e11e.jpg
DIASPORA
Scoala Arthis din Belgia, a lansat noul an școlar 2020-2021, în limba româna, pentru copiii cu vârste cuprinse între 4
cache/resized/72600b5de5ac5bc092076ac10e13c2bb.jpg
UCRAINA
Guvernul României a adoptat proiectul de Hotărâre privind privind suplimentarea bugetului Secretariatului General al
cache/resized/a62f3ae3c1cd6a2ffc7b18a352ef232a.jpg
KLADOVO
Pe baza unui proiect aprobat de Departamentul pentru românii de pretutindeni, la Kladovo au loc cursuri de limba română
cache/resized/38486c50163be152a062a2f65f442788.jpg
NEGOTIN
UNIUNEA ROMÂNILOR DIN SERBIA (URS) a transmis recent un comunicat de presă în care își exprimă dezaprobarea față de
cache/resized/11014af783204dcd174fa99d5ab6f03d.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa a efectuat, în perioada 24-29 iunie a.c., o vizită oficială în Republica Elenă,
cache/resized/4e721ad59b13a89b5005309e441811ec.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită la dialog reprezentanții mediului asociativ românesc din
cache/resized/d70f72e07e872a9e97d1f71a79446094.jpg
DIASPORA
S-au anunțat câștigătorii concursului de desene „Prieteni la distanță”, adresat copiilor români din
cache/resized/4404fbf22ef8ba99cef539bfa466f634.jpg
VELIKO GRADISTE
În ultima zi a lunii mai, la Veliko Gradiște liderii UDS Ujedinjena Demokratska Srbija (Serbia Democrată Unită) s-au
cache/resized/57bbec1555bfb980448b8e1dec2e823e.jpg
SERBIA
O DEZBATERE CONSTRUCTIVĂ! Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a avut vineri, 22 mai 2020, o întâlnire virtuală cu
cache/resized/8e9986cd197fdd168d0610a4c82fb83f.jpg
DIASPORA
De Ziua Internațională a Copilului, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni își propune să îi premieze pe câțiva
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Mar 24, 2016 - 625 Views

SALVAREA ORŞOVEI POATE VENI ȘI DIN SERBIA

Orşova, cel de-al doilea municipiu al judeţului Mehedinţi, este unul dintre cele mai frumoase daruri pe care Dumnezeu le-a făcut acestui colţ de ţară, o perlă care, din păcate, a rămas neşlefuită şi neexploatată de oameni, în interesul lor şi în interesul turismului ce ar putea fi în această zonă un motor al progresului. Cu toate acestea, într-un oraş aşezat atât de frumos la malul Dunării, din care s-ar fi putut face un colţ de rai, domneşte mizeria, poluarea şi sărăcia. Peste toate acestea, minunatul golf Cerna este zilnic poluat cu dejecţii şi ape uzate, iar în acest fel Dunărea devine un fluviu pe care în loc să îl respectăm, îl sufocăm cu tot felul de substanţe nocive. Interesant este faptul că o salvare a fluviului milenar vine de la un proiect transfrontalier în care Serbia are o contribuţie majoră.

Recent, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier a anunţat că este partener într-un proiect complex pe Programul IPA de Cooperare transfrontalieră România – Serbia, cu Institutul Jaroslav Cerni pentru Dezvoltarea Resurselor de Apă (JCI) de la Belgrad. Proiectul, intitulat sugestiv „Îmbunătățirea stării de mediu și managementul riscului de-a lungul Dunării între Porțile de Fier I și Porțile de Fier II" constă într-un program european de monitorizare a bătrânului fluviu și încearcă rezolve problema deșeurilor de orice fel acumulate pe Dunăre și deversate în Dunăre, îmbunătățirea stării de mediu a malurilor Dunării, o monitorizare a informațiilor hidrologice. Proiectul prevede, printre altele, monitorizarea calității apei, în cazul în care vor fi deversări în Dunăre. În cadrul acestui proiect, în valoare totală de circa 5 milioane de euro, se vor construi și două centru de monitorizare a apelor Dunării, unul pe malul sârbesc și altul pe malul românesc al Dunării. „În discuția avută cu partenerii noștri am solicitat și ni s-a aprobat să construim centrul de monitorizare în municipiul Orșova, considerând că acesta a fost în ultima perioadă cel mai afectat de deversări de substanțe poluante și știm cu toții ce deșeuri sunt antrenate de pe râul Cerna către Dunăre și cât de mult afectează, nu numai din punct de vedere al aspectului și al impresiei pe care o lasă turiștilor atunci când vin și văd un golf plin de peturi și de fel de fel de gunoaie, ci și din perspectiva nevoii unui mediu sănătos, cu o apă sănătoasă și de o zonă sănătoasă și de aceea noi ne-am responsabilizat prin proiectul depus", a declarat managerul Muzeului Regiunii Porților de Fier – Doinița Mariana Chircu.

Municipiul Orșova este cunoscut nu numai turiștilor români și străini care călătoresc spre mirifica zonă a Cazanelor Dunării, ci și cetățenilor Serbiei și în special românilor din Serbia, deoarece foarte mulți dintre aceștia fac afaceri în România și din acest motiv și-au stabilit domiciliul sau sediul firmei la Orșova. Și pentru ei, dar și pentru locuitorii micului municipiu de la malul Golfului Cerna, este neînțeles cum bătrânul fluviu, ce traversează mai multe țări și capitale europene, ajunge să fie agresat cu iresponsabilitate crasă tocmai atunci când își poartă apele prin dreptul Orșovei. Aici, de ani de zile, în Dunăre de deversează ape uzate, poluanți și dejecții de la sistemul de canalizare și serviciul apă-canal, după ce operatorul acestor servicii le-a concesionat de la Primărie, a promis c va face învestiții, inclusiv în stații și instalații de epurare a apelor uzate, dar nu și-a respectat obligațiile de mediu.

Pentru cei care nu știu, dar sunt convins că românii din Serbia știu foarte bine, Institutul Jaroslav Cerni pentru Dezvoltarea Resurselor de Apă (JCI) este principala organizație de cercetare în sectorul de apă al Serbiei. În plus, pe lângă cercetare, activitățile de bază ale JCI includ planificarea și proiectarea infrastructurilor de apă și hidroelectrice; inginerie în domeniul supravegherii proiectelor hidraulice; servicii legate de gestionarea resurselor de apă, instalații și sisteme de consultanță; elaborarea documentelor de planificare strategică și asistență în elaborarea legislației naționale, standarde, metodologii și orientări. Implicarea ca partener strategic în acest complex proiect transfrontalier vine ca o necesitate majoră de acțiune, deoarece pe sectorul dunărean cuprins între Orșova și Porțile de Fier poluarea a afectat de mai multe ori în ultimii ani apele fluviului, cel mai grav dintre fenomenele de acest tip manifestându-se în zona Golfului Cerna, aflat în dreptul municipiului Orșova, unde atunci când lipsește deja obișnuita poluare cu peturi și gunoi menajer a golfului, apele Dunării sunt infestate de deversările abuzive și necontrolate de ape uzate și dejecții direct în golf.

Proiectul realizat de Institutul Jaroslav Cerni pentru Dezvoltarea Resurselor de Apă în parteneriat cu Muzeul Regiunii Porților de Fier, din Drobeta Turnu Severin, va instaura disciplina de mediu și va salva Orșova de la autodistrugere, pentru că numai astfel poluarea Dunării în zona Orșova nu va mai fi tolerată. „Acest proiect este un sprijin real pe care ni-l acordăm nouă cetățenilor care dorim să vedem că Dunărea rămâne curată, mediul în care trăim să fie unul din ce în ce mai sănătos și ferit de poluări care ne-ar afecta sănătatea și considerăm că toți aceia care au afectat sau se mai gândesc, după implementarea acestui proiect, să nu aibă eventual o stație de epurare a apelor sau cei care se mai gândesc că pot considera Dunărea un loc în care pot să ajungă tot felul de substanțe sau de deșeuri, se vor disciplina și vor înțelege că nu vom mai accepta acest lucru și centrul respectiv va lua atitudine și va sesiza autoritățile de oricâte ori este necesar să o facă", a precizat managerul Doinița Mariana Chircu la conferința depresă dedicată anunțării mega proiectului transfrontalier menit să protejeze calitatea apelor Dunării.

Concluzia amară a acestei stări de fapt, pentru că există și o astfel de concluzie amară, este aceea că a fost nevoie eforturile celor de la Muzeul Regiunii Porților de Fier de a deveni partener cu un institut prestigios din Serbia, pentru a stopa primitivismul unor indivizi care, și-au dat măsura supră a inconștienței lor, girată de instituții ale statului român, care deși aveau atribuții de protecție a mediului și a apelor Dunării, le-au tolerat comportamentul distructiv și s-au complăcut în situația de a trece cu vederea poluarea unui fluviu ce nu aparține doar României, ci este patrimoniu comun al Europei. Serbia se dovedește, în acest fel, o țară care are mai mult respect față de fluviul Dunărea, un fluviu care o traversează și cu care se mândrește la fel de mult ca și România. În loc să fim mândri că bătrânul Danubiu trece și pe la noi, după ce este protejat de toate țările pe care le traversează, atunci când ajunge în dreptul Orșovei, un oraș în care interesele unora și incompetența altora au împins-o în Evul Mediu, fluviul este maltratat și îmbâcsit cu o seninătate aiuritoare.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…